Dacă încălziți locuința cu o centrală termică pe lemne sau intenționați să montați una, pentru o bună funcționare a acesteia este bine să țineți cont de câteva aspecte importante ce vizează camera centralei, coșul de fum, instalația termică și modalitatea de întreținere.
Centrala termică pe lemne se poate folosi la încălzirea locuinței și la prepararea apei menajere calde, fiind o alternativă de succes la sistemele pe gaz sau electrice, datorită avantajelor pe care le prezintă. Are un randament bun, combustibilul este ușor de găsit și ieftin, iar întreg sistemul nu este foarte greu de montat. Totuși, pentru o bună funcționare a acesteia este indicat să țineți seama de câteva aspecte importante. Iată patru sfaturi utile în acest sens!
Camera centralei trebuie să fie corespunzătoare!
Camera centralei reprezintă efectiv locul unde se montează centrala termică. Pentru aceasta există câteva reglementări care au menirea să asigure mediul propice unei bune funcționări și totodată să evite riscul unor accidente nedorite. De exemplu, aceasta trebuie să fie realizată din materiale care să nu ia foc, cum sunt blocurile din cărămidă sau BCA și să fie suficient de spațioasă, astfel încât să poată fi mobilată fără probleme cu toate echipamentele necesare instalației termice. Normele pentru un astfel de spațiu impun un minim de 18 mp. Pentru o centrală termică pe lemne, o astfel de cameră nu trebuie să fie amplasată în interiorul casei, ci într-o construcție alipită imobilului sau aflată în imediata vecinătate, astfel încât în cazul unor accidente (scăpări de fum, incendiu etc), pericolul să nu afecteze în mod direct interiorul locuinței, dar care să asigure rapid accesul în cazul unei intervenții. Totodată, normele impun și câteva aspecte ce vizează ușa de acces, care trebuie să fie metalică, geamul care trebuie să asigure o aerisire corespunzătoare ș.a.m.d.
Atenție la coșul de fum!
De regulă, acesta va trebui să fie dimensionat în funcție de specificațiile tehnice ale fiecărei centrale în parte. De tirajul acestuia depinde până la urmă eficiența întregii instalații de încălzit, motiv pentru care este indicat să urmați recomandările producătorului. În cazul în care coșul de fum este mai mic decât trebuie, arderea va fi ineficientă și se va face greoi, iar dacă este prea mare, pierderile de căldură vor fi mai mari și astfel, centrala termică își va diminua puterea de încălzire. Conform normativelor, coșul de fum ar trebui să depășească cu un metru coama casei. Toate acestea sunt necesare pentru ca fumul degajat în urma arderii lemnului să afecteze cât mai puțin persoanele care se află în imobil sau în vecinătatea acestuia.
Instalația și echipamentele trebuie să ofere siguranță!
Pentru o funcționare corectă este necesar ca instalația termică și echipamentele folosite să ofere siguranță și să reducă pe cât posibil riscurile. Centrala termică pe lemne, indiferent dacă funcționează pe principiul arderii clasice sau gazeificare, trebuie să aibă următoarele echipamente:
– două supape de siguranță;
– vas de expansiune;
– pompă de circulație;
– pompă de recirculare sau ventil de recirculare între tur și retur;
– serpentină de răcire;
– ventil de descărcare la supra – temperatură.
Întrețineți periodic instalația!
Dacă doriți o eficiență sporită și o funcționare îndelungată a centralei termice pe lemne, indicat ar fi să îi asigurați o curățare periodică, deoarece în caz contrar pot apărea defecțiuni care va afecta buna funcționare a întregului sistem. Astfel, în ceea ce privește mentenanța, se recomandă să țineți seama de câteva aspecte. Mai întâi va trebui să opriți alimentarea centralei și abia după ce aceasta s-a răcit puteți începe acțiunea de curățare. Nu folosiți niciodată substanțe inflamabile (alcool, benzină sau solvenți) pentru a curăța centrala și nu descărcați apa din instalație. Pentru a fi sigur că centrala funcționează corect, trebuie să verificați la anumite perioade de timp dacă anumite componente, precum cazanul sau coșul de fum, sunt în regulă. Atenție, dacă se înfundă coșul de fum, poate apărea riscul unei explozii!