5 lucruri pe care trebuie să le știi despre polistirenul extrudat

Din dorința de a avea mai multă căldură la costuri cât mai mici investim din ce în ce mai mult în materiale izolatoare și, de multe ori, le combinăm în vederea obținerii unui randament termic sporit.

Cu toate acestea sunt unele aspecte ce trebuiesc respectate, asta dacă vrem și un mediu interior sănătos și nu doar căldură și atât.

polistiren extrudat

sursa foto: extrudedpolystyrene.com.au

Și pentru că soluțiile sunt din ce în ce mai variate, apar și întrebări precum: când putem utiliza plăcile de polistiren extrudat, care sunt beneficiile lui și ce alte lucruri ar mai trebui să știm despre aceste material?

În cele ce urmează ne-am propus să-ți prezentă 5 aspecte pe care trebuie să le știi despre polistirenul extrudat înainte de a merge într-un magazin de bricolaj ca acesta și a-ți procura materialele necesare pentru etapa de izolație a casei.
Fără doar și poate polistirenul extrudat se remarcă printr-o serie de beneficii care au făcut de-a lungul timpului să-i crească popularitatea, însă pentru a te bucura de calitățile sale trebuie să cunoști mai întâi câteva lucruri despre acest material.

1. Polistirenul extrudat este un excelent izolator al locuinței și cu siguranță te va ajuta să-ți îndeplinești scopul, acela de a plăti facturi mai mici cu încălzirea casei, însă trebuie să știi încă de la început că acesta nu este recomandat pentru izolarea fațadelor clădirilor, fie ele case particulare sau construcții multi family.

2. Polistirenul extrudat este recomandat cu precădere pentru izolarea soclului (fundația vizibilă) casei, pentru izolarea fundației (se utilizează plăci de polistiren extrudat înainte de închiderea fundației prin turnarea plăcii de deasupra), a pardoselilor interioare (având avantajul că acesta este disponibil și în varianta de 2 cm) și exterioare, precum și pentru izolarea acoperișurilor.

3. Este foarte ușor de manevrat, de tăiat sau aplicat. În plus, în cazul polistirenului extrudat nu vor exista pierderi mari de material, pentru că acesta nu se fărâmițează,precum se întâmplă în cazul celui expandat. De asemenea, plăcile de polistiren extrudat se lipesc cu ușurință pe suprafețele de beton sau ciment și, totodată, tencuiala aplicată peste aceste plăci aderă foarte bine.

4. La capitolul avantaje, polistirenul extrudat se bucură de o serie de atuuri care-l recomandă, în ciuda prețului ușor ridicat. Dintre acestea amintim: pe lângă calitatea de a fi un bun izolator, polistirenul extrudat rezistă la agresivitatea factorilor externi naturali, precum și la umezeală. De altfel, una din proprietățile sale care îl face un bun izolator pentru fundație, de exemplu, este aceea că se comportă ca o barieră compactă în fața umidității. În plus, acesta este rezistent la variațiile de temperatură, rezistă la îngheț și la vreme caniculară. Dacă este expus îndelung la soare el se poate decolora, dar acest lucru nu-i influențează în vreun fel calitățile.

5. Ceea ce ar mai fi de spus despre polistirenul extrudat este că acesta se poate monta în orice condiții pe suprafețele ce au nevoie de izolație, în plus este mult mai rezistent la șocuri, precum și la traficul intens atunci când este folosit la nivel de pardoseală, datorită densității sale omogene. Tot la capitolul pardoseală, polistirenul extrudat poate fi utilizat în cazul unui sistem de încălzire în pardoseală. În plus, pe lângă izolația termică el aduce îmbunătățiri și la capitolul izolație fonică.

One Response to “5 lucruri pe care trebuie să le știi despre polistirenul extrudat”

Read below or add a comment...

  1. Buna ziua, stimati colaboratori la “CONCEPT CASA” ! Din pacate eu am cumparat o casa in lucru, gata izolata cu polistiren de 40 mm, casa care ar fi trebuit sa fie gata la momentul mutarii mele. Dar, ca orice constructor care se “respecta”, mai ales geambasii de case precul T. M. G., a predat casa in conditi de “realizare” 100%, cu calificativul “foarte bine”, lasandu-ma cu datorii la energie electrica de 1000 RON, fara a finaliza terasa, copertina si fara a respecta proiectul. BUN !!! Am inghitit-o si pe asta, deoarece TREBUIA sa ma mut, urmand sa termin singur ce se mai putea face. Acum vine intrebarea: braul casei [care nici vorba sa fia facut din piatra…], l-am completat eu cu polistiren extrudat de 20 mm, atasat cu adeziv CM 17, peste care am pus tot cu CM 17, doua randuri de gresie decorativa care imita piatra. E suficient de rezistent braul, tinand cont ca vine peste polistirenul de 40 mm ? Sau trebuie decopertat pana la BCA, pus polistiren extrudat si apoi braul de gresie decorativa, sau eventual piatra, cum era in proiectul de arhitectura ?
    Va multumesc pentru articol si va astept sugestiile profesioniste !
    Cu deosebita stima si respect,
    prof. dipl. ing.
    Bandrabur Gheorghe-Dan

Lasă un Comentariu...

*