Una din primele întrebări pe care ni le punem atunci când intenționăm să ne construim o casă este legată de stilul în care să o încadrăm și de aspect. În prezent, arhitectura contemporană, așa cum am prezentat mai pe larg în numărul precedent, include multe opțiuni diferite. Cu toate acestea, pentru cine dorește să păstreze tradiția românească, o locuință în stil tradițional este cea mai potrivită alegere.
Stilul tradițional în arhitectura casei urmărește starea de bine a locuitorilor ei și relația cu natura, fiind și ecologică prin materialele folosite. Așadar, ce presupune stilul tradițional în arhitectura casei?
De-a lungul timpului, arhitectura tradițională românească a suferit diverse transformări influențate de zona în care s-a construit. Cu toate acestea, există câteva elemente definitorii pe care o casă din zilele noastre ar trebui să le împrumute/reinterpreteze, astfel încât să poată fi încadrată în acest stil. Dintre aceste elemente, cele mai cunoscute și folosite sunt:
Pridvorul: reprezintă în mod simbolic un spațiu de trecere între locuință ca spațiu privat și intim, și exterior, ca spațiu vizibil și de către ceilalți, aproape lipsit de intimitate. În funcție de zonă și buget, acesta poate fi făcut din lemn sau se pot face arcade din cărămidă, cum se regăsesc la conacele boierești.
Acoperișul cu pantă mai mare, de obicei în patru ape, este iarăși un element definitoriu al arhitecturii noastre tradiționale, fiind bine adaptat climei din țara noastră și având o utilitate mai mare ca spațiu de depozitare, într-un pod mai generos.
Soclul mai înalt reprezintă un alt element foarte întâlnit în arhitectura noastră, atât la culele boierești, cât și la conace, castele etc. În prezent, un soclu mai înalt este recomandat mai ales din cauza precipitațiilor, dar și a posibilei înălțări a drumului de acces către lotul unde dorim să construim.
Materialele cele mai folosite în stilul tradițional românesc sunt materialele naturale: piatra, lemnul, cărămida, țigla, șindrila etc. Lemnul poate fi prezent atât la exterior, cât și la interior. Pe fațadă, putem avea de exemplu stâlpii decorativi ai pridvorului, balustradele, precum și alte decorațiuni. Pentru mai mult lux și rafinament, putem opta pentru arcade din zidărie sau beton, decorate apoi cu elemente din poliuretan. În funcție de necesități și buget, putem opta pentru o locuință care să păstreze pe cât posibil acest stil, profitând însă și de unele tehnologii mai moderne, care ne pot ajuta din punct de vedere al costurilor și al confortului obținut.
Cel mai important stil arhitectural românesc este stilul neoromânesc, care a reînviat tradiția și a oferit multe clădiri cu o valoare estetică deosebită, combinând elemente brâncovenești cu elemente de inspirație bizantină (forma arcadelor, stâlpii mai mici și mai groși), dar și alte elemente etnografice țărănești. Multe dintre elementele caracteristice acestui stil se regăsesc pe fațadele caselor de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.
Cum putem ști însă dacă o locuință în stil tradițional ni se potrivește? Există, bineînțeles câteva repere care ne pot ajuta să ajungem la o concluzie în acest sens. În primul rând, o astfel de casă presupune din start costuri mai ridicate decât o construcție cu o volumetrie minimalistă de exemplu, deoarece multe dintre elementele decorative necesită meșteri pricepuți și mai mult timp pentru execuție. În al doilea rând, pentru o astfel de construcție avem nevoie de un teren cu o suprafață mai mare și nu foarte îngust, deoarece fiecare fațadă este tratată cu o atenție deosebită și cu elemente arhitecturale care au nevoie de spațiu, pentru a putea fi admirate corespunzător. De asemenea, elementele estetice care dau rafinament unei astfel de construcții presupun o întreținere permanentă, la intervale regulate de timp, pentru a ne asigura că se păstrează aspectul deosebit al fațadelor. Astfel, trebuie luat în considerare timpul și resursele alocate acesteia. În final, contează și preferințele și viziunea fiecăruia.
Cert este că o astfel de casă nu se potrivește oricui. Cine dispune de resursele necesare construirii unei case în stil tradițional românesc, cu siguranță va avea o locuință confortabilă și unică, o adevărată bijuterie arhitecturală.
Material realizat de Arh. Alexandra Antohi