Cele ma recente sancţiuni economice impuse de Statele Unite ale Americii, vor îndrepta spre un declin masiv industria celebrelor covoare persane iraniene. Aceste măsuri, plus cele care urmează a se lua împotriva Băncii Centrale a Iranului, vor afecta industria auto, exporturile de covoare şi mărfuri alimentare, plus importurile de aluminiu, oţel, cărbune sau grafit.
Sancţinile impuse de SUA
În urma deciziei lui Donald Trump de a părăsi acordul nuclear cu Iranul, primul set de sancţiuni care periclitează activitatea şi profitul fabricilor de covoare persane, vizează sistemul financiar iranian. Prin aplicarea acestora se interzice achiziţia de dolari americani de către guvernul de la Teheran şi vânzarea de titluri de stat iraniene. Măsurile luate împotriva Băncii Centrale a Iranului, se vor impune în luna noiembrie.
Industria covoarelor persane
Industria renumitelor şi frumoaselor covoare persane iraniene are în spate mii de ani, sute de mii de angajaţi şi aduce venituri de milioane de dolari din export.
Fiind o ramură a industriei foarte importantă, foarte mulţi oameni sunt angajaţi în acest domeniu.
Fluctuaţiile sancţiunilor externe
În urmă cu opt ani, în 2010 comunitatea internaţională a impus alte sancţiuni economice, rezultatul fiind distrugerea exportului.
Ulterior, în anul 2016 s-au ridicat sancţiunile, fapt ce a condus la revenirea la fabricarea de covoare persane tradiţionale.
În prezent, aplicarea noilor sancţiuni vor readuce fabricarea de covoare, în acelaşi impas.
Fabrica de covoare Zollanvary
Reza Zollanvary este fiica celui care a înfiinţat fabrica de covoare cu acelaţi nume, şi declară faptul că aceste măsuri vor conduce la declinul acestei ramuri şi la pierderea locurilor de muncă pentru foarte multe angajate. Fabrica activează cu un număr de peste 5000 de ţesătoare, cele care ţes faimoasele carpete cu modele simple-Gabbehs. Stoparea exporturilor de covoare va genera pierderea locului de muncă pentru foarte multe persoane care activează în acestă ramură, dar şi distrugerea unei industrii unice.
Covoarele persane
Covorul persan are o istorie foarte lungă, fiind un element esenţial al artei şi culturii persane. Covorul a parcurs un drum lung, de la un element care asigura păstrarea căldurii, la instrument de cult folosit în timpul rugăciunii, până la adevărate obiecte de artă, pentru a căror fabricare sunt folosite ca sursă de inspiraţie natura şi lumea înconjurătoare, toate ţesute în culori vii şi speciale.
Realizate din lână, bumbac sau mătase, aceste covoare persane îngemănează multă muncă, talent, dăruire şi frumuseţe.
Absolventă a Facultăţii de Filologie, am încercat să dau limbii române ceea ce i se cuvine, cu respect şi conştiinciozitate, să o aşez în ierarhia mea pe unul dintre cele mai înalte locuri. Am comunicat într-o limbă română curată şi corectă, atât ca regizor radio în cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune, între anii 1995-2008, dar mai cu seamă, în presa scrisă, ca redactor la Revista Lacucina, între anii 2007-2013, şi ulterior, din anul 2016 până în prezent în cadrul redacţiei Creative Art Advertising.
Respectând limba română şi citirorii, documentându-mă permanent cu interes şi asumare, informându-mă despre tot ceea ce apare nou în domeniile abordate, scopul meu este de a redacta articole corecte, bogate informaţional, fluente, sistematizate, accesibile şi utile.
Modul în care îmi abordez misiunea, cu dedicare şi interes, se reflectă în rândurile aşternute de mine pentru cititori, cărora doresc să le transmit mesajul cât mai limpede, într-o scriere curată şi corectă.
Oricât de grea ar fi tema abordată, provocarea este foarte mare, reuşind astfel să tratez şi să parcurg orice subiect care ar putea trezi interesul cititorilor sau le-ar fi de folos.