Aerul curat este esențial dacă ne dorim să trăim într-un mediu sănătos, prielnic stării noastre de bine. S-a demonstrat că respirația profundă reduce stresul, scade tensiunea arterială și chiar îmbunătățește digestia. Dar dacă aerul pe care îl respirăm nu este pe cât de curat ar trebui să fie, respirația profundă ar putea cauza mai mult rău decât bine. Putem îmbunătăți calitatea aerului din locuință prin utilizarea de produse naturale atunci când facem curat și prin deschiderea largă a ferestrelor atunci când vremea o permite pentru a ne asigura astfel că aerul proaspăt circulă în toată casa.
Dincolo de acești pași simpli, iată și alte modalități prin care putem îmbunătăți calitatea aerului pentru a respira aer proaspăt, revigorant și fără alergeni dăunători:
- Folosiți un filtru HEPA. Filtrele de absorbție a particulelor de înaltă eficiență, cunoscute sub denumirea de filtre HEPA, reprezintă o modalitate foarte eficientă de a elimina particulele dăunătoare din aer. Puteți beneficia de puterea acestor filtre în mai multe moduri. În funcție de sistemul de încălzire de care dispune locuința, se poate instala un sistem HEPA pentru întreaga locuință. Se poate proceda la fel și pentru sistemele de aer condiționat. De asemenea, luați în considerare utilizarea unui aspirator prevăzut cu filtru HEPA, deoarece împiedică praful aspirat de aspirator să ajungă din nou în aer prin grila de evacuare. Foarte recomandat este să utilizați un purificator aer mai ales în acele încăperi pe care le folosiți cel mai mult, precum dormitorul sau camera de zi. Veți avea astfel siguranța că aerul pe care îl respirați este proaspăt și lipsit de alergeni.
- Luați în considerare încălzirea prin pardoseală. Încălzirea radiantă este instalată sub podele și, uneori, și în spatele pereților locuinței și constă din panouri care conțin fie conducte electrice de încălzire, fie conducte de apă. Deoarece acest tip de sistem nu se bazează pe radiatoare pentru a furniza aer cald în casă, reduce dramatic numărul de particule în aer care pot provoca alergii, disconfort și, adesea, chiar răceli și gripă. Pentru persoanele care suferă de astm bronșic sau alte afecțiuni respiratorii, beneficiile pot fi și mai mari. Spre deosebire de sistemele de încălzire centrală care pot usca aerul și pot stimula răspândirea alergenilor, fără a mai lua în considerare și faptul că radiatoarele adăpostesc praf și sunt greu de curățat, încălzirea prin pardoseală susține un aer mai curat și mai sănătos. Totuși, în acele camere pe care rareori le folosiți sau atunci când simțiți nevoia de puțin mai multă căldură, puteți folosi o aerotermă electrică. Aeroterma electrică este mult mai recomandată decât încălzirea furnizată de radiatoare, cel puțin pentru sănătatea căilor respiratorii.
- Asigurați-vă că nivelul de umiditate este adecvat. Nivelul de umiditate din locuințele noastre ar trebui să fie menținut undeva între intervalul de 30 până la 50%. Menținerea acestui nivel de umiditate este deosebit de importantă iarna dacă dispuneți de încălzire prin centrală, care tinde să usuce aerul în mod semnificativ, dar și vara dacă locuiți într-un climat umed. În funcție de zona în care locuiți, este posibil să aveți nevoie de un umidificator pentru a spori umezeala din aer sau de un dezumidificator pentru a usca aerul. În general, aerul uscat este un factor care contribuie la răceala obișnuită, în timp ce aerul prea umed poate deveni un teren propice pentru bacterii, așa că menținerea unui nivel adecvat de umiditate poate fi esențială pentru sănătatea familiei.
Nu în ultimul rând, încercați să folosiți produse mai ecologice. Când vine vorba de calitatea aerului din locuințele noastre, contează foarte mult să optăm pentru produse naturale pentru rutina de curățenie. De asemenea, plantele pot fi o modalitate excelentă de a împrospăta aerul pe care îl respirăm, pe lângă faptul că plantele au puterea de a ne personaliza locuințele. De exemplu, Aloe Vera este eficientă în eliminarea formaldehidei, care poate fi găsită în unele placaje, covoare și piese de mobilier, precum și în anumite produse de curățare, în timp ce bambusul este eficient în eliminarea benzenului, care este folosit la fabricarea materialelor plastice.