6 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a achiziționa un generator de curent

Un generator de curent este o piesă extrem de importantă mai ales pentru cei care locuiesc într-o casă pe pământ. Acest aparat îți oferă un plus de confort psihic, cu atât mai mult cu cât știi cât de imprevizibilă poate fi vremea, precum și faptul că uneori pot apărea defecțiuni la rețeaua de alimentare cu curent.

generator-de-curent

Cu toate că în sezonul cald absența energiei electrice poate fi o problemă mai mică decât iarna, mai ales când curentul este cel care-ți asigură climatul optim în locuință, întreruperea și incapacitatea de a folosi aparatele electrocasnice creează frustrări și neplăceri.

Așadar, pentru liniștea psihică a oricăruia dintre noi care locuiește la curte, o variantă pentru a trece peste aceste incidente neplăcute ar fi achiziționarea unui generator de curent.

Dat fiind că nu este ușor să găsești cel mai bun generator de curent care să se ridice la nivelul așteptărilor tale, în cele ce urmează ți-am pregătit o listă cu lucruri de care să ții cont atunci când vrei să cumperi un generator de curent ca acestea.

1. Combustibilul și capacitatea rezervorului

Nu este deloc surprinzător că volumul rezervorului este pe lista celor 6 lucruri de care trebuie să ții cont, iar asta dintr-un motiv cât se poate de evident. Dimensiunea rezervorului îți spune, înainte de a-l cumpăra, în cât timp poți consuma toată cantitatea de combustibil sau după câte ore de la punerea generatorului în funcțiune va trebui să reumpli rezervorul. Unele modele, precum cele de aici, au o autonomie de până la 18 ore pentru un rezervor aproximativ 13L. Cu toate acestea, nu toate generatoarele de curent utilizează aceeași cantitate de combustibil, în funcție de modelul ales, un generator poate consuma mai mult sau mai puțin combustibil. Vestea bună este că acestea pot fi reglate astfel încât să ofere performanță cu un consum redus de combustibil.

Într-adevăr, acestea vor fi poate și mai scumpe, însă pe termen lung, investiția o să se amortizeze mult mai repede decât dacă ai folosi un model mai ieftin cu consum mare de combustibil.

Și pentru că am ajuns la capitolul combustibil ai de ales între două modele: generatorul de curent pe benzină și generatorul de curent diesel. Fiecare din acestea vine la pachet cu propriul set de avantaje.

Modelele pe benzină sunt mai ieftine, mai silențioase, mai ușoare când vine vorba de greutatea aparatului și totodată mai puțin voluminoase. Cele diesel, care utilizează motorina pentru a fi puse în funcțiune și a genera curent electric sunt mai performante când vine vorba de numărul de ore de utilizare. De asemenea, aceste pornesc mult mai ușor, indiferent de condițiile climatice, iar pe termen lung folosesc mai puțin combustibil.

2. Puterea generatorului de curent

Printre primele lucruri ce trebuie urmărite la un generator de curent este putere acestuia care se traduce prin capacitatea de a menține în funcțiune diferite aparate, de la becuri și până la frigider.

Totodată, pe lângă o listă cu consumatorii din locuință pe care ai vrea să-i utilizezi în cazul unei avarii electrice, trebuie să mai ții cont și de faptul că unii consumatori, precum frigiderul sau hidroforul, au nevoie de mai mult curent în momentul în care sunt puși în funcțiune decât restul perioadei de funcționare, în timp ce becurile, de pildă, utilizează mai mult energie pe măsură ce stau aprinse.

3. Modalitatea de pornire a generatorului de curent

Și în acest caz vei descoperi că sunt mai multe tipuri de generatoare de curent. Dacă unele pornesc la o simplă apăsare de buton, pentru altele vei avea nevoie de forță ca să le pui în funcțiune, acestea fiind prevăzute cu o sfoară de care trebuie să tragi (o acțiune similară cu pornirea unei bărci cu motor).
4. Media de viață a unui generator de curent

Pentru că fisurile de la nivelul carcasei pot avea repercursiuni asupra performanței generatorului de curent orientează-te către un produs realizat dintr-un metal solid, cu medie de viață mare și garanție considerabilă. Investiția într-un generator electric nu este tocmai de neglijat și se presupune că o vei face pe un termen considerabil de lung. Așadar, întreabă comercianții care este durata de viață și în ce condiții un generator de curent ar putea să nu atingă limita superioară.

5. Mentenanță

Unele modele de generatoare de curent s-ar putea să aibă nevoie de mentenanță, de o întreținere periodică. Dacă nu cunoști acest lucru și nu te vei preocupa de întreținerea generatorului sunt șanse mari să scurtezi durata de viața a acestuia. Așadar, odată ce te intereseze de caracteristicile tehnice, nu uita să întrebi și aspecte care țin de mentenanța generatorului de curent.

6. Funcții suplimentare

La acest capitol, una din priorități ar trebui să o reprezinte gradul de zgomot produs de generatorul de curent. Unele modele pot fi extrem de gălăgioase, ceea ce înseamnă că pot fi de-a dreptul iritante utilizate o perioadă mai lungă de timp. Totodată, nu ar fi rău dacă generatorul de curent ți-ar arăta în vreun fel cam cât combustibil mai are astfel încât să-ți faci o idee despre următoarea alimentare astfel încât să nu te ia prin surprindere. În lipsa unui senzor care să-ți indice nivelul combustibilului asigură-te că ai în permanentă o canistră plină, la care să apelezi în caz de urgență.

One Response to “6 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a achiziționa un generator de curent”

Read below or add a comment...

  1. Romanul says:

    Am căzut pe spate de atatea sfaturi. De la primul deja mi-am pierdut interesul, rezervorul este ultimul lucru important, apoi inventarul consumatorilor caci daca este o solutie de avarie ma gandesc doar la consumatorii importanți cum ar fi pompa centralei termice, frigider, eventual hidrofor si eventual un bec. Nu merita de investit intr-un obiect care este folosit rar si foarte rar. Ca pornire am aflat ca sfoara este ca la bărci desi barca mea pornește la cheie, dar nu asta este important, o pornire automată presupune baterie si iar devine o problema daca folosim obiectul foarte rar. Am sa va dau exemplul meu care am o jucărie pe benzina pe care am dat doar 200 lei . Poate duce un sistem de calcul, pompa centralei termice, doua trei becuri , frigiderul si pentru ca aveam o urgenta am folosit si o mașină de găurit, ce-i drept la o frăție mai redusă decât cea nominală dar mi-am facut treaba. O singura data l-am folosit in avarie doar jumatate de ora, în rest îl mai pornesc cate o ora când si cand. Asa ca aveti grija pe ce dati banii. Cred ca nici nu imi trebuia dar am prins o oferta si mi s-a parut foarte ieftin sa am generator. Moft.

Lasă un Comentariu...

*