BCR – produsul de economisire – creditare pentru locuință

Dacă v-ați propus să cumpărați o locuință nouă sau să o renovați pe cea existentă și nu aveți banii necesari, puteți apela la produsul de economisire-creditare de la BCR Banca pentru Locuințe. Acesta are câteva avantaje în plus față de creditele ipotecare obișnuite și puteți beneficia și de o primă anulă de la stat.

BCR credite 1.jpg

Picture 1 of 2

Creditele bauspar sau produsele de economisire – creditare, cum mai sunt prezentate de către băncile pentru locuințe, încep să devină tot mai populare în rândul românilor. Rețeta acestor credite s-a dovedit a fi una de succes, atât pe piața europeană, cât și pe cea autohtonă. Printre băncile care oferă astfel de produse se numără BCR Banca pentru Locuințe (BCRBpl). Să vedem ce implică aceste produse financiare și cui se adresează ele!

Ce sunt produsele de economisire-creditare?

Modalitatea de funcționare a unui astfel de contract implică inițial o perioadă de economisire, de cel puțin 18 luni de ditarela data încheierii contractului, care se face doar în lei. La finalul acestei perioade, suma astfel economisită se poate constitui ca un avans pentru un credit locativ (renovare, modernizare, extindere, construcție sau cumpărare de locuințe, cât și pentru refinanțarea altor credite ipotecare/imobiliare, contractate de la alte bănci) cu dobânda fixă în lei. De regulă, ratele aferente creditului vor fi de valori apropiate de cele ale sumelor economisite, deci nu veți percepe rambursarea ca pe un efort financiar suplimentar. Partea interesantă vine abia acum, deoarece la acest tip de contracte veți beneficia de o primă anuală de la stat. Aceasta are o valoare de 25% din suma economistă pe parcursul unui an de zile de către beneficiarul de contract, însă nu poate depăși echivalentul sumei de 250 de euro.

Așadar, schema este destul de simplă, în sensul că avem o perioadă de economisire și una de creditare. Împreună cu banca stabiliți care va fi suma contractată (suma economisită și creditul acordat de către bancă), în funcție de necesitățile locative și suma lunară pe care o puteți economisi. Depuneți apoi lunar suma minimă stabilită de la început prin contract, urmând ca la soldul economisit în decursul unui an calendaristic să beneficiați de prima de la stat. Dobânda băncii se calculează la suma dintre soldul economisit și prima de la stat.

Cui se adresează?

Pentru a profita la maxim de prima oferită de stat pentru stimularea economisirii și a investițiilor imobiliare, care stimulează economia și implicit veniturile la buget, orice membru al unei familii, inclusiv minorii, pot să încheie un contract de economisire – creditare, fiecare putând astfel beneficia de prima de la stat. Pentru a obține un credit, vârsta minimă este de 18 ani, iar cea maximă este de 65 de ani la semnarea contractului de creditare.

În ceea ce privește documentele necesare în vederea acordării unui credit de la BCR Banca pentru Locuințe veți avea nevoie de:

– cerere de credit;

– documente care să ateste veniturile;

– acord de consultare a bazei de date a CRB;

– acte identitate/certificate de căsătorie;

– documentație de identificare a destinației creditului.

Avantaje și dezavantaje

Un avantaj important al acestor produse financiare constă în faptul vă veți obține un randament ridicat pentru economii, chiar mai ridicat decât cel al unui depozit clasic, datorită primei acordată de către stat. Apoi, creditul de care puteți beneficia după perioada de creditare are o dobândă redusă, fără risc valutar sau de creștere a acesteia, fiind fixă pe perioada creditării, iar rambursarea anticipată nu este taxată de către bancă. De asemenea, mai mulți membrii ai familiei, inclusiv minorii pot contracta un astfel de produs, urmând ca fiecare contract în parte să beneficieze de prima de la stat.

La capitolul dezavantaje poate fi trecut faptul că pentru a obține creditul de care aveți nevoie, va trebui să așteptați să se finalizeze perioada de economisire. Un alt dezavantaj constă în faptul că pentru a beneficia de prima de la stat creditul obținut va trebui să fie folosit numai în spațiul locativ.

Exemplu de calcul produs economisire – creditare pentru suma contractată de 40.000 lei

Etapa de economisire Etapa de creditare
Rata lunară de economisire 288 lei Valoarea credit 19.066 lei
Perioada 58 luni Rată credit 265 lei
Dobânzi acumulate 969 lei D.A.E 5,75%
Durata credit 88 luni
Prima de la stat 4.276 lei Valoare totală plătibilă 23.292 lei
*Sursa: www.bcrlocuinte.ro
*Sursa foto: www.bcrlocuinte.ro; www.adplayers.ro

 

Lasă un Comentariu...

*