În funcţie de cerinţele construcției ce necesită izolare, vata minerală de sticlă şi cea bazaltică pot oferi avantaje unice, prin caracteristicile specifice pe care le au.
Ambele sunt materiale minerale naturale, folosite la placarea construcțiilor rezidențiale și industriale sau echipamentelor industriale, cu proprietăți de izolare termică, fonică și, mai ales, de protecție împotriva incendiilor.
Ca producător, atât de vată minerală de sticlă, cât şi de vată bazaltică, Knauf Insulation oferă consiliere cu scopul de a ajuta clienţii pentru a alege cel mai potrivit produs pentru nevoile lor.
Pe lângă tehnologia inovatoare folosită în procesul de fabricație, ceea ce le face prietenoase cu mediul și de o calitate superioară, o altă caracteristică a produselor Knauf Insulation, mai exact a vatei minerale de sticlă, este aceea că se comprimă uşor, astfel încât se pot ambala cantităţi mari în pachete mici, ceea ce ușurează transportul. După despachetare, vata minerală de sticlă îşi păstrează proprietăţile şi revine la grosimea sa iniţială.
Care sunt diferențele dintre vata minerală și cea bazaltică? Iată ce ne spun specialiștii Knauf Insulation:
Produsele din vată minerală de sticlă sunt flexibile și elastice, se folosesc în placări uscate, termoizolante și fonoizolante și se instalează mai ușor în aplicațiile unde trebuie umplute perfect cu izolație spații de formă neregulată sau care sunt greu accesibile: pereți de compartimentare, mansarde, pereții caselor de lemn.
Vata minerală bazaltică este un produs rigid, cu greutate specifică mare, cu proprietăți termice foarte bune, cu durată mare de rezistență la incendiu. Produsele din vată bazaltică sunt potrivite aplicaților unde se cere o rigiditate ridicată și rezistență mecanică: izolarea pereților exteriori în termosistem, izolarea acoperișurilor-terasă.
Principalele diferențe dintre cele două tipuri de vată minerală, în funcție de anumite caracteristici tehnice dorite:
- Conductivitatea termică;
- Reacția la foc;
- Rezistența la tracțiune;
- Rezistența la compresiune;
- Flexibilitatea și elasticitatea;
- Coeficientul de absorbție fonică;
- Temperatura maximă de utilizare.
În aplicațiile pentru care performanţele termice sunt prima cerinţă a materialului izolant, vata minerală de sticlă oferă o gamă variată.
Un produs din vată minerală de sticlă comparat cu un unul similar din punct de vedere al performanței termice, dar din vată minerală bazaltică, are o greutate redusă (o economie în greutate de 50% pentru aceleaşi performanţe termice), ceea ce creează un avantaj în manipulare.
În aplicaţiile unde este nevoie de o izolare acustică, diferenţa între vata minerală de sticlă şi cea bazaltică este neglijabilă și atunci se iau în calcul alte caracteristici.
În ceea ce privește funcția de protecție împotriva incendiilor, specialiștii Knauf Insulation ne spun că atât vata minerală de sticlă, cât şi vata minerală bazaltică sunt materiale incombustibile (euroclasa de reacție la foc A1).
Cu toate acestea, datorită compoziţiei şi a punctului de topire mai ridicat al vatei minerale bazaltice (lucrează la temperaturi de până la 850°C, în timp ce vata minerală de sticlă lucrează la temperaturi de până la 230 °C), aceasta este perfectă pentru temperaturi ridicate şi aplicaţii ce necesită rezistenţă sporită la foc, menţinându-şi de asemenea caracteristicile de izolare termică într-un interval de până la patru ore.
În aplicaţiile unde există o încărcare punctuală mare (pardoseli, acoperişuri – terasă, termosistem) și este cerută rezistenţa la compresiune, vata bazaltică are performanţe mai bune.
Indiferent ce alegeți, cu sfaturile Knauf Insulation puteţi fi siguri că întotdeauna veţi folosi cele mai potrivite materiale izolante pentru nevoia dumneavoastră.