Transformă-ți pardoseala: Ghid pas cu pas pentru montajul gresiei ca un profesionist

Dacă dorești să îți transformi locuința într-un spațiu plin de stil și personalitate, montarea gresiei sau, dupa caz, a faianței este o alegere excelentă. Cu puțină pregătire și atenție la detalii, poți realiza acest proiect ca un adevărat profesionist. În acest ghid, îți vom dezvălui trucurile esențiale pentru a monta gresia sau faianța cu precizie și eleganță.

sursa foto: https://saranatile.com/

Pasul 1: Pregătirea Suprafeței

 • Asigură-te că suprafața pe care urmează să montezi gresia sau faianța este curată, uscată și netedă.
 • Orice adeziv gresie utilizat pentru interior se aplică într-un un strat subțire cu ajutorul unei spatule dințate. În caz că vorbim despre o placare exterioara vom recurge la un adeziv gresie exterior mai dens, folosind aceeași tehnică, dar într-un strat mai gros, pentru a face față condițiilor exterioare.

Pasul 2: Plasarea Primului Rând

 • Începe montajul din mijlocul suprafeței pentru a evita niște margini inestetice. Mai exact: când începi să așezi plăcile de gresie pe o suprafață, ar trebui să începi din punctul central al acelei suprafețe și să te extinzi către margini. De ce este aceasta o recomandare bună? Dacă ai începe montajul dintr-unul dintre colțuri sau de la o margine, este posibil să ajungi în situația în care trebuie să tai plăcile foarte subțiri, pentru a se potrivi perfect în colțuri sau la marginea opusă. Aceste tăieturi foarte mici pot să nu arate întotdeauna bine și pot părea inestetice. Prin începerea montajului din mijlocul suprafeței, ai avantajul de a avea plăci întregi în centrul zonei, fără a necesita tăieturi mari sau complicate. Pe măsură ce te deplasezi către margini, vei putea planifica tăieturile mai precis și mai uniform, astfel încât să obții un aspect simetric și ordonat. Rezultatul final va fi mai echilibrat și va da impresia că a fost realizat de un profesionist, deoarece plăcile vor fi dispuse într-un mod coerent și uniform pe întreaga suprafață.
 • Totodată, dacă nu ești sigur de reușită, pentru a evita o posibilă dramă, poți așeza plăcile de gresie pe o bună parte din pardoseală, astfel încât să observi din timp cum se încadrează, urmând să aplici ulterior adezivul pentru montarea efectivă a placilor.
 • Aplică adezivul într-o zonă de aproximativ 1 metru pătrat, suficient pentru câteva plăci.
 • Plasează prima placă în colțul începutului, presând ușor și mișcându-te în exterior pentru a evita formarea de bule de aer.

Pasul 3: Montarea Plăcilor

 • Folosește distanțiere pentru a asigura un spațiu uniform între plăci.
 • Aplică adeziv și plasează următoarea placă, asigurându-te că aceasta se potrivește perfect.
 • Continuă procesul, adaptând dacă este necesar pentru a menține un model uniform și linii drepte.

Pasul 4: Tăierea Plăcilor

 • Pentru tăieturile necesare la margini sau în jurul obstacolelor, măsoară cu grijă și utilizează un ferăstrău cu disc diamantat pentru a obține tăieturi precise.
 • Aplică adeziv pe spatele plăcilor tăiate înainte de a le poziționa în locul potrivit.

Pasul 5: Finisarea și Cimentarea

 • După montarea tuturor plăcilor, lasă adezivul să se usuce conform instrucțiunilor producătorului. Acest timp de uscare este crucial pentru rezistența și stabilitatea lucrării.
 • După uscare, nu uita să aplici cu atenție chitul de rosturi între plăci. Acesta nu doar conferă un aspect estetic, dar și protejează plăcile și împiedică acumularea de murdărie și umiditate.

Concluzie: Montarea gresiei sau faianței nu este o sarcină imposibilă, ci o oportunitate de a-ți exprima creativitatea și de a aduce un plus de valoare spațiului tău. Alege cu încredere adezivul adecvat pentru fiecare situație – adeziv pentru gresie pentru interioare și adeziv pentru gresie exterior pentru proiecte exterioare. Urmează cu atenție acești pași și vei fi încântat de rezultatele profesionale pe care le poți realiza cu propriile mâini.

Lasă un Comentariu...

*