Design interior – materiale, culori, tematică

Cel mai important rol la orice fel de design interior este acela de a ne face să ne simțim bine și de a ne identifica cu mult iubitul nostru cămin. Noi facem tot posibilul de a ne amenaja locuința în care trăim în cel mai plăcut mod posibil. Dar trebuie să recunoaștem că o amenajare interioară de calitate nu e chiar atât de ușor de realizat și, cel mai important, este greu de menținut.

Design interior (1).jpg

Picture 1 of 5

Indiferent de ce tip de design interior alegem, consistența este ceea ce face dintr-o combinație de culori, forme și materiale un tot unitar ce se poate numi design. Specialiștii sunt de părere că fără o consistență în ceea ce încercăm să realizăm din punct de vedere vizual nu există design. Prezența acestei consistențe înseamnă că există o viziune reală a ceea ce trebuie acel loc să exprime. Absența ei este creată de apariția unor elemente care la prima vedere par că se potrivesc în peisaj, dar care totuși dau impresia că ceva este în neregulă.

Am tot pomenit despre acestă consistență în design interior, dar ce e ea mai exact? Ei bine, ea este dată de elementele repetitive. Mai exact, în designul interior putem vorbi de o anume consistență în materialele folosite, forma mobilei, culoare accesoriilor și a pereților, stilul mobilei sau obiectele care decorează camera. Nu este foarte greu să menții consistența în model sau culoare între niște elemente care au aceleași caracteristici, dar să reușești să unifici toate materiale și culorile folosite într-o imagine unitară este o adevărată provocare.

Materialele și modelele alese în orice design interior trebuie să fie folosite în mod consistent pe obiecte care fac parte din aceeași categorie. Adică, dacă avem o gresie cu un anumit model, nu încercați să obțineți ceva similar pe canapele. De exemplu, puteți repeta modelul pe un perete.

Atunci când vine vorba despre culori, există o vorbă „Less is more”. Cel mai bine este să vă ghidați după principul acesta. Încercați să aveți o singură culoare ca temă principală și să folosiți una sau două culori secundare. Folosirea mai multor culori este permisă doar în cazul în care persoana care le alege are experiență în alegerea nuanțelor.

Tematica se referă la toată camera: culori, materiale, zugrăveli, mobilă, obiecte de decor sau perdele. Trebuie să există o viziune unitară, doar nu o să combinăm o canapea de piele cu o mobilă de pal și statuete orientale și să spunem că este design interior doar pentru că au culori asemănătoare.

Spunem că un design interior reușit înseamnă viziune și o unitate în tot ceea ce există într-o încăpere. De multe ori, o amenajare reușită poate fi ușor deranjată de lucruri care sunt cumpărate ulterior de proprietar și așezate în încăpere.

În cazul prezentat mai sus există o mică problemă. Da, cu toții cumpărăm fel și fel de suveniruri din locurile pe care le vizităm, sau ne îndrăgostim de simple obiecte pe care le vedem în magazine. Ceea ce trebuie să te decizi este dacă vrei să ai o încăpere cu un design interior deosebit sau dacă îți dorești un interior în care să te simți bine cu toate acele mici obiecte care îți amintesc de anumite momente sau locuri.

Deși credem că putem să luăm singuri aceste decizii, alegerea unui designer cu experiență este întotdeauna cea mai bună decizie. Dacă apelăm la un specialist, rezultatele vor fi exact așa cum ni le dorim. Până la urma, ca orice în această viață, gustul nu se discută. Cu toții avem o anumită personalitate și aceasta trebuie transpusă și în mediul în care locuim. De aceea, un specialist în design interior va știi cum să integreze gusturile și preferințele fiecăruia, astfel încât rezultatul final va fi o locuința mult visată.

Lasă un Comentariu...

*