Centrala pe lemne – tipuri, avantaje și dezavantaje!

Centrala pe lemne reprezintă una dintre cele mai bune soluții pentru încălzirea locuinței și asigurarea apei menajere calde, mai ales dacă în zona unde se află locuința nu există conducte de gaz. Să vedem ce tipuri există pe piață și care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia.

Centrala pe lemne 1.jpg

Picture 1 of 3

Centrala pe lemne, indiferent de tip și modul de funcționare, este foarte utilă atunci când doriți să aveți încălzire centralizată în locuință și vă aflați într-o zonă unde nu există rețea de gaze naturale, putând înlocui cu succes clasicele sobe. Aceste sisteme de încălzire sunt durabile, sigure și economice, deoarece extrage Cum-sa-alegem-cea-mai-buna-centrala-termicamaximul de energie termică din combustibilul solid, randamentul fiind unul foarte bun. Datorită costurilor de exploatare reduse, centrala pe lemne este ideală atât pentru case unifamiliale, cât și multifamiliale. De asemenea, o centrală pe lemne se poate monta independent, dar și în combinație cu alt echipament de încălzire. În momentul în care vă hotărâți să cumpărați o astfel de centrală vă recomandăm să consultați un specialist în ceea ce privește mărimea cazanului, alegerea făcând-se în funcție de necesarul termic al locuinței, mărimea camerelor, dar și alți factori, precum tipul de termoizolație al casei. Atunci când vorbim despre centrala termică pe lemne, trebuie spus că există mai multe tipuri și anume cele care funcționează pe principiul gazeificării și cele cu ardere clasică.

Centrala pe lemne cu gazeificare

Dacă veți cumpăra o centrală termică cu gazeificare, veți beneficia de un cazan care va fi mult mai ușor de curățat și de o cameră de ardere, pentru lemne, mult mai spațioasă (veți putea introduce mai multe lemne și mai lungi). Arderea va fi mai eficientă datorită arderii inverse, prin gazeificare, iar nivelul de noxe va fi redus. Exhaustorul acesteia facilitează o ardere eficientă și reduce afumarea cazanului la minim.

De asemenea, un astfel de echipament beneficiază de serpentină de răcire, care funcționează ca protecție împotriva supraîncălzirii și de un ventilator controlat electronic, care are rolul de a regla fluxul necesar de aer și garantează un randament ridicat și o funcționare sigură. O astfel de centrală oferă posibilități multiple de instalare atât ca și cazan independent, cât și integrat, într-un sistem mixt cu o centrală termică pe gaz, de exemplu.

La o centrală termică cu gazeificare este nevoie de lemne de bună calitate și uscate (procentul trebuie să fie sub 15%), ceea ce înseamnă că lemnele ar trebui achiziționate cu 1 – 2 ani înainte de ardere. Trebuie să țineți cont de faptul că odată aprins combustibilul solid în focarul centralei, nu se poate stinge imediat, iar acesta produce o cantitate de căldură care trebuie consumată. De aceea, se folosesc puffere (acumulatoare de căldură), vase de expansiune deschise și se asigură circulația naturală  la cel puțin două corpuri de încălzire.

Trebuie spus că la acest tip de centrală costurile sunt ceva mai ridicate, în sensul că investiția inițială este mai mare, datorită accesoriilor care însoțesc cazanul (pompe, vase de expansiune, puffere, sisteme de siguranță etc) și care se montează în instalația de încălzire separat, nefiind încorporate într-o singură carcasă, așa cum este la alte tipuri de centrale termice.

Centrala pe lemne cu ardere clasică

În cazul centralelor cu ardere clasică veți putea folosi fără probleme combustibil ieftin, nefiind nevoie ca lemnul să fie de esență bună sau foarte bine uscat. Apoi, un al aspect important al acestor tipuri de centrale sunt costurile inițiale care sunt mai mici față de cele care funcționează pe principiului gazeificării. Un inconvenient constă însă în faptul că necesită încărcări mai dese, având o cameră de ardere mai mică.

*sursa foto: www.instalfocus.ro; www.ivp.ro

2 Responses to “Centrala pe lemne – tipuri, avantaje și dezavantaje!”

Read below or add a comment...

  1. Vali says:

    O centrala termica cu gazeificarea este cea mai buna alegere dupa parerea mea. Tehnologia gazeificarii permite arderea aproape completa a lemnului Eu am Viessmann Vitoligno 100-S si sunt foarte multumit, camera de ardere mare, incarc in medie cam la 8 ore si chiar peste. Recomand obligatoriu un puffer.

  2. nelu says:

    salut. stie careva centrala LIEPSNELE este buna de ceva ? da randamentul asa cum o descrie importatorul ? va rog seriozitate. va multumesc

Lasă un Comentariu...

*