Lumina, naturală sau artificială, obținută cu ajutorul corpurilor de iluminat moderne, clasice sau rustice, asemenea celor de aici, este un factor extrem de important în amenajarea interioară, indiferent despre ce încăpere am vorbi: living, dining, camera copilului sau bucătărie.
Astfel, pe lângă regulile ce fac trimitere la proporții, culori, amestecul de finisaje, este important să ne concentrăm și pe un iluminat corect, în orice moment al zilei, în orice cameră din căminul nostru.
Pentru un succes garantat este nevoie ca orice beneficiar să cunoască cele trei tipuri de lumină artificială pe care le poate insera în locuință în vederea punerii în evidență a spațiului de locuit, precum și echilibrul pe care-l poate crea prin intermediul acestora trei.
Care sunt cele trei tipuri de lumină? Lumina de ambianță, lumina dirijată și lumină al cărui rol este să accentueze o anumită zonă colț.
1. Lumina de ambianță, obținută prin intermediul candelabrelor, aplicelor de perete sau a iluminatului incastrat, are rolul de a lumina întregul spațiu unde aceste corpuri sunt instalate.
Cu toate acestea, pentru a beneficia de o lumina de ambianță potrivită oricărui moment din zi și oricărui eveniment, specialiștii în domeniu recomandă utilizarea unor variatoare de lumină. Pe lângă faptul că pot contribui la reducerea facturilor de întreținere a locuinței, acestea vă pot veni în ajutor și atunci când doriți să creați o atmosferă aparte într-o încăpere.
De exemplu, atunci când luați cina cu prietenii veți avea nevoie de puțin mai multă lumină pentru a anima atmosfera și a oferi dinamică evenimentului. În schimb, atunci când cinați cu partenerul, o lumină difuză, romantică ar fi mult mai potrivită situației. Așadar, variatorul de lumină poate fi soluția cea mai potrivită.
Un mic sfat pentru cei care acum sunt în proces de construcție/renovare a locuinței ar fi să vă asigurați că veți avea mai multe circuite de lumină, că veți putea instala mai multe corpuri de iluminat în funcție de necesar și mai ales de destinația camerei. De asemenea, asigurați-va că din locul de unde vă procurați corpurile de iluminat va exista cineva care să vă poate ajuta cu informații privind detalii tehnice ale produselor. Un astfel de loc ar putea fi acesta. Astfel, veți putea jongla cu lumina corpurilor de iluminat, cu intensitatea și cu umbrele din locuință.
2. Lumina dirijată este extrem de importantă mai ales atunci când sunteți implicați în anumite activități, voi și micuții voștri. Activitățile la care facem referire ar putea fi: gătitul, temele pentru a doua zi, cititul sau pregătirea pentru somn.
Astfel, în bucătărie veți avea nevoie nu doar de o lustră, dar și de lumini montate la nivelul dulapurilor care să vă ajute în momentul în care pregătiți legumele pentru gătit. Lumina încastrată în dulapuri vă va fi foarte utilă, mai ales la lăsatul serii.
Pentru living sau bibliotecă, ori camera copilului o lampă de birou va fi ideală. Orientată către cartea pe care o citiți sau înspre caietul pe care se fac temele de a doua zi, acest gen de corp de iluminat va fi foarte binevenit.
Unul dintre secretele iluminări interioare atunci când vine vorba de a amesteca tipurile de lumină este să vă asigurați că intensitatea luminii de ambianță este similară cu cea a luminii dirijate. În felul acesta veți evita obținerea unor umbre deranjante, însă veți beneficia de lumina acolo unde chiar aveți nevoie.
3. Ultimul, nu cel din urmă tip de iluminat este cel recomandat în accentuarea unei anumite zone, colț din locuință. De cele mai multe ori la acest tip de lumină se recurge atunci când proprietarii doresc să pună în evidență o operă de artă, un tablou, o sculptură sau un vas din ceramică extrem de prețios. Acest tip de iluminat poate fi obținut atât prin intermediul corpurilor de iluminat prevăzute cu mici proiectoare ce pot fi ajustate pe direcția produsului, cât și cu ajutorul banalelor lumânări.
sursa foto: www.elledecor.com