5 lucruri pe care trebuie să le știi despre centrala termică pe lemne

Ori de câte ori te muți la casă mai mult ca sigur te gândești să alegi cea mai bună sursă de încălzire, ținând în primul rând cont de eficiența costurilor și valoarea investiției inițiale.

centrala lemneȘi dacă te-ai hotărât la o centrală termică pe lemne mai mult ca sigur ajungi să te întrebi care sunt costurile de cumpărare, care este consumul lunar, care sunt criteriile de care să ții cont atunci când alegi cazanul, dar și dacă este bine să alegi o centrală pe gazeificare sau una clasică. Apa caldă este o altă întrebare pe care ți-o adresezi și la care dorești să afli răspunsul. O centrală termică pe lemne va avea nevoie de un boiler electric, pe care îl poți regăsi aici, care să încălzească apa caldă, necesară pentru întreaga familie.

Iată mai jos 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre centrala termică pe lemne:

  1. Centrala pe lemne cu gazeificare, precum este aceasta, este foarte eficientă întrucât cazanul acesteia va fi mai ușor de curățat, iar camera de ardere va fi mult mai mare, comparativ cu o centrală clasică, lucru care va determina o mai mare autonomie. Cu toate acestea, centrala pe gazeificare are nevoie de lemne uscate, așadar este nevoie să cumpărați acest combustibil solid cu minim un an înainte de a fi introduse pe foc.
  2. Alegerea cazanului este un alt criteriu pe care să îl ai în vedere. Este bine ca mai înainte de a pleca la cumpărături să ai în vedere sfaturile unui specialist, care va calcula care este volumul camerelor, sistemul de termoizolație, ba chiar mai mult decât atât va avea în vedere și zona în care este amplasată construcția. În funcție de aceste lucruri vei putea alege un cazan cu o putere care să corespundă nevoilor tale.
  3.  Radiatoarele și caloriferele sunt alte lucruri pe care trebuie să le privești cu mare atenție. Este bine să realizezi o instalație de cupru, mult mai rezistentă în timp. Cu toate acestea este destul de costisitoare. Dacă nu dispui de foarte mulți bani poți alege o instalație din polipropilenă sau pexal, însă aceste nu rezistă la temperaturi mai mari de 90 de grade Celsius.
  4. Coșul de fum – dacă vei alege o centrală termică pe lemne trebuie să te asiguri că coșul de fum corespunde nevoilor de funcționare ale centralei. Ca atare, ar trebuie să ai în vedere faptul că tirajul coșului de fum va putea determina eficiența întregii instalații de încălzire.
  5. Eficiența termică – o centrală termică pe lemne are o eficiență termică destul de crescută. De asemenea, am putea avea în vedere faptul că încălzirea pe lemne reprezintă una dintre cele mai ieftine variante de încălzire în timpul iernii.

Cu toate acestea, montarea unei centrale termice pe lemne necesită o construcția separată a unei clădiri, dar și a unor spații de depozitare, fapt care va implica costuri suplimentare.

Lasă un Comentariu...

*