4 modalități prin care îți poți încălzi mai eficient locuința

Pentru mulți dintre noi, venirea sezonului rece îndeamnă la relaxare, la odihnă și la momente plăcute petrecute alături de toți cei dragi în jurul mesei, în căldura confortabilă a locuințelor noastre. Dar iată că încălzirea caselor noastre costă bani, iar datele arată că peste 20% dintre români nu își permit să își încălzească corespunzător căminele.

Foarte multe alte persoane strâng din dinți la instalarea temperaturilor scăzute, căci știu că va fi necesar să strângă cureaua pentru a putea plăti facturile usturătoare la căldură. Acestea sunt doar câteva motive pentru care ne-am propus să vă oferim câteva modalități prin care vă puteți încălzi casele la un cost mai prietenos, economisind totodată energie.

Unele dintre aceste modalități sunt legate de tipul de încălzire de care beneficiază locuința și de felul în care utilizați sistemul de încălzire, în timp ce altele sunt mici modificări pe care le puteți face în jurul casei pentru a reduce la minimum pierderea căldurii.

  1. Optați pentru un sistem de încălzire performant din punct de vedere energetic. Cele mai multe centrale montate la începutul anilor 2000 nu mai dau dovadă de eficiență energetică, cu toate că funcționează încă destul de bine. Totuși, un sistem vechi de încălzire centrală poate risipi peste 30% din combustibilul de care are nevoie pentru încălzirea locuinței, în timp ce modelele noi de centrale, precum sunt cele de aici, prezintă un randament foarte ridicat, precum și emisii de noxe foarte reduse.
  2. Luați în considerare încălzirea pe bază de peleți. Se prea poate să fi auzit că încălzirea pe peleți este o alternativă excelentă pentru zonele care nu dispun de gaz, însă foarte multe termoșeminee cu funcționare pe peleți, așa cum sunt și acestea, se vor dovedi deosebit de eficiente în orice zonă ați locui. Prevăzute cu pompă de încălzire, cu vas de expansiune și cu supapă de siguranță, termoșemineele pe peleți dispun de un control al arderii optimizat.
  3. Utilizați un termostat. În special în ultimii ani, de când majoritatea proprietarilor au început să beneficieze de confortul oferit de un termostat, a luat naștere o dezbatere destul de intensă, și anume fixăm termostatul la o temperatură mai scăzută pe tot parcursul zilei și modificăm temperatura doar atunci când avem nevoie sau optăm pentru o temperatură medie în mod constant? Unii sunt de părere că centrala ar pierde mai mult gaz dacă vom modifica temperatura de câteva ori pe zi, însă în realitate centrala se alimentează cu mai mult combustibil dacă vom opta pentru o temperatură mai ridicată în mod constant. În termeni practici, atunci când plecați la servici și când mergeți la somn, puteți modifica temperatura la 18 grade Celsius, iar atunci când ajungeți acasă și doriți să petreceți puțin timp în fața televizorului, puteți modifica temperatura la 21 de grade Celsius. Astfel, puteți economisi o sumă substanțială de bani pe parcursul întregului sezon rece.
  4. Folosiți perdele. Căldura oferită de soare este gratuită, așa că profitați la maximum. Dați la o parte draperiile în timpul zilei și lăsați lumina soarelui să vă invadeze și să vă încălzească locuința. Când se întunecă, trageți draperiile, care vor acționa astfel ca un strat izolator, menținând căldura în interiorul casei. De asemenea, asigurați-vă că în jurul ușilor și ferestrelor nu există găuri, crăpături sau fisuri pe unde se poate pierde căldură. Folosiți perne de uși și de ferestre, praguri izolatoare și alte garnituri autoadezive pentru a sigila orice fisură. Astfel, aerul cald va rămâne în interiorul casei, aerul rece nu va intra înăutru, iar riscul de condens va fi redus la mimimum.

În cele din urmă, nu blocați caloriferele cu piese de mobilier, ci lăsați căldura să circule liber. Poate fi tentant să mutați fotoliul preferat lângă calorifer, dar astfel fotoliul va absoarbe toată căldura care ar putea să încălzească locuința. Același lucru este valabil și pentru perdele, draperii și haine, pentru a beneficia cât mai mult de căldura furnizată de calorifere. 

Lasă un Comentariu...

*