Parchetul laminat este un produs foarte apreciat, având multe calități ce-l recomandă pentru orice locuință. Unul dintre cele mai importante aspecte este acele că are o durabilitate crescută în timp, prețul de achiziție fiind unul accesibil. Apoi, aspectul parchetului laminat este unul plăcut, acesta fiind disponibil în mai multe variante de culoare, în funcție de preferințele fiecăruia. În plus, acesta nu este dificil de montat. Cu câteva instrucțiuni și puțină îndemânare, vei putea monta parchetul laminat chiar tu. În rândurile de mai jos vei găsi sugestii și recomandări utile în acest sens, care sperăm să-ți fie cât mai folositoare.
Dacă te-ai hotărât că parchetul laminat reprezintă alegerea potrivită pentru locuința ta, este foarte important să ții cont de câteva aspecte esențiale. Este vorba de grosimea parchetului, de recomandările producătorului și montarea corectă. Odată bifate aceste lucruri, vei avea siguranța că te vei bucura de aspectul podelei tale pentru o lungă perioadă de timp.
Parchetul laminat poate fi achiziționat la grosimi diferite, care variază în generalîntre 6 și 12 mm. Pentru zonele cu trafic redus, precum dormitorul sau biroul, sunt recomandate plăcile cu grosime mai mică, de până la 8 mm. Pentru încăperile mai circulate din locuință, precum holul de la intrare, sufrageria sau bucătăria, sunt recomandate plăcile cu o grosime mai mare de 8 mm.
Indicațiile producătorului îți vor furniza informații importante cu privire la modul în care un anumit tip de parchet ar trebui utilizat. De exemplu, specificațiile cuprind recomandări ca: trafc casnic, trafic casnic intens, trafic comercial mediu, trafic comercial intens. Instalarea unui parchet nepotrivit va duce la deteriorarea mai rapidă a acestuia și va fi necesară înlocuirea lui mult mai devreme decât în mod obișnuit. Trebuie să ai în vedere faptul că este vorba de o investiție pe termen lung, deci sunt de evitat economiile de moment.
Totodată, evită montarea parchetului laminat în încăperile cu un nivel de umiditate crescut, precum băile sau balcoanele neizolate corespunzător.
După achiziționare, până la montare, parchetul trebuie depozitat în poziție orizontală, la temperatura camerei.
În ceea ce privește montarea, trebuie să ții cont de câteva detalii foarte importante. Dacă te-ai hotărât să montezi singur parchetul, vei avea nevoie de următoarele lucruri: șapă autoizolantă, plăci izolante din polistiren extrudat, folie PE, plintă, șuruburi, silicon în culoarea parchetului, bandă adezivă.
Pentru ca plăcile parchetului să se îmbine perfect și să rămână așa, suprafața pe care urmează să fie montate trebuie să fie perfect dreaptă. Diferențele de nivel trebuie să fie de maximum 1-2 mm. În cazul în care este necesar, îndepărtează orice impurități și aplică șapa autonivelantă. Continuă instalarea abia după uscarea în totalitate a podelei, după aproximativ 48 de ore.
Următorul pas este așezarea pe podea a foliei PE, care are rolul de a proteja parchetul de umezeală. În locurile unde foliile se îmbină, suprapune-le și lipește-le cu banda adezivă.
Peste folie așează plăcile izolante una lângă alta și lipește-le, de asemenea, cu bandă adezivă. În funcție de dimensiunile încăperii, ar putea fi necesar să tai plăcile de parchet pentru a încăpea perfect. Este recomandat ca la montare să lași un spațiu de aproximativ 2 cm până la perete.
Datorită sistemului de îmbinare, plăcile sunt destul de ușor de instalat. În cazul în care există țevi în încăpere, decupează parchetul cu ajutorul unui fierăstrău.
Ultimul pas este montarea plintei, care trebuie prinsă în perete cu ajutorul șuruburilor.
La final, dacă au rămas spații goale, acestea se umple cu silicon.