Tablă sau țiglă – ce soluție alegi pentru o șarpantă clasică?

În funcție de tipul acoperișului, şarpantă poate sa difere. Şarpanta reprezintă structura din lemn a acoperișului, peste care urmează să se monteze hidroizolația şi învelitoarea. Printre cele mai importante elemente ale șarpantei se numără: popii (stâlpii din lemn), grinzile, căpriorii, cosoroaba (grinda așezată la marginea acoperișului) şi astereala (scândurile care se aşează deasupra căpriorilor, peste care se pune folia anticondens și ulterior învelitoarea).

COILPROFIL_METIGLA_2

În momentul în care proiectăm acoperişul, este important să știm ce fel de învelitoare vom folosi, deoarece de aceasta depinde întreaga proiectare a șarpantei. Tabla și țigla se numără printre cele mai des întâlnite tipuri de învelitori, fiecare având propriile avantaje. În continuare vom vedea care sunt aceste avantaje, urmând ca, la final, să vedem care este cea mai potrivită învelitoare pentru o șarpantă clasică.

Avantajele tablei

Tabla poate fi folosită pentru orice tip de acoperiș, chiar și pentru cele cu pante mici, de 4-5 grade. Unul dintre cele mai importante avantaje ale tablei este durata mare de viață. Dacă materia primă din care este realizată tabla este de calitate superioară, durata de viață a acesteia poate fi chiar și de 50 de ani, fără a necesita lucrări majore de reparație. În acest sens, îți recomandăm tabla Coilprofil, care este fabricată din oțel din clasa S280 GD, cu o rezistență mecanică superioară. În plus, rezistența la intemperii este foarte ridicată, în comparație cu alte tipuri de învelitori.

Un alt avantaj al tablei este greutatea redusă, care îți poate aduce economii semnificative la structura de rezistență a casei. În plus, greutatea redusă a tablei determină și un timp redus de montare a învelitorii. În cazul tablei, îmbinările sunt ermetice, asigurând acoperișului o etanșeitate foarte bună.

Nu în ultimul rând, prețul de achiziție al tablei este mult mai redus, în comparație cu alte tipuri de învelitori, iar costurile de întreținere sunt minime. Învelitorile din tablă sunt recomandate atât pentru locuințele clasice, cât și pentru cele moderne, ele fiind disponibile în diverse nuanțe.

Avantajele țiglei

Țigla metalică este un alt tip de învelitoare preferat de proprietarii de case, datorită avantajelor sale. Țigla metalică este realizata din oțel zincat la cald, protejat pe ambele fețe cu un sistem multistrat, care ajută la evitarea coroziunii și la menținerea în timp a culorii. Montarea țiglei metalice se realizează destul de ușor, aceasta fiind fixată cu șuruburi, pe structura de șipci din lemn. Ţigla metalică se bucură de o durată mare de viață, cu condiţia să fie întreținută corespunzător. În ceea ce privește prețul de achiziție, acesta este unul accesibil, numărându-se printre învelitorile cu un raport calitate – preţ foarte bun.

În concluzie, dacă ar fi să ne raportăm strict la șarpanta clasică, atunci opțiunea cea mai bună ar fi tabla, aceasta având o greutate redusă, care nu forțează șarpanta și poate face față cu succes factorilor externi. Specialiștii de la Coilprofil îți pun la dispoziție două tipuri de tablă fălțuită, Click și Faltz, fiecare fiind potrivită pentru orice tip de acoperiș și oferind o protecție îndelungată locuinței tale.

 

Lasă un Comentariu...

*