Termosistem

În prezent găsiți pe piață mai mute tipuri de materiale ce se pot folosi pentru termosistem, fiecare având avantaje particulare care le diferențiază. Iată ce trebuie să știți despre aceste materiale termoizolante!

Opțiunile pentru termosistemul ce se aplică pe fațadele clădirilor sunt astăzi diverse, existând mai multe tipuri de materiale care intră în alcătuirea acestuia. Cați dintre voi știu care sunt diferențele și avantajele pe care le prezintă fiecare? Plecând de la această întrebare, ne-am gândit să vă facem cunoscute câteva dintre aceste materiale pentru termosistem.

Materiale pentru termosistem - Polistirenul

Se numără printre cele mai des întâlnite materiale pentru termoizolare datorită în primul rând prețului mai redus dar și rapidități de montare. Acesta la rândul lui se împarte în două categorii: polistirenul expandat (EPS) și polistirenul extrudat (XPS). EPS-ul se poate folosi fără probleme atât la exteriorul clădirii, cât și la interior, acoperiș, tavan sau pardoseală. În schimb XPS-ul este recomandat mai ales la izolațiile în mediile umede, cum sunt fundațiile, soclurile ori diferite terase) având o impermeabilitate superioară comparativ cu EPS-ul. Deoarece, polistirenul extrudat nu are capacitatea de a respira, nu este deloc indicat să se folosească pentru izolarea exterioară a fațadelor.

Materiale pentru termosistem - Vata minerală

Comparativ cu alte produse, vata minerală are o conductibilitate termică scăzută, fiind rezistentă la acumularea umezelii și o structură stabilă și rezistentă la îmbătrânire. Vata minerala se împarte în două categorii (de sticlă și bazaltică) găsind-se sub formă de placi sau rulouri. Rolurile sau plăcile din vată minerală de sticlă sunt flexibile și elastice, iar cele din vată minerală bazaltică sunt rigide. Alte diferențe țin în special de conductivitatea termică, izolarea fonică și rezistența la presiune.
Vata minerală de sticlă se pretează la izolarea mansardelor, pereților de compartimentare, pereții caselor de lemn sau în placări uscate. Vată bazaltică este adecvată aplicațiilor unde este nevoie de o rigiditate și rezistență mecanică ridicată. De aceea, ea se folosește la izolarea pereților exteriori sau la izolarea acoperișurilor în terasă.

Materiale pentru termosistem - Spuma poliuretanică

Este o alternativă superioară la polistiren sau vata minerală, ajutându-vă în primul rând să economisiți spațiu. Printre avantajele acestui tip de material pentru termosistem se numără faptul ca este suficientă aplicarea într-un strat cu o grosime de numai 3 cm, doar pe una dintre suprafețe (interioară sau exterioară). Spuma poliuretanică rigidă oferă o bună termoizolație, plus un grad ridicat de fonoizolație, deoarece interiorul și exteriorul sunt separate printr-o anvelopă continuă, fără punți termice.

Materiale pentru termosistem - Celuloza

Celuloza reprezintă un tip de material alternativ, care se poate folosi cu succes la termosistem. Acest tip de termoizolație se obține din reciclarea hârtiei și are caracteristici excelente de izolant termic și fonic, fiind din acest punct de vedere superioară materialelor tradiționale. Coeficientul de transfer termic este mai bun decât al vatei minerale, iar aplicarea fără discontinuități la îmbinarea cu structura pe care se montează, îi sporește performanța de izolator termic. Trebuie spus ca și costurile pentru un termosistem din celuloză este mai ridicat cu până la 20% față de cel din polistiren, de exemplu.

Materiale pentru termosistem - Cânepa

Cânepa este recomandată  în special pentru izolarea acoperișurilor, a pereților și pardoselii, asigurând un transfer termic bun. Aceasta are o capacitatea foarte bună de reglare a umidității, ceea ce permite crearea unor condiții climatice plăcute și sănătoase în interiorul încăperii. Datorită faptului că fibrele de cânepă nu conțin albumină, necesită un tratament împotriva dăunătorilor.

Top 5 avantaje ale polistirenului pe care ar trebui să le știi

Sunt diferite opțiuni de termoizolare a casei existente pe piață. Polistirenul este unul dintre ele, de altfel un material izolator folosit la scară largă datorită avantajelor pe care le oferă. Există polistiren expandat (EPS) și polistiren extrudat (XPS). Au caracteristici diferite și se folosesc fiecare pentru anumite zone ale construcției. […] mai mult »

Arhitectul Mihail Cătălin Ştefan, noul director executiv al Asociației Producătorilor de Polistiren Expandat din România

Arhitectul Mihail Cătălin Ştefan, noul director executiv al Asociației Producătorilor de Polistiren Expandat din România Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) are, începând cu luna ianuarie a.c., un nou director executiv, în persoana domnului arhitect Mihail Cătălin Ştefan. Absolvent al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, cu […] mai mult »