Ce diferente exista intre un abrict si o masina de rindeluit?

Abrictul si masina de rindeluit sunt utilaje folosite des in atelierele de tamplarie, fiind, la prima vedere, usor de confundat de persoanele fara experienta in acest domeniu. Cele doua masinarii functioneaza diferit si ar fi gresit sa credem ca putem face aceeasi munca cu ambele.

 

Un alt lucru care ar putea induce in eroare este faptul ca utilajele pot fi montate pe acelasi sasiu. Dar ca sa vezi mai clar care sunt diferentele dintre un abrict si o masina de rindeluit, citeste mai departe.

Ce este un abrict?

Un abrict, caci asa este denumirea corecta, nu abric, cum este folosit gresit, este un utilaj al carui scop este indreptarea lemului prin prelucrare manuala, cu o singura rola. Cu cat masa abrictului este mai lunga, cu atat indreptarea lemnului se va face cu o precizie mai mare.

Datorită ergonomicitatii si a functiilor automatizate si performante, precum: unghiul de inclinare, puterea motorului, turatia, numărul de cutite, echipamentele standard si accesoriile optionale, utilajul este folosit in special pe lemnul masiv.

Chiar dacă abrictul ia putin din grosimea lemnului, nu putem sa-l consideram un aparat de degrosat sau rindeluit, scopul lui principal fiind acela de a indrepta lemnul si nu de a-l face mai subtire.

 

Atunci cand operam un abrict, nu trebuie sa apasam mult pe bucata de lemn pentru a evita degrosarea. In cazul in care se apasa prea mult pe bucata de lemn, teoretic, se face operatiunea de degrosare, care este destinata masinii de rindeluit. Din aceasta cauza, daca facem degrosarea cu un abrict, productivitatea si precizia vor scadea considerabil.

Ce este o masina de rindeluit?

Masina de rindeluit are scopul de a reduce grosimea lemnului, folosindu-se de niste role care apasa lemnul local pentru a sta nemiscat, in timp ce este atins de lama. Actiunea se face automat, cu ajutorul acestor role de avans.

 

Lemnul curbat trebuie sa fie prelucrat inainte de a folosi masina de rinderuit pentru a se putea indrepta. Prin omiterea acestui pas, o mare parte din material va fi pierduta, iar lemnul va ramane la fel de curbat.

 

Daca prelucram repere mai late, acestea pot fi prelucrate uniform de o masina de rindeluit  si degrosat, presarea de catre rolele de avans fiind uniforma pe toata suprafata materialului.

 

In cazul masinilor de rindeluit mai complexe exista doua lame, una sus si una jos, care pot face actiunea de rindeluit simultan.

Abrict vs Masina de rindeluit

Asadar, care sunt diferentele dintre cele doua utilaje si cum le putem folosi la potentialul lor maxim?

 

Cum functioneaza cele doua utilaje:

  • Abrictul necesita utilizarea in partea superioara, avand o masa lunga, prelucrarea fiind realizata de un operator si este un utilaj deschis.
  • Masina de rindeluit functioneaza automat cu ajutorul unor role de avans, fiind un utilaj inchis.

 

Pentru ce sunt folosite cele doua utilaje:

  • Abrictul este folosit pentru operatiunea de indreptare.
  • Masina de rindeluit este folosita pentru operatiunea de degrosare.

 

Astfel, abrictul si masina de rindeluit si degrosat sunt echipamente care se folosesc succesiv. Dupa ce indreptam lemnul cu ajutorul abrictului, ne folosim de masina de rindeluit la grosime pentru a-i prelucra laturile paralele. In acest fel, beneficiem de punctele forte ale ambelor echipamente.

Abrict si masina de rindeluit – utilaj combinat

Daca din lipsa de spatiu nu poti sa achizitionezi doua utilaje, ai optiunea unui utilaj combinat. Astfel, vei beneficia de ambele masinarii.

 

In partea de sus a utilajului, care este deschisa, se afla abrictul, pe suprafata caruia poti sa indrepti scandurile de lemn, iar sub el, in partea inchisa, se gaseste masina de rindeluit, cu care poti sa degrosezi lemnul in exces.

 

Avantajele acestor masini sunt motorul mai puternic si o singura constructie solida, spre deosebire de doua, dar marele dezavantaj este ca daca se strica una dintre piesele masinii, intreg aparatul va fi indisponibil pana la reparatie.

 

Acestea au fost diferentele dintre un abrict si o masina de rindeluit si cum sa lucrezi cu ele pentru a beneficia de adevarata lor valoare!

Sursa foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thicknessing_function_of_a_planer-thicknesser.jpg

 

Lasă un Comentariu...

*