4 modalități eficiente de încălzire a locuinței pentru o factură mai mică!

Acum câțiva ani se făcea trecerea de la sobele bunicii, încărcate cu lemne, la centralele termice. Costurile au devenit mai mari, însă confortul a fost pe măsură. Și tot de atunci se tot caută modalități eficiente de reducere a costurilor de încălzire pe timpul iernii.

centrala-peletiTemperaturile scăzute determină facturi imense ale agentului termic. De aceea, mai înainte de a face o investiție în sursele de încălzire ale locuinței ar fi bine să citiți cu atenție câteva lucruri și totul pentru reducerea costurilor de încălzire în lunile de iarnă. După cum este de la sine înțeles, un cost de instalare a sistemelor de încălzire mic, va determina costuri mari ulterior, lucru resimțit în facturile lunare. Un alt lucru bine de știut este că locuința trebuie să fie foarte bine izolată, să nu existe pierderi. Iar sistemul de încălzire trebuie să cuprindă țevi, accesorii, aceste calorifere, la care se adaugă un montaj foarte bine realizat.

Iată mai jos 4 modalități eficiente de încălzire a locuinței pentru o factură mai mică:

1. Centrala pe peleți – aceasta poate fi considerată cea mai ieftină sursă de încălzire. Deși costul instalării unui sistem complet este mai ridicat, facturile lunare sunt mult mai mici, eficiența termică a peleților fiind foarte crescută. Centralele pe peleți, pe care le puteți regăsi aici, au funcții diferite. Unele dintre ele sunt mai ieftine, dar necesită arderea unor peleți mai scumpi, pe când altele sunt mai scumpe și permit arderea unor peleți mai ieftini. În plus, există centrale pe peleți care au funcție de autocurățare, astfel că nu va mai fi nevoie să curățați cenușa zilnică sau cu funcție de automatizare.

Despre peleți trebuie să se cunoască că sunt deșeuri lemnoase, foarte bine tocate, având o granulație foarte fină și o putere calorică foarte mare. La o locuință de 150 metri pătrați veți avea nevoie în medie de circa 5 tone de peleți, ce ar putea genera o temperatură de circa 23-24 grade Celsius, chiar și în lunile friguroase.

2. Centrala pe lemne – poate fi considerată o altă sursă ieftină de încălzire. Cazanul, caloriferele, dar și accesoriile centralei trebuie să fie de cea mai bună calitate. Și o astfel de centrală poate avea funcții mai numeroase. Ceea ce trebuie cunoscut este că la o locuință de 100 metri pătrați, va fi nevoie de circa 1,5 tone de lemne/lună pentru încălzire. În plus, trebuie remarcat faptul că în cazul centralelor pe lemne pot fi foloste brichetele de rumeguș, având o putere calorică mare, cu o mare eficiență în încălzirea locuinței și un cost redus.

3. Centrala pe gaze este o variantă eficientă pentru încălzirea locuinței. Deși costurile de montare sunt și ele puțin mai ridicate, ajungând uneori chiar și la 7000 lei, trebuie să luăm în calcul amortizarea cheltuielilor conform facturilor lunare. Cu toate acestea, vei avea nevoie ca locuința să fie branșată la gaze.

4. Încălzirea în pardoseală este considerată o modalitate eficientă de încălzire a locuinței pe timpul iernii, cu condiția ca locuința să nu aibă scurgeri de căldură, fiind bine izolată. În plus, trebuie să țineți cont de calitatea materialelor folosite pentru realizarea lucrării și de realizarea montajului.

One Response to “4 modalități eficiente de încălzire a locuinței pentru o factură mai mică!”

Read below or add a comment...

  1. Maracineanu says:

    Atentie mare , niciodata dar NICIODATA , vasul de expansiune NU va mentine caldura in locuinta atunci cand focul s-a stins(vezi artcilolul despre incalzirea cu lemne) . VEI ARE DOAR ROLUL DE SIGURANTA ALATURI DE SUPAPA DE SIGURANTA SI VANA CU DESCARCARE.

Lasă un Comentariu...

*