Care sunt cele 4 condiții ce contribuie la realizarea izolației fonice?

Din dorința de liniște proprie, dar și a celor din jur, publicul român își îndreaptă tot mai des atenția către sistemele de izolație fonică. Totodată, izolația fonică este recomandată mai ales acum, când există o mutitudine de legi ce vizează deranjarea liniștii publice.

Înainte de a enumera cele 4 condiții pentru realizarea izolației fonice optime, cei interesați trebuie să știi că găsesc toate materialele necesare pe https://emexon.ro.  Magazinul este renumit pentru această arie de profil pentru că pe lângă totalitatea materialelor din stoc, vine și cu sfaturi și îndrumări pentru că izolația să fie realizată impecabil.

Diferența dintre tratamentul acustic și izolația fonică

Înțelesul de sine a tratamentului acustic este deseori confondat cu cel al izolației fonice. Cei ce îşi doresc să îşi trateze fonic locuința trebuie să știe că tratamentul acustic include printre multe altele și materiale fonoabsorbante montate doar aparent. Aplicarea aparentă a acestora, pe tavan sau pereți de exemplu, are ca rezultat două beneficii:

  • Îmbunătățirea acusticii – atunci când sunt respectate în totalitate regulile ce vizează montajul.
  • Diminuarea nivelului de zgomot din încăperea în care sunt amplasate.

Izolația fonică include tot materiale fonoabsorbante, însă aceste sunt montate între materiale fonoizolante în strucuri de timpul masă – resort – masă.

Strucutura masă – resort – masă și condițiile ce îi stimulează eficienţa

Pentru că structura masă – resort – masă să fie eficientă, trebuie să se îndeplinească cele 4 condiții ale izolației fonice și anume:

  1. Cuplarea elastică.
  2. Absorbția fonică.
  3. Amortizarea vibrațiilor.
  4. Creșterea masei.

Cuplarea elastică

Pentru a înțelege acest principiu este nevoie de un exercițiu de imaginație: între două cutii de tablă se află un cablu prin care se propagă vibrația sunetului. Dacă acest cablu este tăiat, sunetul se va pierde. În acest fel funcționează cuplarea elastică atunci când se folosesc bride și amortizoare acustice SENOR. Acestea vor opri drumul vibrațiilor sunetului.

Absorbția fonică

Aici totul ține de cavitățile de aer în care se produce rezonanța vibrațiilor. Pentru a realiza absorbţia fonică nu sunt recomandate materialele cu structură celulară închisă precum plăcile de polistiren, plăcile din pluta etc.  Se recomandă folosirea materialelor fibroase și a materialelor cu structura celulară deschisă.

Amortizarea vibrațiilor

Pereţii din gips-carton sunt o uriașă suprafață care vibrează. Pentru a reduce din vibrații se recomandă membrana autoadeviză Tecsound. Lipită de placire din OSB, gips-carton, placaj etc., membrana autoadeviză Tecsound vă ameliora o cantitate însemnată de vibrații. În aceeași ordine de idei, aduce o creștere semnificativă în masă, dar grosimea pereților nu va fi sesizabilă.

Creșterea masei

Aici intervine partea de îngreunare a pereților. Mai exact, aplicarea plăcilor speciale de SoundBoard, de exemplu, pentru ca sunetul să nu mai poată fi transmis prin perete. Se recomandă folosirea a cel puţin 2 plăci gips-carton fonic sau doar plăci speciale Sound Board cu grosimea de 12,5 mm. Astfel, peretele nu va mai vibra atât de ușor, sunetul rămânând în încăperea respectivă.

Cei interesați de un astfel de concept ce stimulează liniștea căminului au nevoie de izolatie fonica profesionala – Emexon.


Lasă un Comentariu...

*