Cat se suprapune tigla metalica?

Tigla metalica este o alegere excelenta pentru invelitoare, insa pentru o buna rezistenta in timp, celor care isi doresc un astfel de acoperis li se recomanda sa ia in calcul doua aspecte importante. Este vorba despre calitatea materialului folosit si despre montajul tiglei metalice. Acestea contribuie in egala masura la rezistenta lucrarii in timp, dar si la indeplinirea eficienta a unor functii esentiale ale acoperisului, cum sunt hidroizolatia, izolatia fonica si termoizolatia.

Din acest scurt ghid, persoanele care iau in calcul realizarea un acoperis din tigla metalica pentru locuinta pot afla cele mai importante detalii cu privire la alegerea corecta a materialului si la efectuarea corespunzatoare a montajului.

Cum alegi o tigla metalica de calitate?

Cu numeroase tipuri de produse disponibile pe piata de profil, alegerea tiglei metalice poate fi dificila pentru cei care nu detin cunostinte in domeniu. Din fericire, acest impediment poate fi inlaturat, prin respectarea unor criterii de baza in momentul alegerii tiglei metalice. Patru dintre cele mai importante detalii de luat in considerare cand se alege tigla metalica pentru acoperis sunt:

  • tipul de metal din care este fabricata tigla – unul dintre cele mai bune materiale este otelul nordic SSAB, care rezista la conditii climatice extreme, indiferent daca este vorba despre ploaie abundenta, zapada, gheata, furtuni, umiditate crescuta sau nivel ridicat de radiatii UV;
  • rezistenta si durabilitatea – este necesar ca tigla sa fie protejata de coroziune si sa fie rezistenta la rugina si zgarieturi, motiv pentru care se recomanda alegerea unei tigle metalice care are in componenta sa un strat de zinc, un element extrem de important, care creste durata de viata a acoperisului;
  • disponibilitatea intregului sistem de invelitoare – este important ca toate componentele sistemului de invelitoare, tigla si accesorii, sa fie compatibile, pentru ca montajul sa fie realizat in mod corect si pentru ca rezultatul sa fie unul placut din punct de vedere estetic, dar si calitativ;
  • utilizarea unui sistem de imbinare fara suprapuneri vizibile – pentru o suprapunere perfecta si pentru etanseitate sporita, in zona de imbinare a panourilor tiglei metalice este ideal sa fie ambutisate colturile, pentru a nu fi necesara decuparea lor.

Unde se poate gasi o astfel de tigla metalica in Romania? Unul dintre cei mai apreciati furnizori si consultanti in acest domeniu este RoofArt, care pune la dispozitia clientilor tigla metalica Umbrella, ce indeplineste criteriile mentionate anterior, pe langa alte standarde inalte de calitate, unice pe piata de profil din Romania.

Cat de importanta este o suprapunere perfecta in montaj?

Asa cum am mentionat anterior, pe langa alegerea tiglei metalice de calitate, pentru o lucrare rezistenta este foarte important si montajul, iar suprapunerea perfecta este un detaliu de baza in acest sens. Luand ca exemplu tigla metalica Umbrella dublu-modulara, montajul se poate realiza cu usurinta, de minim doua persoane, cu conditia ca instructiunile de instalare sa fie respectate pas cu pas.

Pe orizontala, panourile de tigla dublu-modulara se suprapun 80mm iar pe verticala, 55mm, lasand o dimensiune utila panoului de 1100x700mm.

Dupa montarea primului panou de tigla (de la dreapta la stanga si de la streasina spre coama), care se fixeaza in suruburi montate perpendicular pe panta acoperisului, urmatorul panou de tigla se monteaza prin suprapunere pe cel anterior. Fixarea sa pe cel precedent se face cu suruburi ascunse, in paralel cu panta acoperisului. Se continua in acelasi mod, pana la coama superioara a acoperisului. Sistemul de imbinare fara suprapuneri vizibile este important din urmatoarele motive:

  • aspectul vizual placut – suruburile sunt ascunse, rezultand un acoperis uniform, fara imbinari vizibile;
  • etanseitate sporita – suprapunerea panourilor tiglei metalice impiedica infiltratiile accidentale sa afecteze rezistenta si durabilitatea acoperisului, iar pentru un plus de siguranta in acest sens se recomanda montarea sortului de streasina la o suprapunere de aproximativ 70-100 mm;
  • pentru ca suruburile ascunse sunt pozitionate in zona de suprapunere a panourilor, sunt ferite de scurgerile de apa si de actiunea directa a razelor UV, iar suprafata vizibila a tiglei metalice nu necesita perforare;
  • posibilitatea de a demonta, la o data ulterioara, orice panou de tigla fie el pozitionat chiar si in mijlocul acoperisului. Acest lucru este util mai ales daca se dorese instalarea ulteriora a unei ferestre de mansarda, construirea unei lucarne sau a unui cos de fum etc.

In concluzie, pentru un acoperis rezistent si durabil, alegerea unei tigle metalice de calitate si respectarea tehnologiei de montare sunt elemente esentiale. Cei care au nevoie de ajutor in acest sens pot consulta ghidurile de montaj disponibile pentru modelul de tigla ales, iar pentru sfaturi si consultanta pot cere oricand ajutorul specialistilor.

Lasă un Comentariu...

*