Aranjamentele florale sunt din ce în ce mai des întâlnite în viața noastră de zi cu zi. Acasă, la birou sau chiar în diferite cafenele, acestea ne transmit, indiferent de stilul în care au fost realizate, stări de bine, emoții și sentimente. Însă, astfel de aranjamente florale nu sunt doar niște flori oarecare aruncate într-o vază.
Specialiștii florali consideră că natura artistică a acestor aranjamente nu ține de anumite reguli stricte pe care un florar le urmează, ci este necesar să existe un stil distinct pentru fiecare aranjament în parte. Desigur, nu trebuie să fii designer ca să poți face și tu astfel de minunății. Dar înainte să ne apucăm de treabă, rămâne întrebarea, des întâlnită: Ce flori să alegem? Ei bine, pentru început, ne-am gândit să vorbim despre orhidee.
Orhidee – o floare delicată?
Atunci când vorbim despre orhidee, vorbim de peste 30 de mii de specii, cea mai cunoscută fiind orhideea fluture, Phalaenopsis. Atunci când e bine îngrijită și ținută în apartament, acest tip de orhidee poate să înflorească de mai multe ori într-un an, începând din iarnă și până în primăvară. Desigur, ca în cazul multor flori, dacă deții o orhidee este bine de știut anumite trucuri prin care o poți face să rămână în floare pentru mult timp.
Cea mai bună temperatură pentru o orhidee este în timpul zilei undeva între 21 și 29 de grade Celsius, iar noaptea nu mai mult de 20 de grade. Iarna, atunci când încăperea în care stă este încălzită, orhideea poate crește mai rapid. Toamna, dacă nu sunt mai puțin de 10 grade, floarea poate fi ținută pe balcon. Așa va înflori mai ușor.
Unde așezi și cum îngrijești o orhidee?
Atunci când vorbim despre locul în care așezi o orhidee, poți alege un loc la fereastră, dar nu direct în bătaia razelor soarelui și nu în curent. În cazul în care frunzele sunt prea verzi, înseamnă ca aceasta primește prea multă lumină, iar când au o culoare galben-verzuie este semn ca stă prea mult timp la lumină puternică. De asemenea, dacă o așezi în bucătărie sau în baie, orhideea se poate dezvolta foarte bine deoarece aceste locuri i-o oferă din plin.
O dată la 5-7 zile, în funcție de anotimp și de căldura din casă, orhideea trebuie udată. Cel mai recomandat este ca udatul să fie prin îmbăiere, adică vasul se scufundă în apă timp de cinci minute, iar apoi se lasă să se scurgă surplusul de apă și se pune, din nou, în vasul decorativ. De asemenea, e bine de știut că orhideelor nu le place apa de la robinet. Un alt aspect de care trebuie să ținem cont este că orhideele trebuie transplantate, o dată la doi ani, în pământ de orhidee.