Cu ce echipamente inteligente este recomandat sa îţi dotezi locuinţa

Lumea se află în cel mai accelerat proces de evoluție tehnică de până acum. Ceea ce era considerat nou în urmă cu 5 ani, acum este demodat; la târgurile și expozițiile internaționale dedicate electronicelor casnice sunt prezentate invenții la care puțini s-ar fi gândit cu un câțiva ani în urmă, iar echipamentele inteligente pentru locuințe se înscriu foarte bine în acest tipar.

O casă inteligentă este o locuinţă în care anumite aparate sunt interconectate prin intermediul internetului. Acestea, precum centrala termică şi termostatul acesteia, prizele şi becurile inteligente, comunică între ele prin ceea ce se numeşte IoT (internet of things), un concept ce conectează între ele mai multe sisteme, pentru a fi mai uşor manipulate de către om cu ajutorul telefonului mobil.

Beneficiile acestor inovaţii sunt multiple, de la economisirea energiei şi până la confortul sporit al proprietarului. În continuare vei găsi avantajele anumitor echipamente inteligente pe care ţi le-ai putea monta în casă, pentru a-ţi uşura viaţa, economisind mai mult timp.

Centrala termică şi termostatul de ambianţă
Aparate folosite de zeci de ani pe scară variată, centrala termica şi termostatul capătă noi valenţe în ceea ce priveşte conceptul de casă inteligentă. Având câte un termostat instalat în fiecare cameră, prin intermediul internetului vei şti în orice moment valoarea temperaturii în fiecare colţ al casei tale. Mai mult, poţi programa de la distanţă o anumită temperatură pentru fiecare cameră, astfel încât în momentul întoarcerii acasă să găseşti un mediu primitor. De asemenea, cu un sistem inteligent nu vei mai avea grija centralei atunci când pleci de acasă. Controlezi totul prin aplicaţia de pe telefonul mobil, bucurându-te de linişte şi confort.

În acest mod vei optimiza consumul de energie necesar încălzirii casei, având facturi mai mici cu până la 30% şi totodată îţi vei micşora impactul asupra mediului înconjurător.

Prize şi becuri inteligente
Prizele inteligente pot fi comandate prin internet, astfel încât un anumit consumator să poată fi oprit de la distanţă. Un fier de călcat uitat în priză poate cauza un incendiu, însă cu ajutorul unei prize controlate prin aplicaţia mobilă, alimentarea sa poate fi oprită în orice moment. În plus, în vederea concediilor este util să conectezi un bec la o astfel de priză. El va putea fi programat să stea aprins la ore aleatorii, pentru a da impresia că proprietarii sunt acasă.

Consumul energetic casnic poate fi redus şi prin utilizarea becurilor smart. Aprinderea şi stingerea lor pot fi setate în funcţie de oră sau în funcţie de lumina naturală. De altfel, ai posibilitatea de a modifica intensitatea luminoasă a becurilor inteligente aflate într-o anumită cameră.

Sisteme inteligente de securitate
Unele dintre cele mai răspândite aplicaţii inteligente de securitate sunt sistemele CCTV, ce permit monitorizarea locuinţei în timp real prin vizualizarea capturilor de pe camerele de supraveghere direct pe telefonul mobil al proprietarului. Ele sunt completate de detectarea efracţiei, a inundaţiilor sau a incendiilor, prin montarea senzorilor specifici, care în cazul unui eveniment vor da instantaneu alarma.

În contextul sistemelor inteligente de securitate se înscriu şi videointerfoanele şi accesul în locuinţă cu ajutorul unei parole. Diferite funcţii pot fi combinate, astfel încât la detectarea unui cod introdus greşit, sistemul de supraveghere video să pornească instantaneu, alertând prin telefon proprietarul cu privire la încercarea nereuşită de deschidere a uşii.

Aşadar, echiparea casei cu dispozitive acţionate prin internet aduce beneficii importante, contribuind la confortul membrilor familiei. Economiile realizate lună de lună la factura de energie vor amortiza investiţia, costul iniţial depinzând de numărul facilităţilor şi al aparatelor pe care ţi le doreşti. Conceptul denumit “casa viitorului” face astăzi parte din prezent, fiind complet tangibil.

Sursa foto: https://pixabay.com/illustrations/smart-home-house-technology-2769210/

 

Lasă un Comentariu...

*