Design-ul exterior vine în completarea design-ului interior, întregindu-l. Felul în care arată o casă la exterior va atrage privirile, de aceea trebuie să îmbini corect culorile, materialele de construcţii şi formele folosite.
În acest articol, vei afla care sunt cele mai importante lecţii de design exterior, pe care ar fi bine să le cunoşti. Ţinând cont de sfaturile de mai jos, vei înţelege ce presupune, în detaliu, un proiect de amenajare exterioară.
Cum alegi materialele?
În ceea ce priveşte materialele de construcţii pe care le poţi folosi în design-ul exterior, ai multe opţiuni. Lemnul, cărămida, aluminiul sau oţelul sunt printre cele mai folosite.
Cum ştii care e cea mai bună variantă pentru tine? O soluţie viabilă ar fi pereţii cortină din aluminiu, care oferă multe avantaje.
Acest sistem de perete cortină îţi permite să adopţi stiluri diferite ale design-ului, de la capace ornament la sigilatura structurală, ideală pentru un stil minimalist.
Dacă alegi aluminiul, te poţi bucura de un standard înalt de rezistenţă şi stabilitate a zonelor din sticlă.
Pereţii cortină te pot ajuta să ridici o clădire sigură şi performantă, permiţând şi integrarea ferestrelor şi a uşilor în proiectul final. Gama de culori şi texturi este variată, aşa că nu există riscul să nu îţi găseşti ceva pe plac.
Cum alegi culorile?
La fel ca materialele, culorile pe care le poţi alege în design-ul exterior sunt numeroase.
Cum decizi ce culoare este potrivită? Poţi alege culori clasice sau te poţi îndrepta către nuanţe mai îndrăzneţe.
Alegerea culorilor este vitală în design-ul exterior: cu ajutorul lor poţi ascunde defecte ale clădirii sau le poţi scoate în evidenţă. Cea mai sigură combinaţie este să alegi două nuanţe apropiate, temperate, iar pata de culoare să fie folosită separat.
De exemplu, dacă alegi ca exteriorul casei să aibă culori de bej şi crem, vopseşte uşa într-o culoare mai stridentă, roşie.
Cum realizezi simetria?
Ca în toate tipurile de design, echilibrul şi simetria joacă un rol important în realizarea unui spaţiu bine proiectat.
Astfel, faţada casei trebuie să arate impecabil din punct de vedere vizual. Chiar dacă alegi modelul clasic, cu uşă în centru şi ferestre de-o parte şi de alta, acestea trebuie să fie încadrate perfect.
Poţi opta şi pentru modele neconvenţionale, unde există mai multe intrări, iar acoperişurile sunt plate.
Cum alegi formele?
Este important de ştiut că exteriorul casei va imita forma interiorului. Şi în acest caz, poţi alege case cu forme triunghiulare, pătrate sau dreptunghiulare.
Majoritatea caselor sunt ridicate pe proiecte de casă dreptunghiulare, fiind cele mai eficiente, sigure şi stabile. De aceea, sunt folosite atât în zonele urbane, cât şi în cele rurale.
Trebuie menţionat că, dacă iti doreşti o casă cu o formă geometrică neobişnuită, vei plăti mai mult decât în cazul formelor clasice.
Cum proiectezi ferestrele?
In design-ul exterior, ferestrele au un rol major, de aceea trebuie să le alegi în perfectă armonie cu casa ta. Acestea trebuie să fie durabile şi să reflecte cât mai bine design-ul interior al casei.
Casele moderne arată cel mai bine cu ferestre masive, în timp ce o casă tradiţională foloseşte ferestre rectangulare, plasate simetric. Sunt o mulţime de stiluri de ferestre din care poţi alege, unele sofisticate, ce pot schimba complet aspectul casei tale.
Cum alegi acoperişul?
Alegerea acoperişului este mai importantă decât alegerea culorilor sau a formelor. Nu numai că protejează casa, dar are un impact mare asupra design-ului exterior al întregii clădirii.
Unul dintre cele mai cunoscute modele de acoperiş este cel în două ape, cu formă triunghiulară, larg răspândit în România.
În legătură cu materialele din care sunt confecţionate, acoperişurile din ţiglă metalică sau tablă sunt cele mai căutate modele.
Cum trebuie sa arate intrarea?
Criteriul estetic este demn de luat în seamă atunci când alegi uşa de la intrare. Finisajul unei uşi de exterior trebuie să se asorteze cu tâmplăria ferestrelor şi în majoritatea cazurilor, cu nuanţele folosite în design-ul exterior.
Atunci când proiectezi cum ai dori să arate uşa de la intrare şi alegi materialul, ţine cont de întreaga arhitectură a construcţiei.
Designul exterior al unei case pune în valoare toată creativitatea şi originalitatea proprietarilor. De accea, acesta trebuie să treacă prin mai multe etape.
De la alegerea ferestrelor până la forma acoperişului, rolul esteticii este foarte important în proiectare. Ţine cont de cele mai utile sfaturi şi creează un design exterior de excepţie!
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/architecture-bricks-building-concrete-323781/