Să fie vorba de mai puține venituri, mai mici sau pur și simplu de o încredere scăzută în constructori? Răspunsul îl vei afla în acest material, ce dezbate studiul care susține că jumătate dintre români își construiesc singuri case.
IBC Focus a realizat în acest an un studiu care a scos la iveală faptul că în jur de jumătate dintre românii care ăși fac o casă, o construiesc singuri. Studiul a fost realizat pe 2.325 de şantiere rezidenţiale de tip case unifamiliale, și care se se realizează în regie proprie în proporție de 46%. Studiul a fost realizat pe parcusul anului în curs şi absolut toate proiectele au fost contactate şi validate prin interviu telefonic de către echipa de cercetare IBC Focus.
Șantiere în regim propriu
Rezultatul studiului indică faptul că sunt peste 1.000 de beneficiari responsabili de gestionarea propriilor şantiere rezidenţiale de tip case familiale. Ce înseamnă acest lucru? La un simplu calcul, cei de la IBC Focus au descoperit că pentru construirea acesteia sunt necesare în medie circa 3.000 de produse, de la beton, fundaţie şi materiale pentru ridicarea structurii până la prize şi lampadare. Volumul de muncă în selectarea furnizorilor devine astfel enorm pentru beneficiari şi, de multe ori apare riscul de a face o alegere greşită, explică specialiștii.
Atenție la normele legislative
Un alt aspect necesar de menţionat este reprezentat şi de normele legislative modificate la începutul anului 2017. Legea 50/1991, actualizată în 2017 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii prevede că toţi cei care îşi doresc să îşi construiască o casă cu etaj sunt obligaţi să contracteze un diriginte de şantier.
Potrivit cadrului legal actual, diriginții de șantier au mai multe obligații și răspunderi, care vizează perioada de dinaintea începerii construcției, perioada de execuție a lucrărilor și cea de la finalizarea acestora.
Referitor la intervențiile la casele deja construite, legea dispune că diriginții de șantier sunt necesari și în aceste situații. însă numai dacă pentru intervențiile respective este necesară emiterea unei autorizații de construire. Câteva exemple în acest sens sunt consolidările, extinderile, renovările majore/complexe, reconstruirile și reabilitările termice.
Sursă foto:pinterest.com