Cum se aleg corpurile de iluminat în funcţie de destinaţia încăperii

Lumina este cea care scoate în evidenţă caracteristicile unei case şi vine în întâmpinarea nevoilor celor care locuiesc în ea. Un iluminat potrivit va evidenţia foarte bine ceea ce trebuie scos în evidenţă dintr-o încăpere, şi va ajuta la desfăşurarea activităţilor specifice fiecărei camere.

O casă are nevoie de o lumină generală, realizată prin iluminatul prin podea sau prin spoturi montate în locuri ascunse ce asigură cantitatea de lumină necesară creării ambientului.
Însă fiecare cameră din casă va fi iluminată suplimentar în funcţie de destinaţia acesteia.
Într-un dormitor se va alege un corp de iluminat ce va asigura atmosfera ambientală, dar şi o sursă de lumină puternică, necesară în cazul unor activităţi care au nevoie de lumină din plin.
Dormitorul copiilor va fi iluminat prin intermediul mai multor surse. Pentru citit şi scris copiii au nevoie ca lumina să le vină din spate, pentru joacă sau alte activităţi lumina trebuie să fie puternică şi să umple întreaga încăpere. Pentru veghe se va instala o sursă discretă, asigurând o lumină ambientală, foarte slabă.
În camera de zi se va opta pentru o iluminare departajată, fiecare parte a încăperii având nevoie de o anumită intensitate a luminii. Astfel se va opta atât pentru aplice sau spoturi montate pe pereţii laterali, cât şi pentru lustre montate în tavan.
Lumina din baie trebuie să fie puternică. Prin montarea corpurilor de iluminat se vor viza părţile întunecate ale băii, astfel încât întreaga încăpere să fie scăldată în multă lumină. Se vor alege mai multe surse, spoturile puternice montate deasupra oglinzii şi aplicele din tavan fiind variantele cele mai bune.
În bucătărie se va alege iluminatul atât general, cât şi funcţional. Montarea corpurilor de iluminat în zonele de lucru este obligatorie. Iluminatul general va asigura o lumină puternică întregii încăperi şi se va realiza prin montarea sursei de lumină în tavan.
Un birou sau o bibliotecă vor fi iluminate ambiental, dar şi funcţional. Este locul unde veiozele şi lampadarele se potrivesc cel mai bine.
Holurile casei necesită o lumină puternică. Fie că se optează pentru aplice pe perete sau pe o sursă din tavan, lumina trebuie să fie suficientă activităţilor specifice, îmbrăcat, încălţat, pregătirile înainte de a ieşi pe uşă. De asemenea, balcoanele, cămările, dressingurile şi debaralele necesită foarte multă lumină. Sunt spaţii de depozitare în care vizibilitatea trebuie asigurată prin cantitatea de lumină.
În ceea ce priveşte tipurile de corpuri de iluminat, variantele existente pe piaţa de specialitate sunt foarte multe. Alegerea corpului de iluminat se face atât în funcţie de tipul de lumină dorit, cât şi în funcţie de imaginea de ansamblu a fiecărei încăperi, pentru a se realiza o concordanţă între caracteristicile încăperii şi cele ale lustrei, aplicei sau ale lampadarului.

About cosmina.florescu

Lasă un Comentariu...

*