Sfaturi pentru alegerea ușilor de interior

Ușile de interior reprezintă un element important atunci când vorbim de amenajarea locuinței, acestea având pe lângă rolul practic și unul estetic. Pentru ca alegerea să fie una potrivită, va trebui să țineți cont de o serie de factori.

Usa interior

Picture 1 of 2

Ușa dă prima impresie atunci când ajungem în fața unei încăperi, motiv pentru care aceasta este bine să fie aleasă cu grijă, nefiind deloc recomandat ca tot acest proces să fie lăsat la voia întâmplării. Deoarece în prezent producătorii oferă mai multe soluții pentru ușile de interior, este bine ca înainte de a decide, să faceți o scurtă prospectare a pieței și să țineți cont de câteva aspecte, motiv pentru care ne-am gândit să vă dăm câteva sfaturi în acest sens.

Alegeți ușile de interior în armonie cu stilul de amenajare

Pentru că acum ușile de interior se realizează dintr-o multitudine de produse, atunci când alegeți materialul din care acestea sunt făcute este recomandat să țineți cont și de tâmplăria ferestrelor si de celelalte elemente ale case. În acest fel veți crea o imagine de ansamblu și o armonie interioară a camerei. De asemenea, nu ar fi rău dacă ați urmări și o unitate cromatică, prin alegerea acelorași esențe de lemn sau prin folosirea aceleiași culori cu tâmplăria casei.

Puteți opta pentru mai multe tipuri de uși de interior

Una din opțiuni pot fi ușile de interior din MDF, care se împart la rândul lor în trei categorii. O categorie o reprezintă ușile celulare vopsite, care au rama din MDF sau panel, interiorul din hârtie celulară și fețele din MDF, vopsite în trei sau patru straturi. Acestea au avantajul că sunt destul de accesibile ca preț, se întrețin ușor, însă eventualele lovituri sau zgârieturi se repară cu greutate. Mai există și ușile celulare din MDF furniruite, cu ambele fete acoperite cu furnir de diferite esențe. Acestea sunt ușoare, oferă o mai bună rezistență la șocuri, dar au costul de achiziție ceva mai ridicat. O altă categorie o reprezintă ușile din MDF cu folie PVC, care are ambele fete acoperite cu folie autocolantă. Prezintă avantajul că sunt ieftine, însă rezistența lor la lovituri sau zgârieturi este redusă, iar eventualele retușări în cazul unor deteriorări nu se mai pot face.

Un alt tip asupra căruia va puteți opri este ușa din lemn masiv. Aceasta prezintă avantajul ca din punct de vedere estetic nici un alt tip nu o poate egala, dând eleganță și originalitate oricărui interior. Însă și prețul de achiziție este pe măsură, nefiind pentru toate buzunarele. În plus, trebuie să acordați o atenție sporită lemnului din care este fabricată, deoarece dacă acesta nu este bine uscat și tratat, ușa se poate deforma în timp. Dacă bugetul nu vă permite o ușă de interior din lemn masiv, atunci puteți alege una din lemn stratificat, aceasta fiind o ușă plină, din panel,  acoperită cu un strat din furnir. Prezintă o bună rezistență la șocuri și zgârieturi și o găsiți în diferite nuanțe.

În fine, un al tip care în ultima vreme ea câștigat popularitate este ușa din profile din PVC sau aluminiu, cu panel și geam termoizolant. Are avantajul că izolează foarte bine termic și fonic, găsindu-se în diferite nuanțe de alb, gri sau maro. De obicei, acest tip de ușă se face la comandă, iar prețul este ceva mai ridicat comparativ cu ușile celulare din MDF.

Pentru spațiile speciale,folosiți uși speciale

Pe lângă ușile de interior cu deschidere clasică mai sunt și cele care au sisteme de deschidere prin culisare, glisare sau rabatare, care se pot realiza din diferite materiale. Acestea sunt potrivite pentru spațiile mai mari sau mai mici, pentru a departaja anumite suprafețe sau pentru a da un efect special unei încăperi. De exemplu, ușa glisantă este ideala pentru spații mici sau înguste, precum debarale, bai sau bucătării mici. Chiar dacă nu are un aspect foarte plăcut și nu oferă o izolare foarte bună, are avantajul că este ieftină și ușor de montat.

One Response to “Sfaturi pentru alegerea ușilor de interior”

Read below or add a comment...

  1. oana chiva says:

    Ma bate gandul sa schimb usile de interior si nu stiu de unde sa le iau.
    Aveti ceva sfaturi, idei pentru mine? mi-au fost recomandate vertical design http://www.vertical.ro/produse/usi-din-lemn-si-metalice/ si expert service pentru service usi http://www.service-expert.ro/produse-service/reparatii-usi-lemn-expert-service/. any idea? multumesc.

Lasă un Comentariu...

*