Construcții din cărămidă sau BCA?

În prezent, piața materialelor de construcții este într-o evoluție permanentă, lucru ce influențează alegerile pe care le facem atunci când ne hotărâm să construim locuința mult visată. Aflați în fața multor opțiuni, este destul de dificil să ne decidem ce materiale de construcție să folosim, dacă nu cunoaștem exact care sunt asemănările/diferențele dintre acestea. Astfel, vă propunem o analiză comparativă între două din cele mai cunoscute și folosite materiale din prezent: BCA-ul și cărămida.

caramida sau bca (2)

Picture 2 of 4

Cărămida este un material de construcție artificial, obținut dintr-un amestec de materiale naturale: argilă, nisip si apă care apoi se usucă la soare sau la cuptor. Dacă se realizează astfel, fără alte adaosuri, aceasta este un material ecologic 100%.

Folosite încă din Antichitate, cărămizile au servit de-a lungul timpului la construirea unor clădiri importante, fiind un material durabil și ușor de obținut. O altă calitate a cărămizii o reprezintă prelucrarea și mânuirea ușoară, care permite executarea unor proiecte deosebite.

Fiind un material rezistent la umiditate, dar și la presiune, cărămida a fost folosită cu succes nu doar pentru alcătuirea pereților, ci și pentru structura de rezistență. În plus, cărămida este și un material rezistent la foc, precum și fonoizolant.

În prezent, cărămida se folosește atât la pereți portanți, cât și la pereți de închidere sau de compartimentare interioară. Construcțiile cu pereți portanți din cărămidă sunt eficiente din punct de vedere energetic, deoarece aceasta reflectă căldura înapoi în cameră. Totuși, trebuie ținut cont de faptul că o placare cu gips-carton și vată minerală, împiedică acest proces. De asemenea, casele pe structură de pereți portanți, impun o suprapunere a pereților de la etaj cu cei de la parter (în situația în care etajul există) și nu permit realizarea unor vitraje prea mari, sau a unor camere de tip open-space.

Datorită istoriei extraordinare a acestui material (inclusiv Marele Zid Chinezesc este construit din cărămidă), dar și a durabilității sale, cărămida se folosește în continuare cu succes. Prețul mai mare față de alte materiale însă, ridică reale probleme atunci când dorim să ne încadrăm într-un buget mai mic, iar manopera mai dificilă și prin urmare mai costisitoare, este un alt motiv pentru care suntem de multe ori înclinați să căutăm alternative.

Una dintre alternative este cărămida cu goluri. Aceasta s-a folosit foarte frecvent în ultimii ani, datorită faptului ca execuția este mult mai ușoară și rapidă. Cărămida cu goluri are de asemenea calități bune în ce privința izolării termice, a fonoizolării sau a rezistenței mecanice. Cu toate acestea, pot apărea probleme în șantier din cauza golurilor, deoarece se sparge sau se crapă destul de ușor atunci cînd se sapă șanțurile de instalații sau cînd sunt necesare alte intervenții la pereți. Mai mult de-atât, nu prezintă siguranță atunci când dorim să suspendăm corpuri de mobilier, deoarece acesta nu ar avea prea multe posibilități de ancorare, motiv pentru care ranforsarea acestor zone este obligatorie pentru a fi siguri că nu vom avea probleme. Alte probleme ce au mai fost semnalate în șantier se referă la prinderea termoizolației pe fațadă – de multe ori diblurile pot nimeri în goluri, făcând prinderea mai dificilă.

BCA-ul este una dintre cele mai bune alternative la cărămidă, atunci când nu avem suficienți bani sau timp ca să optăm pentru aceasta. Inventat și produs pentru prima oară în Suedia, betonul celular autoclavizat este un material prefabricat usor, care poate fi utilizat la construirea pereților de închidere și compartimentare, dar și pentru buiandrugi, sau uneori ca termoizolație. Materialul este compus din nisip, ciment, var, ghips, apă și un agent de expandare, în urma căruia capătă acea structură poroasă. Ulterior, amestecul este pus în autoclavă, la presiuni și temperatură ridicate.

Unul din principalele motive pentru care BCA-ul este foarte des folosit în ziua de astăzi și la noi, este că se poate prelucra foarte ușor, ceea ce duce la costuri reduse și timp mai mic de execuție. Pereții din BCA sunt rezistenți termic și mecanic, dar se pot și demola mult mai usor decât cei din cărămidă, motiv pentru care sunt de multe ori preferați pentru compartimentări interioare.

În prezent, pereții din BCA se combină eficient cu structurile din cadre de beton armat, ducând în final la o construcție durabilă. Există și pe piața noastră producători de BCA care garantează pentru caracterul ecologic și calitatea materialului produs.

În concluzie, construcțiile din cărămidă sau BCA sunt ambele variante viabile fiecare cu avantajele sale, totul rezumându-se în final la buget și timp de execuție.

Lasă un Comentariu...

*