Globuri de Crăciun

Îmi aduc aminte cu mare drag cum în fiecare an împodobeam bradul cu globuri de Crăciun și de fiecare dată eram la fel de surprinsă. Mă uitam la fiecare globuleț de parcă ar fi fost prima dată și în mintea mea nu puteam înțelege cum de sunt atât de frumos colorate și cum au primit acea formă.

globuri de craciun (1)

Picture 1 of 20


Bradul fără ornamente este un simplu pom, veșnic verde adevărat, dar ceea ce-l face să devină pomul nostru drag sunt beteala, bomboanele și nu în ultimul rând minunatele globuri de Crăciun.

Astăzi, pare ceva absolut normal să mergi la cumpărat globuri de Crăciun, din plastic, sticlă sau handmade, în tot felul de culori, forme și cu tot felul de imagini. Mai mult, ele nu simbolizează doar Crăciunul prezent, ci și pe cele trecute. Unii oameni au tendința de a asocia globulețul cu atmosfera din momentul în care l-au așezat prima dată în brad, născându-se astfel nostalgii, bucurii, emoții. Cu toate aceste, știi când a fost folosit primul glob de Crăciun, cine la inventat și mai ales ce simbolizează globulețul în formă de pasăre sau castravete? De ce se prind fructele în bradul veșnic verde?
Istoria ornamentelor pentru bradul de Crăciun este relativ veche, de aproximativ 400 de ani, însă nu atât de bătrână precum sărbătoarea în sine. Dacă ne referim strict la globurile de Crăciun acestea sunt de fapt cele mai tinere elemente simbolice pe care am ajuns să le îndrăgim atât de mult.

Ornamentele în general au un trecut destul de dezbătut, sunt diverse relatări care le aduc în prim plan și mai ales momentul exact când acestea devin parte din împodobitul bradului. Cea mai populară teorie este că un călugăr ajuns pe teritoriul german în secolul 7 sau 8, să predice, pe numele său de Sfântul Boniface, desemnat Apostolul Germaniei, ar fi adus pentru prima data bradul în scena acestei sărbători. Boniface susținea că forma bradului, triunghiulară, simbolizează Sfânta Treime: Tatăl, fiul și Sfântul Duh.

Astfel s-a declanșat o tendință, ca fiecare german să aducă în casa sa un brad în preajma sărbătorilor pe care-l împodobea nu cu globuri de Crăciun, ci cu lumânări, iar mai târziu cu trandafiri. Aceasta variantă o simboliza pe Maica Domnului.

Pe la 1605, în Franța se decorează primul brad cu hârtie roșie, lumânări, napolitane, nuci și alte dulciuri. Mai târziu cu vreo 200 de ani apar și fructele în scenă. Acestea aveau rolul de a aminti de coșul abundenței și mai cu seamă că primăvara este aproape, când totul va reînvia.

În ceea ce privește globurile de Crăciun, acestea apar pentru prima dată tot în Germania și încep a fi comercializate începând cu anul 1840.

Astfel, într-un sat pe nume Lauscha, ia naștere primul glob de Crăciun suflat din sticlă și decorat de mână într-o culoare argintie. În general, obiectele realizate din sticlă erau realizate de bărbați și decorate după finalizarea procesului de către femei și copii. Totodată, trebuie menționat că acestea erau afaceri de familie, în care erau implicați toți membri. Realizarea unui glob de sticlă solicita aproximativ 16 ore de muncă, iar într-o săptămână putea fi făcute între 300 și 600 de globuri de Crăciun.

Ceea ce este interesant este faptul că aceste globuri de Crăciun au salvat economia acestui sat și mai mult au fost realizate în primă fază din pur amuzament. Cu timpul toată această activitate s-a transformat într-o adevărată industrie ce a cucerit nu numai granițele Germaniei, vestea lor ajungând până în America.

Până la apariția unui tipar care să faciliteze realizarea globurilor de Crăciun, acestea erau create manual. Fiecare glob în parte era suflat din sticlă și ulterior personalizat cu figurine și culori. Primul model de glob de Crăciun, mai apropiat de timpurile noastre ca și design, a fost cel sub forma de con de brad.

Cu timpul aspectul globurilor de Crăciun a evoluat foarte mult. Cu toate acestea, niciun glob nu a fost personalizat la întâmplare, indiferent cât de străin ar fi fost desenul. Fiecare avea un mesaj subtil de transmis și acela făcea trimitere la tradiția poporului german.
Simbolistica globurilor de Crăciun

1. Globurile ce întruchipează păsări au o semnificație religioasă. Se spune că prin acestea dragostea lui Dumnezeu și pacea coboară pe pământ. De asemenea, ele mai pot simboliza noroc.

2. Globurile de Crăciun în formă de pește îl simbolizează pe Iisus Hristos.

3. Ciupercile cu pălărie roșie simbolizează noroc.

4. Globurile în formă de legume erau puse în brad în semn de recunoștință pentru anul îndestulător de care cei din casa au avut parte.

Lasă un Comentariu...

*