Tabla în construcții

Tabla reprezintă un material de construcție de care inevitabil ne lovim, fie că vorbim de acoperișul casei, fie de împrejmuirea curții sau alte elemente ce intră în construirea ori amenajarea unei locuințe.

Tabla.jpg

Picture 3 of 3

Astăzi tabla a devenit un material care cu greu poate fi scos din schemă atunci când vorbim de o construcție modernă. Fie că este vorba despre acoperișul unui imobil, de împrejmuirea curții sau alte tipuri de suprafețe ori chiar de realizarea pereților în anumite cazuri, tabla are avantaje incontestabile, devenind un material de construcție cu un domeniu larg de utilizare. Dacă ne raportăm la domeniul construcțiilor, trebuie spus că există mai multe tipuri de tablă. Să vedem care sunt acestea și la ce se folosesc!

Tabla zincată dreaptă

Este produsă din oțel galvanizat, în foi de diferite dimensiuni, ambele fețe fiind acoperite cu zinc. Acest tip de tablă are o foarte bună flexibilitate și satisface toate cerințele de rezistență, coroziune, precum și aspectele estetice. De asemenea, se montează destul de ușor, iar costurile sunt reduse. Acest tip de tablă se poate folosi la orice tip de construcții noi și vechi, din domeniul rezidențial, industrial, economic etc. Grosimea acestora poate fi varia între 0,3 – 1 mm, iar greutatea unei foi poate fi cuprinsă între 6,4 și 16 kg în funcție de grosime.

Tabla zincată cutată

Aceasta este fabricată tot din oțel galvanizat, ambele fețe fiind acoperite cu zinc. Diferența constă în faptul că foile se prezintă însă cu profilaturi longitudinale trapezoidale, a căror înălțime poate avea diferite dimensiuni. Au avantajul că sunt ușoare (grosimea plăcilor fiind între 0,27 – 0,4 mm) și o mare durabilitate în timp, se montează ușor și nu costă mult. Se poate folosi fără probleme la acoperișuri și pereți, etaje intermediare, pereți de compartimentare pentru interior, extensii ale clădirilor, realizarea legăturii dintre două clădiri, finisări metalice pentru interior, ș.a.m.d. Acest tip de tablă se comercializează și prevopsită, în sensul că peste stratul de zinc se aplică un strat de pasivare, urmat de un strat de grund pe ambele fețe. Apoi, pe fața inferioară se aplică un lac de protecție, iar pe fața superioară un strat de poliester, acest lucru asigurând o durabilitate mai mare în timp.

Tabla tip șipcă metalică

Acest tip de tablă pe care îl întâlnim pe piață se utilizează de regulă pentru gard sau alte tipuri de împrejmuiri ori pur și simplu ca elemente decorative. Foile sunt făcute din oțel acoperit cu zinc, iar protecția suprafeței este făcută prin uleiere standardizată anticorozivă, grosimea stratului fiind cuprinsă de obicei între 100 – 140 gr ZN/mp.

Tabla tip țiglă metalică

Câți dintre voi nu ați auzit de țiglă metalică? Ei bine această este făcută tot din tablă zincată și acoperită cu un strat de pasivizare, unul de grund, urmat de stratul de protecție din poliester. Țigla metalică poate fi folosită ca material de acoperiș pentru construcții noi, cât și pentru renovarea clădirilor vechi. Are avantajul că rezistă foarte bine la variațiile de temperatură și intemperii, are o greutate redusă, ceea ce înseamnă că se poate monta pe structuri ușoare. Se montează destul de rapid, ținând cont de faptul că plăcile au o dimensiune mai mare, nu necesită întreținere și au durată mare de viață (aproximativ 50 de ani).

Sursa foto: www.spatiulconstruit.ro; www.gdg.ro

Lasă un Comentariu...

*