Misterele şi tainele cuprinse în cărţi, volumul impresionant de informaţii şi date, frumuseţea incomparabilă a rândurilor aşternute pe hârtie, ediţiile vechi, adevărate valori, toate sunt ordonate şi stivuite în biblioteci celebre din întreaga lume. Sunt biblioteci care nu sunt valoroase doar prin volumul de informaţie pe care îl deţin într-un număr impresionat de cărţi, ci şi prin măreţia construcţiilor în care sunt cuprinse, adevărate monumente.
Biblioteca Girolamini din Italia
Biblioteca Girolamini aparţine bisericii Girolamini şi complexului eclesiastic al acesteia, situate în Naples-Italia.
Construcţia bisericii a început în anul 1593 şi a fost finalizată în jurul anului 1619. Stilul renascentist florentin îşi pune amprenta asupra construcţie masive, picturile şi obiectele de cult având o valoare nepreţuită.
Biblioteca a fost asociată bisericii încă din secolul al XVI-lea şi cuprinde mii de manuscrise şi volume tipărite.
Biserica Apostolică Vaticană
Biblioteca Apostolică Vaticană este una dintre cele mai vechi biblioteci din lume, unde sunt adunate la un loc manuscrise din toate epocile. Scopul bibliotecii este acela de a conserva cărţi şi manuscrise, acte ale suveranilor pontifi, pe care să le transmită mai departe, în timp.
Oficial biblioteca a fost fondată în anul 1475. Între anii 2007 şi 2010 afost închisă pentru renovare.
Biblioteca deţine cel mai vechi manuscris cunoscut al Bibliei. În ceea ce priveşte valoare construcţiei, din punct de vedere arhitectural, reprezintă un punct de referinţă.
Biblioteca Joanina din Portugalia
Biblioteca Joanina din Portugalia reprezintă unul dintre cele mai frumoase monumente, având forma unui paralelipiped de dimensiuni mari, subliniind stilul baroc. Încăperile sunt mari, iar rafturi masive sunt susţinute de coloane conice. Rafturile sunt sculptate şi pictate în cele mai frumoase şi interesante maniere artistice. Construcţia a început în anul 1717 şi a fost finalizată în 1728, decorurile fiind definitivate mai târziu.
Biblioteca Sainte Genevieve Paris
Biblioteca a fost construită între anii 1843 şi 1850, pe baza proiectului şi sub supravegherea arhitectului Henri Labrouste.
Clădirea urmează modelul Roman, impresionând prin măreţie şi amploare. Biblioteca deţine o serie de volume importante, a căror istorie începe încă din secolul al XII-lea, parte dintre ele fiind lucrări cu tematică religioasă.
Biblioteca Abaţiei din Austria-Admond
Capodoperă arhitecturală, biblioteca din Admond este o imagine reprezentativă a stilului rococo, construită în anul 1776, fiind ataşată bisericii fondată încă din anul 1070. Deţine o lungime de 70 de metri, o lăţime de 14 metri, iar înălţimea de 13 metri conferă măreţie şi eleganţă.
Biblioteca nu deţine locuri de studiu, ci este o înşiruire impresionată de rafturi pline de valoare, volume vechi şi peste 1400 de manuscrise.
Absolventă a Facultăţii de Filologie, am încercat să dau limbii române ceea ce i se cuvine, cu respect şi conştiinciozitate, să o aşez în ierarhia mea pe unul dintre cele mai înalte locuri. Am comunicat într-o limbă română curată şi corectă, atât ca regizor radio în cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune, între anii 1995-2008, dar mai cu seamă, în presa scrisă, ca redactor la Revista Lacucina, între anii 2007-2013, şi ulterior, din anul 2016 până în prezent în cadrul redacţiei Creative Art Advertising.
Respectând limba română şi citirorii, documentându-mă permanent cu interes şi asumare, informându-mă despre tot ceea ce apare nou în domeniile abordate, scopul meu este de a redacta articole corecte, bogate informaţional, fluente, sistematizate, accesibile şi utile.
Modul în care îmi abordez misiunea, cu dedicare şi interes, se reflectă în rândurile aşternute de mine pentru cititori, cărora doresc să le transmit mesajul cât mai limpede, într-o scriere curată şi corectă.
Oricât de grea ar fi tema abordată, provocarea este foarte mare, reuşind astfel să tratez şi să parcurg orice subiect care ar putea trezi interesul cititorilor sau le-ar fi de folos.