Frumusețea și delicatețea florilor și a plantelor a devenit fascinantă pentru noi toți. Îți oferă o oază de liniște, un sentiment de relaxare sau de siguranță, toate învelite în miresmele îmbietoare și curcubeul de culori al petalelor. Dar atunci când vrem să ne cumpărăm o anumită floare/plantă, dar nu știm ce să alegem, ce ne facem? Cum știm că aceea este cea potrivită? Ei bine, dacă vă doriți altceva, o plantă cu o istorie străveche, noi îți recomandam bonsai-ul.
Bonsai, ceea ce mai înseamnă și „grădinărit în tavă”, este arta și știința de a crește plante și arbori miniaturali. Bonsai este numele dat oricărei plante cultivate în ghiveci și care este menținută la o dimensiune mai mică decât cea normală.
Arta modernă a bonsai-ului este originară din China, el reprezentând, mai degrabă, un simbol sau o anumită formă, decât un copac adevărat. Apărut cu mii de ani în urmă, această artă a fost numită pun-sai și presupunea creșterea unei specii de copac într-o tavă. Primele exemplare ale acestor pomi au avut frunze mici, ramuri cu forme ciudate și trunchiuri contorsionate. Acum, bonsai-ul urmărește recreerea unui peisaj minimalist. Pentru un grădinar obișnuit, bonsai poate fi și un copac pitic sau o plantă uitată care trebuia așezată în grădină de mult timp și care a trebuit să se acomodeze condițiilor oferite de ghiveci. Dacă sunt îngrijiți bine, bonsaii pot trăi și câteva sute de ani, devenind moșterire de familie.
Dacă vreți să vă achiziționați un bonsai, aveți în vedere faptul că existe două tipuri: tropical și de climat temperat. Ficusul, Serissa sau Bougainvillea fac parte din tipul bonsailor tropicali. Ei nu se adaptează temperaturilor scăzute, drept urmare, trebuie protejați împotriva frigului. În schimb, bonsaii de climat temperat sunt rezistenți la temperaturi mai scăzute, însă din cauza rădăcinilor care se află la suprafața pământului, ei necesită protecție și atenție în perioada lunilor friguroase.
Cum îngrijim un bonsai?
După ce copăcelul a ajuns bonsai, e bine să îl îngrijiți după anumite reguli dacă îți dorești ca acesta să crească frumos în continuare. Aceste plante nu sunt greu de îngrijit, trebuie doar săp le poziționezi într-un loc luminos, să știi cum să-l tunzi și cât să-l uzi.
Bonsai-ul are nevoie de lumină naturală și de razele directe ale soarelui. De aceea, trebuie așezat lângă o fereastră, astfel încât să aibă parte de soarele de dimineață. El poate fi poziționat chiar și afară în zilele de vară, însă trebuie ferit de razele puternice care bat în zilele caniculare. Oriunde alegi să îl poziționezi, rotește-l o dată pe săptămână, astfel încât toate frunzele sale să fie atinse de soare.
Udatul bonsai-ului este un procedeu mai „înșelător”. Prea multă apă poate să îl înece, în timp ce o cantitate mică nu va face decât să îl usuce. În principiu, pământul bonsai-ului trebuie să fie semiud, procedeul de udare al acestuia fiind diferit în funcție de substratul folosit, de dimensiunile ghiveciului sau de temperatura camerei în care se află. Cel mai bun procedeu de udare este să scufundați ghiveciul într-un recipient cu apă. După ce scufunzi ghiveciul în apă pentru maxim două minute, puneți ghiveciul la o gaură de scugere din baie pentru jumătate de oră, în acest fel pământul va scăpa de excesul de apă.
Un alt procedeu important pentru îngrijirea corectă a unui bonsai este tunderea. Este un proces important, fără de care vigurozitatea și sănătatea bonsaiului ar putea fi compromisă. Tunderea ramurilor bonsai-ului stimulează îngroșarea ramurilor, inmugurirea acestora și dezvoltarea optimă a copăcelului.
De reținut! Bonsai-ul face parte din acea categorie de plante pe care doar un pasionat adevărat, sau un specialist, va reuși să o țină în viață.