Scaunul Egg, simbolul unui design de produs de succes

Este minunat să poți da naștere unui produs a cărei reputație să dăinuie în decursul a câtorva zeci de ani. Cred că, de altfel, este visul oricărui designer/arhitect să conceapă un produs apreciat, care să nu-și piardă din strălucire odată cu schimbarea tendințelor.

 

scaunul egg (1)

Picture 1 of 6

Un astfel de exemplu este acest scaun sau mai bine spus fotoliu, Egg, care, chiar și acum, după aproximativ jumătate de secol, arată la fel de bine și este la fel de apreciat ca în prima zi.

Povestea pentru scaunul Egg începe în anul 1958, când designerul Arne Jacobsen concepe primul exemplar pentru Hotelul Radisson (zilele acestea, pe site-ul hotelului se desfășoară un concurs unde toți cei care vor să-și testeze abilitățile de designer se pot juca cu fotoliul Egg, îl pot colora și îi pot aplica diferite texturi).

Totul a pornit de la faptul că, în acea perioadă, se dorea înlocuirea masivei canapele cu un scaun la fel de confortabil. Astfel, a luat naștere scaunul Egg, extrem de confortabil, pentru care s-au utilizat cele mai bune materiale existente la momentul respectiv. Faptul că după proiectul cu hotelul Radisson el a fost produs într-un număr redus de exemplare, într-o ediție limitat, nu a făcut decât să-l facă și mai dorit.

În 1958 scaunul Egg costa în jur de 60.000 de dolari și era un produs exclusivist pe care numai adevărații colecționarii și-l puteau permite. Imaginea sa era impecabilă, niciun scaun nu semăna cu altul, iar ca și tapițerie era utilizată piele de vacă, ce-i oferea un aer deosebit, pretențios.

În ceea ce privește idee conceperii lui, există o teorie conform căreia, designerul Arne Jacobsen ar fi fost inspirat de un alt scaun, Womb Chair, semnat de Eero Saarinen.

Cu toate acestea fotoliul Egg avea propria identitate, pe care și-a câștigat-o datorită aspectul său inedit, dimensiunii, căci dintotdeauna a fost un obiect masiv potrivit doar spațiilor ample, precum și confortului pe care-l asigura, și-l asigură în continuare, tuturor celor care-l încercau.

Interesant de știut este faptul că în 2008, când se împlineau 50 de ani de la lansarea scaunului EGG, 999 de modele au fost produse. Fiecare scaun Egg a fost conceput cu un număr propriu de identificare, iar cei care au achiziționat un exemplar au primit alături și un manual cu întreaga sa istorie.

Inventarea scaunului Egg a însemnat și modificarea viziunii asupra eleganței, precum și îmbunătățirea stilului de viață.

Așa cum se întâmplă și azi cu multe alte produse inaccesibile publicului larg, scaunul a fost replicat însă, adevărații connoisseuri, care apreciază calitatea, vor știi să facă diferența între un original și o copie.

Lasă un Comentariu...

*