Stilul contemporan în arhitectură

Ce înseamnă stilul contemporan în arhitectură și cum putem ști ce stil ni se potrivește sau ce ar trebui să abordăm în construirea unei case? Aceste întrebări, dar și multe altele își vor găsi răspuns în seria de articole dedicate stilurilor arhitecturale, în ideea unei mai bune cunoașteri și înlesnirea luării unor decizii atunci când construim o casă.

Stilul contemporan in arhitectura (10)

Picture 2 of 11

Text: Arh. Alexandra Antohi

antohialexandra.arh@gmail.com

În prezent, timpurile pe care le trăim sunt caracterizate de un progres tehnologic aparte, ceea ce poate fi copleșitor din punctul de vedere al diversității, dar și benefic prin prisma căutării permanente de noi soluții pentru construire. Arhitectura locuinței în ziua de azi, nu înseamnă abordarea unui singur stil, ea fiind cel puțin parțial diferită din punct de vedere al aspectului și a materialelor folosite, în funcție de climat, condiții de relief, tradiții etc.

În țara noastră, arhitectura locuințelor este caracterizată de un amestec între tradițional, interbelic, modern, contemporan și kitsch, lucru ce face destul de grea definirea unui anumit stil general, spre deosebire de alte țări bine dezvoltate, precum Germania, Austria, țările mediteraneene sau țările nordice, de exemplu. Cu toate acestea, este important să știm ce înseamnă o arhitectură a locuinței de calitate, care să reflecte cunoștințele proiectantului, o valoare estetică reală, precum și toate necesitățile de locuire ale beneficiarului, împreună cu individualitatea acestuia.
Din punct de vedere tehnic, stilul contemporan se caracterizează prin folosirea unor tehnologii apărute în ultimii ani pe piață, nu neapărat dintre cele mai costisitoare, care să transforme viitoarea construcție într-o locuință sustenabilă, cu o autonomie cât mai mare în ce privesc utilitățile și nu numai. Dintre aceste tehnologii, cele mai cunoscute și accesibile în țara noastră sunt:

  • panourile solare – încălzesc apa aproape tot anul, chiar dacă randamentul maxim este în primăvară-toamnă.
  • panourile fotovoltaice; deși considerabil mai costisitoare decât primele, devin din ce în ce mai accesibile și pe piața românească. Produc electricitate stocabilă în baterii care trebuie schimbate în mod regulat.
  • turbinele eoliene – produc electricitate și sunt mai accesibile decât panourile fotovoltaice. Ele pot susține destul de ușor o locuință de 200-300 mp cu condiția să existe și suprafață suficientă de ancorare, dar și un teren potrivit pentru această soluție.
  • pompele de căldură; deși un astfel de sistem nu este foarte costisitor, presupune o săpătură specială care poate crește considerabil costul investiției. Cu toate acestea, funcționează foarte bine împreună cu încălzirea prin pardoseală. Practic, preluând apa la o temperatură mult mai ridicată, consumul centralei termice este cu mult redus și generează în timp o economie palpabilă în ce privește întreținerea locuinței.

Acestea sunt cele mai accesibile și întâlnite tehnologii „verzi” din țara noastră și care ajută în timp la o administrare mai bună a casei în care urmează să locuim. Atunci când bugetul nu este limitat la o sumă mică, o locuință contemporană va fi o „casă inteligentă”, adică o casă automatizată în care putem avea control și de la distanță asupra diferitelor sisteme din interiorul casei, cum ar fi aerul condiționat, sistemele de supraveghere, audio-video etc.
Din punct de vedere estetic, stilul contemporan înseamnă îmbinarea unor materiale tradiționale și ecologice, cum sunt lemnul, sticla, piatra naturală, cuprul etc. cu materiale termoformabile de ultimă oră, cum este corianul sau hi-macs (materiale sustenabile compuse din minerale naturale și rășini acrilice).

Lemnul poate fi folosit pentru finisarea fațadei prin placarea acesteia, în loc de clasica tencuială. În acest scop se poate folosi atât lemn masiv, cât și HPL (High Pressure Laminates, adică un amestec de hârtie Kraft și rășini fenolice cu aspect de lemn, foarte rezistente în timp și la intemperii).

Sticla este materialul care permite trecerea luminii naturale în spațiile locuite. În prezent, cea mai folosită și recomandată variantă pentru ferestre este varianta cu trei foi de geam sau tripan, care permite o izolare superioară față de clasicul termopan, cu numai două foi de geam.

Piatra naturală prezentă într-o diversitate foarte mare de forme și culori se folosește încă din cele mai vechi timpuri. Dacă în vechime a reprezentat un material de construcție, astăzi se folosește cu precădere ca material pentru finisarea fațadelor. Cu ajutorul acesteia, o fațadă poate căpăta o valoare estetică deosebită, pe care clasica tencuială nu o poate oferi. Cuprul este un material foarte scump și nobil, care poate oferi construcției un aspect cu totul deosebit, în permanentă schimbare, datorită oxidării acestuia în timp. Se folosește în general la sistemul de fațade ventilate, sub formă de casete de dimensiuni diverse.

Corianul sau hi-macs sunt printre cele mai noi materiale de pe piața construcțiilor. Deși foarte costisitoare, ele permit crearea unor linii curbe și volumetrii unice, lăsând frâu liber imaginației arhitectului. Acest lucru este posibil deoarece sunt termoformabile și pot împrumuta cam orice formă posibilă. Există, desigur, mulți factori de care un bun arhitect va ține cont în conceperea unui proiect de casă. Cei mai importanți țin de formele de relief, de punctele cardinale, vecinătăți sau alte considerente importante ale terenului viitoarei construcții. Nu în ultimul rând, proiectul va trebui să respecte și reglementările legale ale zonei.

Cum ar trebui, așadar, să arate o locuință contemporană, din punct de vedere estetic?

O locuință în mediul urban ar trebui să se armonizeze cu vecinătățile, mai ales când acestea au valoare estetică (de exemplu în zonele protejate cu clădiri care au semnificație arhitecturală deosebită). De asemenea, aceasta ar trebui să fie confortabilă și frumoasă în același timp, precum și să respecte câteva reguli esențiale de stil: să nu amestece mai multe stiluri arhitecturale, cum ar fi cel clasic, cel brâncovenesc etc., toate în cadrul aceleiași construcții.
Din punct de vedere funcțional, locuința contemporană îndeplinește criteriile actuale de locuire prin prezența unor spații cum ar fi camera de dressing, camera de relaxare, camera de fitness, garajul etc., adiacente spațiilor principale de locuire, cum sunt livingul, diningul, bucătăria, dormitoarele și grupurile sanitare. Bineînțeles, totul se realizează în funcție de bugetul disponibil.

O casă construită în stil contemporan nu este neapărat scumpă, unul din rolurile arhitectului fiind cel de a căuta și găsi un echilibru între proiectul propus și bugetul beneficiarului, astfel încât acesta să se poată încadra în el. Multe dintre sistemele prezentate și chiar și unele finisaje pot fi aplicate și în timp, pe măsură ce pot fi suportate de fiecare. Important este să găsim specialiști pe care să ne putem baza în demersul construcției unei case, astfel încât să putem contribui la valoarea estetică a spațiului public construit, în zona în care construim.

Lasă un Comentariu...

*