Sunt diferite opțiuni de termoizolare a casei existente pe piață. Polistirenul este unul dintre ele, de altfel un material izolator folosit la scară largă datorită avantajelor pe care le oferă.
Există polistiren expandat (EPS) și polistiren extrudat (XPS). Au caracteristici diferite și se folosesc fiecare pentru anumite zone ale construcției.
În cazul în care te gândești să folosești polistirenul pentru izolația casei, în acest articol îți prezentăm 5 dintre avantajele sale.
1. Este un material izolator eficient
Polistirenul este un material eficient de izolație. Este important să urmărești coeficientul de conductivitate termică λ. Cu cât valoarea este mai mică, cu atât placa de polistiren este mai eficientă și pierde mai puțină căldură.
Pentru o izolație eficientă, ține cont că trebuie să alegi polistirenul potrivit cu lucrarea ta de izolare. De exemplu, pentru fațade se folosește polistiren expandat (EPS), care permite respirația pereților, fără a fi probleme cu umezeala. Poți să comanzi polistiren expandat de la MatHaus.
2. Prezintă o rezistență superioară
Este momentul să aducem în discuție polistirenul extrudat. Acesta are o rezistență superioară la fenomenele meteo neprevăzute. Prin urmare, este caracterizat a fi un material dur, cu o rezistență mecanică ridicată.
De aceea polistirenul extrudat se folosește la izolarea elementelor de construcție cu încărcări mari, la izolația termică a fundațiilor și pereților de subsol. Prin urmare, datorită faptului că polistirenul extrudat face față unor condiții extreme (încărcări mecanice mari, cicluri repetate îngheț-dezgheț), pentru anumite lucrări de termoizolare el devine obligatoriu.
3. Se montează ușor
Acest lucru înseamnă timp mai scurt de pus în operă și costuri mai mici. Se aplică mortarul pe fiecare placă de polistiren (nu și pe canturi), după care se montează pe perete. Mortarul poate fi aplicat continuu, cu ajutorul unui șpaclu ori poate fi întins sub forma unui cordon perimetral, în mijloc adăugându-se trei puncte de lipire.
Tăierea plăcilor de polistiren este simplă, astfel nu rămân rebuturi. La finalul montării plăcilor pe perete, ele se vor fixa cu ajutorul unor dibluri.
4. Are un preț mai mic
Întotdeauna contează și costul. Cel mai probabil ai un buget pe care trebuie să-l respecți, deci trebuie să știi cum îți faci calculele. Astfel, un alt avantaj al polistirenului este dat de preț.
În momentul achiziției acordă atenție caracteristicilor produsului. Plăcile de polistiren variază în funcție de rezistența la compresiune, grosime sau conductivitate termică, deci implicit și prețul diferă. Pe lângă plăci va trebui să mai achiziționezi adeziv de polistiren, dibluri de polistiren și plasă din fibră de sticlă.
5. Este durabil în timp
Polistirenul este un material izolator cu o durată mare de viață. Este important să se aleagă polistirenul adecvat, expandat sau extrudat, în funcție de aplicația de termoizolare.
De calitatea materialelor și a lucrării executate depinde eficiența termosistemului și durata sa de viață. Dacă lucrarea se face corespunzător, cu respectarea tehnologiei de lucru, polistirenul oferă beneficii pe o perioadă de viață de peste 25 de ani.
Nu ezita să pui toate întrebările pe care le ai despre polistiren, consilierilor din magazin, astfel încât să alegi produsul care să facă față cu brio proiectului tău de izolare.
Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/cald%C4%83-%C8%99i-confortabil%C4%83-1975215/