Persoanele care locuiesc la casă știu prea bine că toamna nu este tocmai un anotimp de relaxare, ci acum au loc toate pregătirile pentru venirea iernii. De la curățarea grădinii, tăierea crengilor periculoase, verificarea acoperișului și a jgheabului și până la verificarea centralei, sunt numeroase sarcini care trebuie duse la îndeplinire pentru ca iarna să găsească locuința și pe toți cei ai casei în deplină siguranță.
Vă venim în ajutor cu 5 modalități prin care vă puteți pregăti temeinic casa pentru sosirea sezonului rece:
- Cumpărați și pregătiți lemnele de foc. Dacă locuința este prevăzută cu centrală pe lemne, cu siguranță vă interesați încă din vară de prețul lemnelor. În mod ideal, încă din luna septembrie, ar trebui să aveți lemnele de foc cumpărate, tăiate și stivuite cât mai aproape de centrală. Cele mai recomandate sunt lemnele de foc uscate, și asta pentru că lemnul verde arde ineficient și creează, de asemenea, o cantitate mai mare de fum. În schimb, lemnul care a avut la dispoziție cel puțin un an întreg pentru a se usca, arde mai eficient și produce fum mai puțin poluant.
- Investiți într-o centrală pe combustibil solid. Este recomandat să achiziționați o centrală care funcționează pe bază de combustibil solid, așa cum puteți găsi și aici, deoarece gazul natural este cel mai curat combustibil fosil din lume, producând numai dioxid de carbon, vapori de apă și cantități mici de oxid de azot atunci când este ars. De asemenea, gazul natural este utilizat pentru alimentarea unei game ample de produse de larg consum, inclusiv cuptoare, șeminee, uscătoare de haine și centrale. De fapt, cel mai probabil, unul dintre aparatele de uz casnic din toate gospodăriile funcționează pe bază de gaz. Atunci când este utilizat corect, gazul natural este o sursă sigură și eficientă de energie. Arderea gazelor naturale produce unele gaze cu efect de seră, dar este în continuare o soluție mai ecologică decât alți combustibili fosili.
- Curățați coșul de fum. Este minunat să ne relaxăm în fața șemineului atunci când afară este ger, însă nu trebuie să uităm un aspect important, și anume șemineele care funcționează pe bază de lemne necesită curățare anuală pentru a vă asigura că în coșul de fum nu există creozot în exces, ceea ce poate duce la depuneri. Creozotul este un produs secundar natural al arderii lemnului. Lichefiază atunci când este încălzit și curge pe părțile laterale ale coșului interior, reprezentând astfel un pericol de incediu dacă există depuneri mari.
- Aflați care sunt simptomele intoxicării cu gaz. Gazul natural este un material inflamabil. O scurgere de gaz natural într-o locuință poate provoca un incendiu, iar inhalarea gazului poate duce la otrăvire cu gaze naturale. La fel ca în cazul electricității și altor surse de energie potențial periculoase, gazele naturale trebuie gestionate cu precauție. În primul rând, este bine să știți care sunt simptomele fizice ale otrăvirii cugaze naturale. De exemplu, simptomele expunerii la niveluri scăzute de gaze naturale includ dureri de cap, amețeli, oboseală, greață și respirație neregulată. Pe de altă parte, nivelurile ridicate de expunere la gaze naturale pot provoca intoxicații care se manifestă prin oboseală, dureri de cap severe, probleme de memorie, pierderea concentrării, greață, pierderea conștienței. Dacă observați un consum de gaz mai mare decât cel normal, asta ar putea indica o posibilă scurgere. Este de așteptat să se înregistreze creșteri sezoniere ale consumului de gaze naturale mai ales dacă utilizați un echipament de încălzire pe bază de gaz, însă creșterile inexplicabile ar putea sugera o scurgere undeva în casă sau în jurul casei.
- Inspectați în mod regulat dispozitivele și aparatele care utilizează gaze naturale. În special înainte de venirea iernii, este indicat să solicitați o examinare profesională a tuturor dispozitivelor și aparatelor care utilizează gaz pentru a preveni și identifica eventualele scurgeri de gaz. Citiți instrucțiunile producătorului pentru fiecare aparat pentru a afla cât de frecvent trebuie să aibă loc verificarea aparatului. Cele mai populare echipamente care funcționează pe bază de gaz includ cuptoarele, centralele, uscătoarele electrice de haine, boilerul și generatoarele electrice. Cele mai multe dintre aceste aparate sunt prevăzute cu o lampă pilot. Dacă dețineți un echipament cu lampă pilot, atunci flacăra trebuie să fie mică și albastră, cu vârful galben. Recomandat este să contactați producătorul aparatului dacă observați că aparatul prezintă o lampă pilot anormală sau nu este prevăzut cu o astfel de lampă.