5 sfaturi pentru a avea o casă călduroasă și facturi mici iarna

Cu toții ne dorim același lucru în anotimpul rece: să avem o casă cât mai călduroasă și dacă se poate, facturi cât mai mici cu încălzirea.

5 sfaturi pentru a avea o casă călduroasă și facturi mici iarna 3

Din fericire, acest lucru este posibil, iar astăzi îți vom oferi 5 sfaturi prețioase pe care ar fi bine să le urmezi dacă vrei te bucuri de căldură și să plătești puțin.

  1. Ocupă-te de revizia echipamentelor de încălzire

O revizie la timp a echipamentelor de încălzire te ajută să obții siguranță maximă în funcționare și facturi mai mici. Spre exemplu, dacă vorbim de o centrală termică, în urma utilizării piesele se pot uza sau pot să apară depunerile de calcare care împiedică funcționarea corectă și eficientă a centralei și duce la un consum de gaze mai mari și implicit, la costuri mai mari. Așa că, dacă vrei să îți pregătești casa iarna corespunzător, ar fi bine să începi cu o revizie a echipamentelor de încălzire, bineînțeles, realizată de specialiști.

  1. Verifică caloriferele și înlocuiește accesoriile uzate

Un alt lucru pe care trebuie să îl faci nu doar înainte de venirea sezonului rece, ci periodic, este să verifici caloriferele, să vezi dacă totul este în regulă, iar dacă este cazul, să înlocuiești acele accesorii pentru calorifer uzate sau care nu mai prezintă siguranță. Există tot felul de probleme care pot să apară atunci când vine vorba de calorifere și care pot să îți afecteze confortul termic la interior. Cele mai frecvente probleme care apar în cazul caloriferelor sunt: încălzirea doar pe jumătate, încălzirea doar în partea de sus a caloriferului, zgomotul produs. Dacă nu te pricepi la calorifere, nu ezita să chemi un specialist care să verifice dacă totul este în regulă și să repare eventualele probleme.

  1. Asigură-te că izolarea este realizată corespunzător

Degeaba ai o centrală termică performantă, dacă nu ai o izolare termică realizată corespunzător. Există oameni care investesc mulți bani în centrale termice cu randament bun, însă costurile cu încălzirea nu scad. În majoritatea situațiilor de acest tip, problema este cu izolarea. Specialiștii susțin că o termoizolare realizată corect îți aduce un consum de energie pentru încălzirea locuinței chiar și cu 60-70%  mai mic. Așa că, nu uita să treci pe listă să verifici izolația locuinței dacă vrei să te bucuri de o casă călduroasă și de facturi mai mici.

  1. Folosește termostatele programabile

Există pe piață centrale termice sau chiar calorifere care pot fi programate, oferindu-ți un control total asupra timpului de funcționare. Dacă ești plecat destul de mult de acasă, poți folosi un termostat programabil pentru a porni centrala doar în momentele cheie. Spre exemplu, poți programa centrala să pornească cu aproximativ jumătate de oră înainte de a te trezi și o poți seta să se oprească cu jumătate de oră înainte de a ieși din casă. În acest fel, te vei bucura mereu de căldură în momentele în care ești acasă și vei plăti mai puțin.

  1. Asigură-te că răspândirea căldurii nu este blocată

Știai că poți plăti mai mult dacă acoperi sau ascunzi sursele de căldură? Caloriferele rămân principala sursă de căldură din majoritatea caselor, iar dacă ești tentat să le acoperi sau să le ascunzi după mobilier, vei reduce semnificativ eficiența lor. Ce înseamnă acest lucru? Că nu te vei mai bucura de un confort atât de mare și vei plăti și mai mult. Așa că, asigură-te că beneficiezi la maxim de căldura emanată de calorifere și că îndepărtezi orice obiect care ar putea să blocheze răspândirea căldurii.

Dacă vei lua în considerare aceste 5 sfaturi, te vei bucura de un confort mai mare la interior și de facturi mai mici la încălzire!

Lasă un Comentariu...

*