Vopsele de exterior – ce trebuie să știi!

Fațada are un important rol în ceea ce privește imaginea de ansamblu a locuinței. În prezent aveți mai multe opțiuni pentru decorarea fațadelor, una dintre ele fiind vopselele de exterior.

Vopsele exterior 2.jpg

Picture 1 of 3

Exteriorul casei poate fi placat, tencuit, vopsit etc, fiecare metodă de decorare având avantajele și dezavantajele sale. De asemenea, puteți da unicitate fațadelor casei prin combinarea mai multor metode de finisare, putând în acest fel să lăsați frâu liber imaginației și să dați originalitate felului în care vă finisați la exterior căminul. Așadar, printre elementele care dau frumusețe și unicitate unei fațade se numără și finisajul exterior, existând astăzi nenumărate combinații de culori sau de elemente arhitecturale care va pot transforma fațada într-o adevărată operă de artă.

Culoarea pentru exteriorul casei este bine să fie ales încă din faza de proiect a casei,  pe lângă forma, mărimea ei și poziționarea în raport cu restul clădirilor. De cele mai multe ori însă, vopseaua de exterior este aleasă numai pe criterii de culoare, nu și din punct de vedere al caracteristicilor ei. Este clar că vopseaua de exterior nu trebuie să fie o simplă spoială care să ia ochii, ci și un strat protector împotriva intemperiilor și care să dureze în timp. Pe de altă parte, mai ales în mediul urban, poluarea și praful pot distruge rapid nu numai aspectul curat al fațadelor, ci chiar acest strat protector.

Varul

Cel mai vechi tip de finisaj pentru fațadă este apa de var. Este foarte ușor de întins, destul  de ieftin, dar are o rezistență scăzută și o gamă destul de redusă de culori. Această metodă de finisare este recomandată doar dacă bugetul este unul destul de limitat și doriți ceva rapid, fără prea mari pretenții estetice, asumându-vă totodată faptul că aceasta soluție nu va dura în timp.

Vopsele de exterior pe baza de silicați

În prezent, cea mai nouă soluție și tot mai des întâlnită atunci când vine vorba de finisarea fațadei este vopseaua pe bază de silicați. Acest tip de vopsea de exterior se folosește la decorarea și protejarea fațadelor construcțiilor noi, restaurarea construcțiilor vechi, inclusiv cele de patrimoniu, asigurând protecție suprafețelor pe care este posibil să apară umiditate capilară. Culorile acrilice sunt realizate din diverse tipuri de polimeri și sunt printre cele mai populare vopsele pentru fațadă. Sunt foarte durabile și oferă o gama foarte mare de nuanțe.

În plus, ele sunt o soluție eficientă în cazul pereților din ciment care sunt expuși la coroziune. Un alt avantaj ce nu trebuie scăpat din vedere este dat de faptul că vopseaua de exterior pe bază de silicați se poate aplica cu ușurință pe orice tip de suprafață.

Vopselele de exterior lavabile granulate

Vopselele lavabile de exterior granulate sunt și ele ideale pentru fațade. Sunt suficient de  rezistente și sunt foarte ușor de întins. Ca aspectul final să fie unul „zgrunțuros”, dar totuși plăcut, nu este nevoie de un specialist. Pentru a obține decoruri deosebite pe fațadă aveți la dispoziție vopsele cu diferite tipuri de granulație pe care le puteți combina și modela după bunul plac.

Vopsele de exterior termoizolante

Tot o inovație în materie, însă mai puțin populare atunci când vine vorba de decorarea și protejarea fațadelor sunt și vopselele de exterior termoizolante. Acestea de regulă sunt compuse dintr-un amestec bogat de dioxid de titan sau microparticule ceramice și rășini acrilice îmbunătățite. Această compoziție aduce toate beneficiile unei vopsele de mare calitate: opacitate și acoperire excelentă, aderență ridicată, flexibilitate și elasticitate la acoperirea suprafețelor și a crăpăturilor, rezistență la radiațiile UV și alcaline. De asemenea, acest tip de vopsele pentru fațada casei asigură o conductivitate termică redusă, reflecția radiației termice și impermeabilitate, sporind astfel eficiența termică a întregii clădiri.

Lasă un Comentariu...

*