4 lucruri pe care trebuie să le știi despre lumina artificială

Lumina este foarte importantă pentru corpul uman. Dacă lumina naturală este o sursă esențială pentru menținerea vieții pe Pământ, lumina artificială a apărut ca o nevoie a omului de a avea condiții mai bune de existență.

Lumina naturală este denumită în fizică și lumina vizibilă și aceasta este foarte importantă pentru corpul uman. Aceasta reușește să aducă aportul necesar de vitamina D, determină un nivel mai mare de serotonină pentru corp, reglează ceasul intern al organismului, ajută la sinteza melatoninei și combate depresiile. De aceea, lumina naturală nu poate fi înlocuită 100% de cea artificială.

Dacă astăzi vorbim despre cele mai bune soluții de iluminat pentru stadioane ori pentru iluminatul exterior, acum mulți ani în urmă, focul a fost ceea ce denumim astăzi lumina artificială. De atunci au apărut numeroase invenții care au contribuit în egală măsură la determinarea celor mai bune tehnologii pentru a crea lumină artificială, omul nemaifiind astfel dependent de razele soarelui în totalitate.

Iată mai jos 4 lucruri pe care trebuie să le știi despre lumina artificială:

  1. Omul poate trăi doar cu lumină artificială sau nu? Atunci când vorbim despre lumina naturală versus lumina artificială am putea spune că tehnologia de astăzi a ajuns într-un punct în care omul poate trăi doar folosindu-se de sursele de iluminat artificiale, așa cum și existența unor plante este posibilă în acest fel. Cu toate acestea, trebuie să se respecte în continuare ciclul zi/noapte, la fel cum este foarte important să se aibă în vedere suplinirea vitaminei D prin administrarea unor suplimente.
  2. Cum se măsoară lumina artificială? Cantitatea de lumină vizibilă emanată de un singur obiect se numește lumen, iar puterea acestuia se măsoară în watti. Temperatura de culoare este foarte importantă și se măsoară în grade Kelvin. Cu cât temperatura va fi mai mare, cu atât culoarea va fi mai rece. Sunt foarte plăcute sursele de lumină cu o temperatură de culoare mică, generând o lumină caldă.
  3. Ce tip de lumină folosim în fiecare cameră? Lumina caldă este folosită în living și dormitor, acolo unde suntem mai relaxați. Pentru birou sau pentru un spațiu de lucru creat în casă se va folosi lumina neutră. Lumina rece este folosită în bucătărie, baie sau în spații de lucru precum garaj sau atelier, acolo unde lumina trebuie să fie cât mai puternică, observând orice lucru ce ar putea influența activitatea din spațiul respectiv.
  4. Cât de importante sunt corpurile de iluminat? Acestea sunt foarte importante pentru a asigura un iluminat cât mai corect. De exemplu, ar trebui să optezi pentru lustre, plafoniere sau candelabre pentru un iluminat de ambianță sau un iluminat obișnuit. Veiozele sau spoturile sunt folosite pentru lumina de lucru sau pentru baie (spoturile de deasupra oglinzii). Lumina de accent reprezintă un alt aspect important, mai ales dacă ai în vedere amenajarea locuinței. Cu ajutorul spoturilor sau aplicelor vei putea face foarte ușor acest lucru.

Lasă un Comentariu...

*