Centrale termice

Centralele termice sunt sisteme folosite pentru încălzirea clădirilor, aceasta distribuind printr-o instalație specială agentul termic. Acestea se clasifică în mai multe tipuri în funcție de combustibilul folosit, puterea termică sau modalitatea de evacuare a gazelor.

Tipuri de centrale termice
În funcție de combustibilul folosit la încălzirea agentului termic putem vorbi de centrale termice pe gaz, electrice sau care utilizează combustibil solid (lemne, cărbuni, pelete, etc). Dacă ne raportăm la modalitatea de evacuare a gazelor, vorbim de centrale termice cu tiraj forțat și centrale termice cu tiraj natural. De reținut că la apartamente de bloc este obligatoriu să se utilizeze centrale termice cu tiraj forțat. Avantajul tirajului forțat este că nu mai depinde de un coș de fum deja construit sau pe care să îl construiți. Evacuarea gazelor se face de regulă printr-o tubulatură concentrică orizontală. Sunt disponibile și alte evacuări forțate (tip ventuză), dar care însă nu sunt la fel de frecvente ca cele orizontale.
Centralele termice se mai pot clasifica și după alte criterii precum puterea instalată, natura agentului termic utilizat și modul de vehiculare a acestuia sau modul de asigurare a suprapresiunilor. Din punct de vedere al puterii instalate vorbim de centrale termice cu putere mică (sub 100KW) și cu putere medie (intre 100 si 2.000 KW). În ceea ce privește modul de vehiculare a agentului termic avem cele cu circulație naturală și cele cu circulație forțată, iar în funcție de modul de asigurare împotriva suprapresiunilor putem avea centrale termice cu vase de expansiune deschise și cu vase de expansiune închise (ambele cu supape de siguranță).

5 motive să optezi pentru un cazan pe peleți

Confort maxim cu resurse minime? E posibil. Descoperă 5 motive să optezi pentru un cazan pe peleți și bucură-te de unul dintre cele mai performante echipamente existente pe piață. Avem la dispoziție nenumărate modalități de a ne încălzi casa. Mulți români consideră centrala pe gaz o opțiune excelentă, economică și […] mai mult »

5 pași pentru îmbunătățirea sistemului de încălzire

Încălzirea locuinței este esențială pentru confortul locatarilor. În acest context, merită să afli cei 5 pași pentru îmbunătățirea sistemului de încălzire, astfel încât să te bucuri de el mai mult timp. Sistemul de încălzire necesită atenție nu doar iarna. El trebuie inclus pe lista priorităților tale chiar astăzi. De ce? […] mai mult »

3 soluții pentru încălzirea locuinței

Locuiești la casă? Mai mult ca sigur ai în vedere cea mai eficientă sursă de încălzire pentru locuința ta. Iar atunci când vorbim de eficiență avem în vedere atât partea de consum lunar de energie, cât și asigurarea unor temperaturi optime în interior. Și cum s-a trecut demult de la […] mai mult »

3 avantaje ale unei centrale termice în condensație

Fiecare își dorește să consume cât mai puțin pentru încălzirea locuinței în timpul iernii și de aceea încearcă să găsească cele mai potrivite soluții. Dacă locuiești la bloc și nu mai vrei să ai de-a face cu încălzirea comună centralizată nu ai foarte multe opțiuni. Va trebui să alegi între […] mai mult »

Avantajele centralei termice electrice

Centrala termică este parte a confortului oricărei locuințe moderne. În ziua de astăzi este de neconceput să nu ai apă caldă curentă și căldură iarna. Este o măsură a civilizației și a progresului pentru care ne străduim și muncim, pentru care ne dorim o viață mai bună, de calitate. Evident, […] mai mult »