Scaunul Thonet, un produs nemuritor

Vă mai amintiți de scaunele bunicii? Ar fi bine, căci despre ele vom vorbi, iar dacă nu ați avut ocazia să stați pe unul din scaunele sale din lemn, nicio problemă, vă povestesc eu despre ele pentru a înțelege de ce sunt așa de importante.

scaunul thonet (10)

Picture 2 of 10


Astăzi aceste scaune sunt din nou la modă, nu există interior nordic, industrial, country french care să nu aibă cel puțin un astfel de exemplar, într-adevăr reinterpretat sau recondiționat.
Pe vremea când stăteam eu pe un astfel de scaun habar nu aveam de mărci, branduri și cu atât mai puțin despre designul de produs, dar el exista, în lumea largă erau create obiecte ce aveau să facă istorie și astăzi să fie la fel de îndrăgite ca și atunci. Concluzia? Ideile geniale sunt făcute să reziste și cam asta ne demonstrează Thonet, scaunul Thonet, denumit de fapt The Viena Cafe nr. 14.

Unul dintre cele mai simple și cele mai prolifice modele de scaun realizate de Thonet a fost pentru prima data realizat în anul 1859. Vă dați seama?, 159 ani de existență și scaunul acesta încă se mai află printre noi. Ca să nu mai adaug faptul că la 70 de ani de la primul scaunul Thonet, ce a ieșit de pe ușa atelierului, acesta era deja produs în 50 milioane de exemplare, prezente în mai toată lumea.

Michael Thonet, creatorul scaunului ce i-a împrumutat numele, s-a născut în Germania, în 1796 și a fost un meșteșugar desăvârșit pentru că a descoperit modalitatea prin care putea prelucra lemnul, prin care putea să-l îndoaie oferindu-i un aspect deosebit, indiferent de duritatea acestuia.

Celebrul scaun Thonet, The Viena Cafe nr. 14, nu a fost nici primul nici ultimul obiect, însă a fost produs peste măsura așteptărilor. Acest scaun simplu, care avea să introducă în căminele noastre un nou stil, clasicul modern, poate fi considerat vârful de lance. Nu numai că este extrem de atrăgător, ușor de integrat în orice spațiu, dar el a fost obținut cu un minim de material, fiind foarte economic ca și cost de producție.

Astăzi, fabrica deschisă de Michael Thonet funcționează pe același principiu, punând preț pe detaliu, originalitate, ducând mai departe valorile unui adevărat artist.

Acum că ai aflat istoria scaunului bunicii, ce zici, îl recuperăm? Nu numai că are valoare sentimentală, dar într-o zi s-ar putea să valoreze mai mult decât locuința în care-l vei ține.

Lasă un Comentariu...

*