Performanța termică a materialelor izolatoare

Atunci când vorbim de performanța termică a unor materiale folosite pentru izolarea unei clădiri, trebuie să avem în vedere că parametrii de măsurare a soluțiilor de izolare termică utilizați sunt: conductivitatea termică (k or λ) și rezistența termică (valoarea-R).

Performanța termică este un factor important atunci când alegi un produs din vată minerală. Conductivitatea termică λ indică capacitatea izolatoare a unui material și te ajută, în calcule, pentru stabilirea grosimii materialului izolator.

Capacitatea izolatoare, din punctul de vedere al coeficientului λ, înseamnă capacitatea materialului de a lăsa căldura să treacă, de a pierde căldură.

Mai exact, coeficientul de conductivitate termică (sau conductibilitate termică) λ este egal cu cantitatea de căldură ce trece timp de o oră printr-un material cu grosimea de 1 m, cu suprafață de 1 mp și la o diferența de temperatură pe cele două fețe ale sale de 1 grad Celsius. Se exprimă în W/mK.

Coeficient λ mic înseamnă capacitate mică a materialului de a pierde căldură, coeficient λ mare înseamnă capacitate mare a materialului de a pierde căldură. Însă pentru a fi mai simplu de stabilit și în funcție de grosime, s-a introdus noțiunea de rezistență termică la transmisia căldurii (R), care este direct proporțională cu grosimea materialului și invers proporțională cu conductivitatea:  R=d/λ. Rezistența termică, R, arată capacitatea unei anumite grosimi din materialul respectiv de a nu pierde căldură.

Astfel că, vata minerală de sticlă are o performanță termică mai bună decât vata minerală bazaltică după cum urmează:

  • vata minerală de sticlă începând cu 0.032 W/mK;
  • vata minerală bazaltică începând cu 0.035 W/mK.

Este de menționat că, atât vata minerală de sticlă cât și cea bazaltică sunt incombustibile și se bucură de cea mai înaltă clasă europeană de reacție la foc, Euroclass A1. Există totuși o diferență între ele – vata minerală de sticlă rezistă până la temperaturi de 230 grade Celsius, în timp ce vata minerală bazaltică poate face față temperaturilor de până la 700 grade Celsius.

Cea din urmă se recomandă a fi folosită pentru izolări la temperaturi extrem de mari. Astfel, vata minerală bazaltică se utilizează mai mult pentru instalații industriale, sisteme de conducte și în industria petrochimică. Evident, ambele tipuri vor proteja structura clădirilor în caz de incendiu, permițând ca locatarii să fie evacuați în cea mai mare siguranță.

Cu toate acestea, produsul din vată minerală de sticlă comparat cu un produs similar din punct de vedere al performanței termice, dar din vată minerală bazaltică, are o greutate redusă. Această caracteristică a vatei minerale de sticlă creează un avantaj în manipularea materialului, oferind o economie în greutate de 50% pentru aceleaşi performanţe termice.

Performanța termică este extrem de importantă, atunci când alegi vata minerală pentru izolarea unei clădiri. Așa cum am arătat și în rândurile de mai sus, vata minerală de sticlă este un produs net superior vatei minerale bazaltice, atunci când vine vorba de confortul termic al unui spațiu.

Sursa infografic: knaufinsulation.ro

 

Lasă un Comentariu...

*