Sobele de teracotă au un farmec aparte. Majoritatea dintre noi suntem familiari cu ele, cu trosnetul lemnelor care ard, cu mirosul merelor coapte așezate deasupra sau cu poveștile spuse la gura sobei. În plus, căldura reconfortantă pe care acestea o oferă poate fi cu greu egalată de o altă sursă de căldură. Dacă te atrage ideea construirii unei sobe de teracotă, este important să cunoști atât avantajele, cât și dezavantajele unei astfel de decizii. Iar dacă ne gândim la cunoscutul proverb românesc „Omul gospodar își face iarna sanie și vara car”, este un lucru bun să te informezi din timp despre cum îți vei încălzi locuința iarna viitoare.
Încălzirea pe lemne rămâne în continuare una dintre cele mai bune soluții din punct de vedere financiar. Din acest motiv, sobele de teracotă sunt foarte apreciate, în special în zonele rurale, unde lemnul poate fi achiziționat cu o mai mare ușurință.
Sobele de teracotă se pot construi într-o mare varietate de forme, mărimi și culori. Totodată, ele pot fi folosite atât pentru încălzit, cât și pentru gătit.
Acestea sunt realizate din colțuri și plăci de ceramică, denumite cahle. Ele pot avea diferite modele și culori, precum maro verde, alb sau bej. Pe lângă acestea, pentru construirea unei sobe de teracotă vor fi necesare și alte elemente ca ușa și grătarul din fontă, cărămidă de șamotă pentru focar, cărămidă roșie pentru fumuri, tavă de cenușar sau plită.
Modelul și amplasarea depinde de gusturile și preferințele fiecăruia, sobele de teracotă având și o funcție decorativă. Însă în ceea ce privește mărimea, acest aspect trebuie discutat cu meșterul sobar care va realiza lucrarea.
Printre avantajele sobelor de teracotă amintim:
- Căldura oferită de sobele de teracotă este una plăcută, reconfortantă, care influențează în mod pozitiv organismul.
- Sobele de teracotă au de asemenea și o mare influență asupra atmosferei din camera în care sunt amplasate. Modelul și stilul pot fi adaptate stilului decorativ al încăperii, în funcțiile de propriile preferințe. Fiecare sobă de teracotă este o piesă unicat.
- Sobele de teracotă sunt ușor de curățat. Cahlele glazurate nu atrag praful și se vor menține frumoase dacă le ștergi regulat cu o cârpă umedă.
- Cahlele din care sunt construite sobele de teracotă devin mai frumoase în timp.
- Aceste tipuri de sobe sunt rezistente în timp. Cahlele nu se deteriorează odată cu trecerea vremii.
- Sobele de teracotă sunt realizate din materiale naturale, pământ și apă, care nu dăunează sănătații familiei tale sau mediului înconjurător.
- Prețurile sunt accesibile, investiția fiind una pe termen lung.
Sobele de teracotă au însă și câteva dezavantaje, pe care este bine să le iei în calcul. Amintim:
- Sobele de teracotă au nevoie de un spațiu destul de mare pentru a fi instalate și pentru a funcționa corespunzător.
- Acestea trebuie curățate și întreținute periodic deoarece coșurile se afumă constant.
- Arderea lemnului produce cenușă, care trebuie îndepărtată cu regularitate. De asemenea, cenușa trebuie depozitată în siguranță, pentru a se evita riscurile provocării unui incendiu accidental.
- Lemnele folosite trebuie să fie uscate, cu o umiditate de maximum 20%. Dacă lemnele sunt ude, arderea va fi ineficientă și se vor forma depuneri.
Totodată, este important să acorzi o atenție crescută dimensiunii coșului de fum. Acesta trebuie să fie corect dimensionat.
Nu uita faptul că o sobă construită corespunzător va dăinui în timp și va aduce multă bucurie în timpul iernii. Din acest motiv este important să apelezi la un meșter cu experiență, care va realiza o lucrare de calitate.
Sursă foto: ceramelis.5net.ro