Cele mai interesante clădiri din Timișoara

Planifici o excursie la Timișoara – capitala culturală 2021? Asigură-te că traseul tău va include și cele mai interesante clădiri din Timișoara.

Orașul de pe Bega adăpostește peste 14.000 de capodopere arhitecturale, construite în cele mai diverse stiluri. Pentru orice vizitator, cifra poate fi cu adevărat copleșitoare. Dar poate constitui, totodată, un motiv de a revizita orașul și a-l redescoperi. Află care sunt cele mai interesante clădiri din Timișoara și modalitatea în care poți reuși să le vezi pe toate și să descoperi detalii inedite despre ele, prin intermediul unui ghid Timișoara.

Cele mai interesante clădiri din Timișoara: Palatele din Piața Victoriei

Cunoscută odinioară ca “Mica Vienă”, orașul are palate care atrag, anual, mii de vizitatori. Printre cele mai interesante clădiri din Timișoara, la această categorie, sunt cele amplasate pe Corso – partea dreaptă a Pieței Victoria, zonă cuprinsă între Operă și Catedrală. De ce sunt deosebite? Pentru că ne trimit cu gândul la un trecut glorios, pe vremea când spațiul constituia locul de promenadă preferat al elitelor timișorene! Nu e de mirare, dacă ne gândim că două dintre palatele de aici au adăpostit cele mai celebre restaurante ale României Mari! Iată despre ce clădiri este vorba:

  • Palatul Lloyd

Palatul Lloyd apare în sondaje drept cea mai frumoasă bijuterie arhitecturală a Timișoarei. Este opera arhitecților Leopold Baumhorn şi Anton Merbl, fiind construit la începutul secolului XX.

Pereții palatului, au adăpostit, pe rând, sediul firmei Lloyd, cartierul general al feldmareşalul german von Mackensen și sediul Camerei de Comerţ. În prezent, edificiul este sediul rectoratului Universităţii Politehnice Timişoara.

Peste 150 de proiectoare scot în evidenţă frumuseţea sa pe timp de noapte cu care, probabil, se delectau odinioară toți cei care treceau pe la Café Wien – aflată la parter. Iar, pe timp de zi, vizitatorii pot fi atrși de candelabrele uriașe, oglinzile și vitraliile spectaculoase, care s-au păstrat în interior.

  • Palatul Dauerbach

Spre deosebire de alte palate din zonă, care poartă numele arhitectului lor, cum ar fi Palatul Merbl, Palatul Dauerbach face aluzie la proprietarul său: Georg Dauerbach.

Înălțat între 1912-1913, după schițele lui László Székely, acesta constituie una dintre cele mai reprezentative clădiri timișorene, realizate în stil Art Nouveau.

În perioada interbelică, a fost renumit pentru faimoasa cafenea și restaurant care a funcționat la parter, Palace – închisă după al Doilea Război Mondial.

Cele mai interesante clădiri din Timișoara din categoria lăcașuri de cult

Printre cele mai interesante clădiri din Timișoara se numără și lăcașurile de cult. Nu doar arhitectura ci și poveștile pe care le ascund aceste construcții, contribuie la sporirea farmecului lor. Iată două dintre ele care prezintă interes din punct de vedere al proiectării, dar și al semnificației pe care o aveau, în momentul în care au fost înălțate.

  • Domul Romano-Catolic

Somptuos, Domul Romano-Catolic este una dintre cele mai valoroase opere de arhitectură barcocă din Timișoara. A fost înălțat în secolul al XVIII-lea. La crearea sa și-au adus aportul atât specialiști străini, cât și localnici. Postul de proiectant a fost ocupat de vienezul Josef Emanuel Fischer von Erlach. În timp ce, de mecanismul ceasului s-a ocupat timișoreanul Martin Kidl.

Interesant este că arhitectura domului surprinde trecutul tumultuos al orașului. Mai exact, turnurile bisericii sunt surprinzător de scunde. Însă înălțimea lor este justificată de apărarea militară a cerății.

  • Sinagoga din Cetate

Construită de Ignatz Schuhmann în secolul al XIX-lea, Sinagoga din Cetate este captivantă din perspectivă istorică. Ea amintește de emanciparea evreilor din 1864, atunci când autoritățile Imperiului Austro-Ungar le-au permis să înalțe o sinagogă.

 

 


Lasă un Comentariu...

*