5 criterii de care să ții cont pentru a-ți gasi boilerul potrivit

În esență, un boiler este un bazin racordat la rețeaua de apă a locuinței, însoțit de o aparatură de încălzire și un termostat. Scopul lui este de a furniza apă caldă pentru una sau mai multe camere, în funcție de dimensiuni și de presiunea apei. Este de multe ori unica soluție de încălzire a apei pentru locuințele sub-urbane sau rurale, și se poate dovedii foarte economicos în mediul urban, reducând substanțial din prețul întreținerii locuinței.

Criteriile în funcție de care poți alege un boiler (1)

Picture 1 of 2

Sursa foto: retiringinthailand.net

Pentru a face cea mai bună achiziție, care să se preteze cel mai bine nevoilor noastre, este important să știm câte ceva despre caracteristicile aparatului. Care sunt criteriile în funcție de care alegem un boiler?

Dimensiuni

Această secțiune se referă la capacitatea de înmagazinare a bazinului de apă. Cum cea mai mare parte a boilerelor nu pot încălzii instantaneu, cantitatea de apă caldă pe care o puteți avea oricând la dispoziție este determinată de dimensiunile bazinului, unde aceasta este menținută la temperatură dorită cu ajutorul sistemelor de izolație și al termostatului.

Boilerele de uz general înmagazinează de la 30 până la peste 200 de litri de apă o dată. Modelele de dimensiuni mici nu sunt eficiente decât racordate la un singur punct de consum, și nu pot satisface decât nevoile unei singure persoane. Un boiler cu volum de 50 l, precum acest boiler Tesy de 50 l, este minimul pentru două persoane și două puncte de consum. 50 l este de regulă suficient pentru a umple cada de baie. Pentru trei persoane și două puncte de consum volumul de referință variază între 80 și 100 l. Pentru 4 utilizatori simultani sunt recomandate bazine mai mari, de peste 150 l.

Cifrele de sus nu se aplică în cazul așa-numitor “boilere instant”, care pot încălzii apa aproape instantaneu. Boilerele instant au de regulă dimensiuni reduse și pot avea un consum energetic mult mai mic, deoarece nu se află în funcțiune decât atunci când avem nevoie de apa caldă. Dezavantajul lor constă în primul rând din faptul că pentru mai mult de 20-30 l de apă vom avea nevoie de încălziri repetate. De asemenea, consumul de energie per litru al boilerelor instant nu este la fel de bun ca la aparatele mai mari de obicei concepute pentru a fi economice la acest capitol, ceea ce le-ar putea face pe cele instant extrem de costisitoare pe termen lung, dacă avem obiceiul de a consuma multă apa caldă.

Gaz sau electric

Pentru uz casnic, se folosesc cu precădere boilere electrice sau boilere pe gaz.

Boilerele electrice, despre care puteți afla mult mai multe accesând un site de profil precum acesta, sunt deosebit de eficiente pentru gospodăriile cu un consum relativ redus de apă, și se asociază cel mai bine cu un bazin de 100-150l. Puterea rezistenței electrice folosită la încălzirea apei variază între 1 și 3 KW. Caracteristici că viteză de încălzire și prețul de utilizare variază în consecință. Pentru volumele menționate mai sus, aparatele electrice au un cost de funcționare mai mic decât cele pe gaz, însă pentru valori de peste 200l utilizarea gazului este recomandabilă, mai ales dacă sunteți racordat la rețeaua națională de gaze (prețul buteliilor este în general prea mare pentru a face această opțiune viabilă în alte condiții).

Presiunea de funcționare

Se referă la presiunea ce este menținută în mod uzual în interiorul bazinului, și care reglează debitul de apă caldă ce ajunge la robinet. Debitul scade în funcție de distanța pe care apa trebuie să o parcurgă. Drept urmare, dacă boilerul aprovizionează o casă cu o suprafața mare, unde punctul de consum se află la o distanță apreciabilă de boiler sau la un etaj superior, este important să alegem un produs ce ne poate furniza o presiune mare.

Valoarea maxima a presiunii este de regulă direct proporțională cu volumul bazinului. Boilerele de mici dimensiuni sau boilerele instant nu pot aproviziona eficient decât puncte de consum din imediata apropiere.

Economie și izolație

Scopul boilerului este de a reține cât mai bine căldură generată între pereții lui, aproape de bazin, unde energia pe care o consumă este folosita doar la încălzirea apei, și nu se disipează în restul încăperii. Boilere cu o izolație termică bună pot menține apa la temperaturi acceptabile pentru un duș chiar și după trei-patru ore de la oprirea aparatului de încălzire.

De altfel, de aici provine și avantajul economic pe care îl oferă un boiler. Disponibilitatea apei calde se află la latitudinea utilizatorilor, și poate fi ușor planificată în funcție de preferințele și de obiceiurile zilnice ale acestora. O izolație termică de bună calitate îți oferă mai mult “spațiu de manevră” pentru acest scop.

Principiul de fabricație: tank în tank și acumulare bivalentă

Boilerele tank în tank împrumută din principiul de construcție al submarinelor. Anume prezintă corpuri cilindrice, unul interiorul celuilalt, unde corpul exterior servește la izolarea conținutul din cilindrul interior – apa caldă, în cazul boilerelor. Boilerele tank în tank pot genera o presiune foarte mare în bazinul interior și, în condițiile în care bazinul este înconjurat de o sursă termică, viteza de încălzire a apei este cu mult sporită.

În cazul boilerelor cu acumulare bivalentă, avem practic două surse termice și două rezervoare separate, care își împrumută reciproc din apa caldă stocată. Fiecare dintre cele două rezervoare primește apă rece în mod constant, pe care o încălzește în timp ce “geamănul” sau răspunde nevoilor utilizatorului. Se ajunge astfel la un debit constant de apă caldă, cu prețul unui volum deosebit de mare pentru întreaga aparatură (500l).

Lasă un Comentariu...

*