Cum să alegem cea mai bună centrală termică?

Dacă vreți să aveți cea mai bună centrală termică, atunci când alegeți sistemul pentru încălzirea locuinței, specialiștii recomandă să nu aveți ca principal criteriu doar partea financiară. Este bine să aveți în vedere și câteva criterii tehnice, în felul acesta asigurând-vă că nu veți arde banii fără nici un folos.

Centrala termica.jpg

Picture 1 of 1

Cu toții ne dorim să avem cea mai bună centrală termică, care să ne încălzească locuința fără să  presupună costuri ridicate, iar randamentul acesteia să fie cât mai bun. Din acest motiv alegerea centralei nu trebuie făcută doar din perspectiva prețului. Este indicat să aveți în vedere și câteva criterii precum necesarul de energie al locuinței raportată la suprafața acesteia, numărul de consumatori de apă caldă și gradul de izolare al locuinței, precum și alte criterii importante ca randamentul centralei sau siguranța în exploatare.

Randamentul

Ca să aveți cea mai bună centrală termică pentru locuința voastră ar fi bine să alegeți una cu un randament cât mai ridicat, asta bineînțeles și în funcție de cât vă permite buzunarul. Puneți în balanță aceste detalii și alegeți cu grijă! De exemplu, pentru o eficiență ridicată puteți opta pentru o centrală termică în condensare, aceasta ajungând până la 107 – 109% față de cele clasice, datorită componentelor speciale ce permit recuperarea căldurii din condens. Acest lucru se traduce în primul rând printr-un consum mai scăzut de combustibil și implicit de costuri mai mici în exploatare. Specialiștii spun că diferența de preț dintre centrala termică prin condensare și cea clasică se amortizează în aproximativ trei ani.

Capacitatea de furnizare a apei calde

Încălzirea agentului termic și producerea de apă caldă menajeră ține în primul rând de puterea pe care o are centrala. Aceasta se măsoară calculând debitul obținut în litri/minut la o diferență de temperatură între apa rece din rețea și apa caldă de la robinet de  30 – 35  de grade Celsius. Cu cât puterea centralei este mai mare, cu atât și debitul de apă în litri/minut va fi mai mare. Un debit mai mare permite și un număr de consumatori simultani mai mare.

Astfel, veți evita riscul ca în timp ce sunteți la duș, apa caldă să alterneze cu cea rece pentru că altcineva folosește apa caldă la bucătărie, de exemplu. Din această perspectivă, specialiștii recomandă o centrală cu o putere de cel puțin 28 – 30 KW pentru un apartament și de 50 de KW în cazul unei case cu o suprafață mai mare. În felul acesta puteți avea cel puțin doi consumatori simultan, pe timp de iarnă. Adică, pe lângă calorifere, puteți folosi fără probleme robinetul de la baie și pe cel de la bucătărie, în același timp.

Dacă nevoile voastre sunt mai mari, puteți opta pentru centrale mixte (care produc apa în regim instant) ori centrale cu boiler încorporat (care acumulează apa caldă într-un rezervor special).

Siguranța în exploatare

Centrale-termicePentru a alege cea mai bună centrală termică va trebui să acordați atenție și siguranței pe care aceasta o prezintă în exploatare. În prezent, majoritatea centralelor termice moderne oferă siguranță în exploatare aproape din toate punctele de vedere. Dacă sunteți pe punctul de a cumpără o centrală termica, verificați totuși dacă aceasta are protecție la lipsa de apă în instalație (prin senzor de presiune, presostat de minim sau sonde de temperatură), siguranță la evacuarea gazelor arse (protecție realizată cu ajutorul ventilatorului și presostatului de aer), protecție dublă anti – îngheț și siguranță la lipsă gaz, dacă aceasta folosește acest tip de combustibil.

Tot la acest capitol intră și modalitatea de avertizare, fiind indicat ca centrala să beneficieze de un sistem modern de informare și autodiagnoză. Acest lucru este folositor atât utilizatorului echipamentului, cât și instalatorului sau tehnicianului de service, micșorând în acest fel substanțial timpul de intervenție.

4 Responses to “Cum să alegem cea mai bună centrală termică?”

Read below or add a comment...

 1. ulita ioan says:

  Buna ziua… am si eu o problema si daca puteti sa ma ajutati cu un sfat as fi foarte bucuros. Am o locuinta veche dar renovata an suprafata de 90 mp /17 kv tip vagon compusa din trei dormitoare, doua holuri. bucatarie si bae. Casa nu este izolata, dar zidurile sunt de 60 cm grosime. Ce fel de centrala ami recomandati. tinand cont de toate criteriile calitate consum si randament. Multumesc.

 2. FANEL says:

  SALUTARE!

  DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE CENTRALELE TERMICE PE GAZ PRIN CONDENSARE SUNT OK.
  DAR CE NE FACEM CU HIENELE CARE VIN SI FAC ASA ZISELE VERIFICARI TEHNICE FACAND SPUME CU SAPUN DE CASA LA FIIECARE 2 ANI SI LA FIECARE 10 ANI.CE ECONOMISIM CU CENTRALELE TERMICE PRIN CONDENSARE NE JUPOAIE HIENELE AUTORIZATE…DE CATRE” ISCIR”VA ROG SA FACETI LOBY SI SA NE AJUTATI SA NU NE MAI JUPOAIE LA FIECARE 2 ANI HIENELE AUTORIZATE DE “ISCIR.CU STIMA FANEL

  • ADRIANA says:

   F BINE SPUS,TREBUIE SA FACEM CEVA T CONTROALELE ASTEA AIUREA SI ABUZIV LA GAZ,PT K AVEM SENZORI,NU?ATUNCI PT CE CONTROALE?SA NE IA DOAR BANI IN PLUS?EU UNA NU MAI AU,SA VAD,I-MI OPRESC GAZUL?DACA O FAC,LE DESCHID PROCES LA HAGA SI LE CER DAUNE DE MILIARDE,SA-I VEDEM ATUNCI…

 3. EXPERT MS says:

  Cea mai fiabila marca centrale de perete vanduta in EUROPA si ROMANIA este VAILLANT
  http://boiler.quotatis.co.uk/best-worst-gas-boiler-brands/
  Cea mai buna centrala astazi performanta cost la pret sub 3000 ron de la marca nr 1 in ITALIA
  IMMERGAS VICTRIX EXA 24/28 1 ERP – 24/28 kW

Lasă un Comentariu...

*