Cat costa o centrala pe peleti?

Cum variaza preturile centralelor

Fiecare proprietar de locuinta isi doreste o solutie eficienta de incalzire, atat din punct de vedere al performantelor, cat si al costurilor. Echipamentele pe baza de combustibil solid au redevenit populare in ultimii ani, in special datorita faptului ca s-au construit multe case in zone care nu sunt racordate la o retea de gaze naturale.

Despre centrale pe peleti se stie deja ca sunt o solutie optima de incalzire, prezentand mai multe avantaje: sunt automatizate, pot fi alimentate pentru o perioada mai lunga de timp, iar peletii au o putere calorica mare, sunt usor de depozitat si se gasesc chiar si in hypermarket-uri. Din aceste motive, aceste centrale sunt tot mai cautate pe piata, in fata celor pe lemne.

Centrala pe peleti este compusa din mai multe elemente: corpul cazanului, care ar trebui sa fie din otel, rezervor extern, pentru peleti, snec, care este un surub cu ajutorul caruia se extrag peletii din buncar si se pun in arzator, si pompa.

Preturile acestor echipamente automate sunt influentate direct de dotari, capacitate, putere, calitatea componentelor si producator. Se pot gasi pe piata atat centrale pe peleti mai ieftine, dar si mai scumpe, fiind alegerea cumparatorului pentru care dintre ele opteaza, in functie de necesitati si de bugetul de care dispune.

Un model mai ieftin de centrale termice, dar totodata foarte bun, este centrala Viadrus U22 Economy, 21 kW, cu un pret de 6059 lei. Arderea combustibilului solid se face ecologic, cu alimentare manuala. Felul in care este construita camera de ardere a cazanului permite arderea combustibilului si evacuarea naturala a gazelor fara sa fie nevoie de un ventilator. Centrala pe peleti functioneaza cu un consum redus, ceea ce va avea ca rezultat scaderea costurilor legate de combustibil. Alte avantaje ale echipamentului, pe langa pretul accesibil pentru centrale automate de calitate, sunt: randament maxim, de pana la 91%, intretinerea simpla, montarea usoara, datorita flansei cu filet, emisii scazute.

Varianta mai puternica a Viadrus U22 Economy este modelul de 41 kW, care costa aproximativ 7700 lei, fiind alcatuit din schimbator de caldura din fonta si alte componente de calitate, care asigura centralei o durata de viata ridicata. Totodata, Viadrus U22 Economy 41kW ofera posibilitatea de modificare de la un combustibil solid (lemne, peleti, carbune) la unul de tip gazos sau lichid si invers.

Care sunt costurile de intretinere

Atunci cand se alege o centrala pe peleti este important de stiut, pe langa pretul ei, care sunt costurile pe care aceasta le implica pe termen lung. Dupa cum se stie, peletii se realizeaza din deseuri lemnoase, din acest motiv pretul lor fiind mult mai scazut decat alti combustibili solizi. Totodata, peletii sunt mai eficienti ca lemnul de foc, din punct de vedere al randamentului de ardere, puterii calorice, confortului si sigurantei in utilizare. Prin comparatia cu centrale termice pe gaz conventionale, una pe peleti va consuma cu aproximativ 20-30% mai putin si va produce aceeasi putere termica, iar in privinta celor in condensatie, consumul este situat cam la acelasi nivel.

Optand pentru o centrala pe peleti, beneficiarul arata si ca este atent cu mediul inconjurator. Insusi combustibilul este unul care, datorita faptului ca se realizeaza din deseuri, asigura curatarea mediului ambiant de poluantii de la sol. In plus, peletii au emisii scazute de dioxid de carbon in timpul arderii. Cenusa rezultata poate fi utilizata in agricultura, ca ingrasamant natural, datorita continutului ridicat in minerale.

Cea mai buna perioada pentru achizitionarea peletilor este in sezonul primavara-vara, cand preturile sunt cele mai scazute. Factorii care influenteaza consumul de peleti al centralelor termice sunt: izolatia casei, zona climatica, vecinatatea casei si calitatea peletilor.

Pe piata sunt mai multe tipuri de peleti ale caror caracteristici variaza in functie de amestecul de lemn. Diametrul lor variaza intre 6 mm si 8 mm, iar lungimea standard este cuprinsa intre 5 si 30 mm. Cei de buna calitate, recomandati pentru centrale automate, au o densitate care variaza intre 600kg/m3 si 750kg/m3 si cu un continut de umiditate intre 5-8% din greutatea lor. Acestia sunt livrati in saci de pana la 15 kg, astfel ca depozitarea lor este una care nu necesita spatii mari si conditii speciale.

O centrala pe peleti se exploateaza mai comod decat una pe lemne, care are nevoie de un „fochist” care sa o alimenteze des cu combustibil.

Lasă un Comentariu...

*