Plăcile fibrolemnoase sau PFL dur prezintă câteva avantaje importante, fiind des întâlnite în domeniul construcțiilor, dar și în domenii precum fabricarea mobilei, a diferitelor ambalaje sau industria auto.
Printre avantajele plăcilor fibrolemnoase dure (PFL dur) se numără faptul că acestea prezintă o bună elasticitate și rezistență mecanică, putând fi astfel întrebuințate atât în construcții, cât și în alte domenii (industria ambalajelor sau cea auto). De asemenea, trebuie spus că produsul final nu emite gaze nocive, ceea ce face ca PFL-ul dur să poată fi clasificat ca un produs fibrolemnos natural.
Fabricarea PFL-ului dur se face
prin metoda umedă
Acesta este un produs fabricat prin metoda umedă, materia primă folosită constând în lemn și așchii de lemn de diferite esențe. Procesul de fabricare constă în faptul că materia lemnoasa este defibrată sub influența aburului tehnologic și sub fricțiune mecanică. Apoi, la masa de lemn defibrată rezultată se adaugă adezivi speciali și componente hidrofobe. La final, produsul format este deshidratat și presat sub presiune și temperatură ridicată, rezultând plăcile dure pe care le întâlnim în comerț. Acestea se găsesc pe piață de regulă la dimensiuni standard, însă la cerere, plăcile fibrolemnoase dure pot fi tăiate și șlefuite și la alte dimensiuni. Plăcile standard au:
– lungime între 1.830 și 2.750 mm, cu toleranțe de 5 mm;
– lățime de 1.700 sau 1.220 mm, cu toleranțe de 3 mm;
– grosimea poate varia între 8 și 25 mm.
Unde se folosește PFL-ul dur?
Din punct de vedere al ariei de aplicare, plăcile fibrolemnoase dure se folosesc la fabricarea diferitelor componente de mobilier, atât pentru uz comercial, cât și casnic precum paturi, dulapuri, panouri separatoare de camere, diferite carcase, sertare, dulapuri pentru componente electrice, opritoare de praf, uși ș.a.m.d. Plăcile șlefuite (netede) se pot acoperi cu diferite materiale, cum ar fi vinilul sau se poate vopsi, putând fi astfel folosite ca panouri decorative de interior sau exterior.
În domeniul construcțiilor, PFL-ul dur este folosit de exemplu la învelirea peretelui la imobilele din lemn, precum și ca baza pentru stratul inferior la acoperiș sau la fațade exterioare și interioare de perete. De asemenea, poate fi utilizat și la podele, sub dușumea sau parchet. Plăcile se pot folosi foarte bine ca izolație, atunci când sunt fixate pe ziduri din cărămidă, beton sau alte materiale, având proprietatea de bun izolator fonic și termic. Panourile nefinisate de PFL pot fi perforate și folosite ca panouri de ventilație în garaje, spălătorii și ateliere de lucru. PFL-ul dur mai poate fi folosit și ca panou de afișare sau suport pentru chei sau alte echipamente.
În industria auto, din plăcile fibrolemnoase se fac interioare pentru vehicule de agrement, automobile și rulote sau diverse forme în care se toarnă planșe de bord și piese din plastic. Nu în ultimul rând, PFL-ul dur îl întâlnit și la fabricarea unor containere pentru piese fragile, echipamente și produse alimentare.