Tind să cred că au cam trecut vremurile în care ne amenajam singuri locuințele. Bineînțeles, ne dorim un cămin confortabil, intim, care să ne reflecte propria personalitate și ni se pare că, înafară de noi, nicio altă persoană nu poate realiza acest lucru. Dacă vă zic că nu este deloc așa? Dacă vă spun că un designer de interior face tocmai acest lucru și vă transformă locuința într-una mult visată?
Universitățile românești de arhitectură sau de arte pregătesc de ani buni generații de studenți în domeniul design-ului de interior. Însă, comparativ cu ceea ce se întâmplă la nivel european, piața românească pare încă pasivă, din punct de vedere al cererii de designeri. Dacă o serie de magazine și instituții au început să apeleze la astfel de specialiști, nu la fel stă situația în legătură cu locuințele unifamiliale, unde solicitările de astfel de designeri de interior sunt reduse. Totuși, cu timpul, lucrurile se schimbă.
Faptul că fiecare dintre noi posedă un aparat de fotografiat nu ne face fotografi de meserie. La fel dacă ne place să scriem în timpul liber – nu suntem scriitori. Fiecare meserie are, pe langă talent, foarte multă muncă în spate. Pentru a fi designer de interior ai nevoie, pe lângă simțul artistic, cunoștințe de desen tehnic, proiectare și reprezentare geometrică. O mare parte din ele pot fi dobândite în facultățile de profil.
Ce este un designer de interior?
Un designer este o persoană care proiectează. Cu alte cuvinte, designerul este un agent care „specifică proprietățile structurale ale unui obiect de proiectare”. De fapt, orice persoană care creează obiecte tangibile sau intangibile, cum ar fi produsele de larg consum, procese, jocuri și grafică, este denumit ca designer. Într-o manieră mai clasică, principalele domenii de proiectare sunt doar pictura, sculptura și arhitectura, care sunt văzute ca arte majore. Designul vestimentar, de mobilier sau alte artefacte comune au rămas în mare parte ceva legat de tradițional sau artizani specializați în a le face manual.
Design-ul de interior a fost inițial o ramură a arhitecturii, dar care acum se desprinde tot mai mult de domeniul din care face parte, luând un stat de disciplină de sine stătătoare ce presupune îmbunătățirea condițiilor de viață prin crearea unui ambient ce îmbină atât principiile estetice, cât și cele de ergonomie, care cresc funcționalitatea și calitatea spațiilor interioare. Procesul de creare a desing-ului de interior urmărește o metodologie sistematică și coordonată, incluzând cercetarea, analiza și integrarea cunoștințelor în procesul de creație, prin care nevoile și resursele clientului sunt satisfăcute printr-un spațiu interior care corespunde cu scopul proiectului.
Un designer de interior face ca aceste lucruri să se întâmple, respectând niște pași importanți:
-
analizează stilul de viață și nevoile clientului
-
integrează concluziile prin cunoștințele sale de design interior
-
formulează concepte preliminare de proiectare, care sunt adecvate atât funcțional, cât li estetic
-
apoi, el dezvoltă și prezintă recomandările finale de design
-
pregătește materiale de prezentare, simulări, proiecte de execuție, toate pregătite în detaliu
-
colaborează cu alte servicii profesionale de practicieni licețiați în domenii tehnice prentru realizarea proiectului și pentru respectarea normelor în vigoare
-
pregătește și aplică ofertele și documentele contractului ca agent al clientului
-
evaluează proiectarea și implementarea de soluții în timpul și la încheierea proiectului.
Profesia de designer de interior furnizează niște servicii de cercetare, de dezvoltare și implementare a planurilor, punând în practică necesitatea ca interiorul unui spațiu să îmbunătățească calitatea vieții oricărui proprietar.