Dacă vrei să îți redecorezi locuința și nu știi cum să începi, dacă vrei să îți reîmprospătezi aspectul interiorului dar nu te pricepi la decorațiuni, avem o soluție pentru tine: designerii de interior. Ei pot face toată munca pentru tine (dacă nu știi ce anume face un astfel de specialist, intră aici) pentru un buget nu foarte mare. Așadar, haideți să vedem cât costă un designer de interior?
Față de alte țări în care nu există o sumă standard pentru un designer de interior, în România lucrurile stau altfel. Prețurile sunt stabilite de la început, chiar înainte de a se apuca de treabă. Firmele de design s-au adaptat cerințelor pieței și puteți opta doar pentru un proiect de design interior, urmând a-l finaliza cu o firmă de construcții, sau aveți opțiunea de a lăsa tot procesul în mâna designerilor.
Poți alege să plătești fie o sumă fixă care să acopere în totalitate costurile și serviciile solicitate, de la conceptul propriu-zis și până la achiziția materialelor, și până la instalarea completă a acestora, fie plata pe metru pătrat sau tarife orare.
Orice designer de interior, la fel ca orice alt specialist, este diferit atât ărin combinația de abilități, talente, personalitate sau cunoștiință, dar și prin experiență, zona de specializare și reputație. Așadar, un astfel de designer de interior are un plan de tarifare care variază în funcție de toate cele menționate mai sus.
Taxa fixă. Designerul identifică și agreează cu clientul o anumită sumă care să acopere în totalitate costurile serviciilor solicitate, de la concept și specificații ale materialelor, până la instalarea completă a acestora. Acest tip de taxă este cea mai des folosită la proiectele de design de interior.
Tarif orar. Aici, compensația unui designer de interior este fazată pe timpul petrecut de el la un anume proiect sau serviciu. De obicei, este vorba despre consultanță și poate să includă și transportul specialistului până la locuința clientului.
Tarif procentual. În acest caz, designerul de interior achiziționează materialele, finisajele și serviciile precum gresie, faianță, tame de tablouri etc. la un anumit cost și le vinde clientului cu o taxă procentuală suplimentară stabilită de comun acord, o taxă care să reflecte timpul și efortul consumat de designer. Este indicat în mod special pentru managementul de proiect.
Tarif pe metru pătrat. Este indicat pentru spații comerciale cu suprafețe mari sau pentru anumite lucrări cum ar fi pictatul pereților, montarea gresiei și faianței etc.
Orice designer de interior folosește aceste metode de tarifare, sau combinații ale acestora, care se negociază de la caz la caz, în funcție de cerințele, gusturile și bugetul clientului.
În afara costurilor propriu-zise ale unui designer de interior, mai sunt și costuri suplimentare care trebuie luate în considerare atunci când îți calculezi bugetul. Doar clientul are ultimul cuvânt în legătură cu bugetul alocat unui anumit proiect la un moment dat. Dacă ai dubii asupra prețurilor, discută cu designerul! Fii realist și rezonabil, dar nu te jena să discuți cu specialistul despre optimizarea bugetului. Solicită-i designereului de interior o listă cu prețuri pentru tipul de mobilier căutat. Cu cât vei face mai multe cercetări și evaluări înainte de a începe lucrările, cu atât mai mult vei putea menține un control riguros al costurilor.
În orice caz, pentru a vă putea face o idee cât mai sigură, este indicat să contactezi un astfel de designer de interior și să le pui la dispoziție planul spațiului. Astfel, veți putea stabili împreună bugetul optim pentru lucrarea ta.